Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Kormányszóvivő: megszűnik a passzív táppénz

Megszűnik a passzív táppénz néven ismert ellátás - jelentette be a kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján, miután a kabinet a Széll Kálmán Tervvel összefüggésben több döntést is hozott a táppénzrendszer változtatásáról. Nagy Anna közölte azt is, hogy még májusban a kabinet elé kerülhet a rokkantnyugdíjakat érintő új szabályozás végleges változata.

A passzív táppénz megszüntetését Nagy Anna azzal indokolta, hogy ezt gyakran nem valódi betegség miatt veszik igénybe, sokkal inkább a munkanélküliség elől nyújt "menedéket" egyfajta szociális ellátásként. Tájékoztatása szerint a passzív táppénzen lévők aránya meredeken emelkedett az elmúlt években, tavaly már 84 ezer ilyen ellátással számoltak. "A kormány szeretné, ha a munkavállalók, illetve a munkaviszonnyal éppen nem rendelkezők tiszta játékszabályok között találhatnák meg helyüket az ellátórendszerben: aki valóban beteg, az a táppénzellátásban részesüljön, aki pedig nem beteg, hanem valójában munkanélküli, annak az álláskeresését ösztönözze a rendszer" - mondta.

Újdonság az is, hogy az az orvos, aki jogosulatlanul állapítja meg egy beteg esetében a táppénzt, maga is köteles lesz arra, hogy visszafizesse a jogosulatlanul felvett összegeket - ismertette. A jelenleg hatályos szabályok azt mondják ki, hogy erre a visszafizetésre lehet kötelezni a beteget, a foglalkoztatót és az egészségügyi szolgáltatót, az elmúlt időszak "botrányai" viszont azt mutatták, hogy ennek nem volt igazán komoly visszatartó ereje - magyarázta a kormányszóvivő, hozzátéve, az intézkedéstől azt várják, hogy az orvosok kétszer is meggondolják, közreműködnek-e egy ilyenfajta jogosulatlan előnyszerzésben.

A további változtatásokról szólva a szóvivő kifejtette: aki legalább 15 napja táppénzen van, jogosult lesz soron kívüli egészségügyi ellátásra, hogy minél hamarabb meggyógyulhasson, és újra munkába állhasson. Ez azt jelenti, hogy ha a keresőképtelenséget megállapító orvos ellátást rendel el, akkor soronkívüliséget biztosító beutalót adhat a betegnek. Továbbra is előírás lesz ugyanakkor az - folytatta -, hogy a szakrendelők a rendelési idejük meghatározott részében kötelesek nem soron kívüli betegeket fogadni.

Nagy Anna hozzátette, a jövőben - az adóbevalláshoz hasonlóan - elektronikus úton is be lehet majd nyújtani a pénzbeli ellátások iránti igényeket.

A táppénzt érintő javaslatok hamarosan az Országgyűlés elé kerülnek.
A szóvivő szerint a szigorítások üzenete az, hogy nem fogadható el, hogy a közpénzek kárára bárki is visszaéljen az ilyen jellegű ellátásokkal, az állam nem lesz többé olyan nagyvonalú, mint eddig sokszor volt, és nem fog szemet hunyni az ilyen visszaélések felett. A kormány célja az, hogy a közpénzekkel való visszaélés lehetőségét minden téren a minimálisra csökkentse - hangsúlyozta.

A táppénzt érintő korábbi intézkedésekről szólva Nagy Anna felidézte: már a parlament előtt van a büntető törvénykönyv módosítása, amely alapján, ha a Ház elfogadja, két évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatók lesznek a társadalombiztosítási, szociális ellátásokkal visszaélők. Emlékeztetett továbbá a kormány márciusi döntésére, amelynek értelmében május 1-jétől a táppénz napi összegének lehetséges maximuma a felére, 5.200 forintra csökkent. Változtatás volt továbbá, hogy a veszélyeztetett terhesség esetén a munkavállalónak a keresőképtelenség idejére járó ellátás már az első 15 napban is központi forrásból történik.

Nagy Anna szólt arról is, hogy a kabinet szerdai ülésén első olvasatban tárgyalta a rokkantnyugdíjak kérdését, de a témában további egyeztetések lesznek még, ugyanakkor várhatóan még májusban a kormány elé kerül egy következő változat, amely akár már a végleges is lehet. Azt azonban kiemelte, a rokkantnyugdíjas-rendszer áttekintésénél nagyon fontos szempont, hogy a jövőben a valóban rászorultak kapjanak rokkantnyugdíjat, akik pedig kiskapunak használják ezt az ellátást, visszakerülhessenek a munka világába.

Olvasóink írták

 • 5. Goldmund 2011. május 12. 13:59
  „Erős a gyanúm, ha csak akarat kérdése lenne az állás találás, nem lett volna eddig sem ennyi passzív táppénzes. Mint ahogy a rokkantosításba is azért menekült sok 50 év feletti, mert esélye sem volt állást találni.
  Úgyhogy várjuk a beígért egymillió új munkahelyet! :-)))))))))”
 • 4. szelavi 2011. május 12. 06:46
  „Felértékelődik a munkanélküli és táppénzbiztosítás szerepe, kénytelen lesz mindenki gondoskodni saját magáról...másképp nem megy.
  http://www.biztositastolcson.hu/hun/munkanelkuli_dijszamitas_szerzodes_kotes.php”
 • 3. kisem 2011. május 11. 21:37
  „A félreértések elkerülése végett, az első mondat eleje így szól:
  Minden gondolkodni képes ember tudja, mi idézte elő ...
  Sajnos betűcsere történt a gépelésben.”
 • 2. kisem 2011. május 11. 21:21
  „Minden gondolkodni képes ember tudja, mi idézet elő az ún. passzív táppénzesek számának jelentős emelkedését. Meg azt is, hogy szinte felhívta erre a lehetőségre a munkáját vesztett polgárok figyelmét a hivatal munkatársa.
  Ja, hogy mostanra teherré vált? Tavaly is meg előtte is az volt. De most nem megszorítás történik, visszaterelés a munkába. Na de hová?
  Az orvosok fenyegetettsége pedig egyre jobban igazolja a mind jobban kiépülő állami terror valóságát.
  Mindezt persze a "zemberek" érdekében, sőt általuk óhajtva.”
 • 1. miracle 2011. május 11. 20:01
  „Ezt már 1000 éve meg kellett volna lépni, más kérdés, hogy ha ezt az MSZP teszi, akkor Szíjjas egyből fröcsögött volna.
  A 300 Ft-os vizitdíjat, hogy leszavazta a jónép, most meg nem győzik kapkodni a fejüket: csökkenő nettó, csökkenő szabi, csökkenő táppénz, megszűnő passzív táppénz, szépen megetetik veletek erővel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott parlamenti mandátumáról Samu Tamás Gergő (Jobbik)

A jobbikos Samu Tamás Gergő szerdán lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról. Tovább olvasom