Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Kormányprogram: mit terveznek?

Adómentes minimálbér, decentralizáció, tőzsdefejlesztés, intézmény-reform, az MFB különleges helyzetének megváltozása, csökkenő adó és - többek között - a kárpótlási jegyek beváltásának befejezése várható.
Az új kormány alapvető célja, hogy a gazdaság gyors ütemű, az export és a beruházások által vezérelt, kiegyensúlyozott növekedési pályára álljon, ezzel jóléti rendszerváltás feltételei jöjjenek létre.
Az EU-csatlakozási tárgyalásokat még az idén le kívánják zárni, véglegesítik a Nemzeti Fejlesztési Programot, kialakítják az ehhez szükséges intézményeket. A program szerint a fizetési mérleg hiánya nem haladhatja meg a bruttó hazai termék (GDP) 4-5 százalékát.

Évente átlagosan 1 százalékponttal mérsékelik az állami újraelosztás mértékét, nagyobb szerepet szánnak az állampolgári döntéseknek, így a biztosítási rendszereknek.

Erősítik a kkv-szektort is

A kis- és középvállalkozások erősítése érdekében a kormányprogram kiemeli a közterhek csökkentését, az adókedvezmények kiterjesztését, az adminisztrációs terhek mérséklését, a különböző pályázatok normatívvá tételét, illetve a nagyobb beruházási pályázatoknál a beszállítói hányad előírását.

Ezen belül 2003-tól a Széchenyi-tervben teljes körűen szerepeltetik a közösségi forrásokból várhatóan támogatásra kerülő célokat. Felülvizsgálják az eddigi programokat és a tervet összehangolják az EU támogatáspolitikai irányelveivel.

A tőzsde fejlesztésére összeállítandó intézkedési csomag fő eleme az árfolyamnyereség-adó eltörlése, a tőkepiaci módszerek alkalmazása a privatizációban, a cégek tőzsdére vitelének ösztönzése a Széchenyi-tervben.

Az MFB-intézkedések is a költségvetés részévé válnak

A költségvetési intézményi fejlesztések közül a program kiemeli az EU megfelelő rendszerével konform államháztartási tervezést, nyilvántartást és elszámolást a jövő évtől. Az ÁPV Rt. illetve jogutódjai gazdálkodását, az autópálya-építés teljes finanszírozását, illetve az MFB államot helyettesítő valamennyi korábbi döntési kiadásait 2002-től fokozatosan a költségvetés részeként kezelik.

A kormány középtávú fiskális politikát készít, amely 4 évre, kerettörvény-javaslatban tartalmazza a főbb bevételi és kiadási számokat. Az éves költségvetés gyakorlatát 2003-tól visszaállítják. A középtávú gazdasági terven belül a kormány megvizsgálja az olimpiai pályázat ügyét és a gazdasági lehetőségek függvényében mindent megtesz a rendezés jogának megszerzéséért.

A kormány célja, hogy az államháztartás hiánya 2006-ra a GDP 2,5 százalékára mérséklődjön, ennek érdekében puritán, takarékos költségvetési kiadáspolitikát valósítanak meg.

Adómentessé teszik a minimálbért

Az ősszel elfogadásra kerülő adótörvény-módosítások keretében csökken a személyi jövedelemadó (szja) terhelés, a minimálbért keresők adómentességet élveznek. Fokozatosan megszüntetik a munkáltatókat terhelő fix egészségügyi hozzájárulást.

Csökkentik az adónemek számát, összevonják az azonos adólap utáni terheket, és bevezetik az egyszerűsített vállalkozói adót. Mérséklik a forgalmi adózásban fennálló túlzott különbségeket, korszerűsítik a helyi adózás törvényi keretszabályozását.

Az APEH-vezetők szakmai kinevezési feltételeit rögzítik, az elnöki, alelnöki kinevezés kellően hosszú időtartamára törvényi garanciákat javasolnak. Az új szabályozással az adóhatóságot függetlenné kívánják tenni a politikától. Az adórendőrséget az APEH keretein belül megszüntetik, a szervezetet más nyomozóhatóság keretében működtetik.

Korrupció ellen "üvegzseb"

A kormány bevezeti az "üvegzsebprogramot", ennek keretében egyértelműen szabályozza a közbeszerzést, szavatolja a privatizáció átláthatóságát, nyilvánosságra hozza az állami szerződéseket és visszaállítja a közigazgatási államtitkári és jegyzői jelentések rendszerét.

A nemzetgazdaság stratégiai érdekeinek érvényesítésével befejezik a privatizációt és a magánosítás során nyílt versenyeztetést alkalmaznak. Befejezik a kárpótlási jegyek beváltását is.

A kormány kezdeményezi a Magyar Fejlesztési Bankra (MFB) vonatkozó törvényi előírások átalakítását; az MFB letisztított funkciókkal mindenekelőtt az EU által támogatott programok finanszírozásában kap szerepet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Neves vendég a Nyomorultak-on

Már az is nagy dolog, hogy egy vidéki magyar színház, nevezetesen a Győri Nemzeti hozzájuthatott a… Tovább olvasom