Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Kormánypártok: Ne legyen több kommunista utcanév!

Jövő júliustól ne lehessen találkozni a kommunista diktatúra nyomát őrző utcanévvel Magyarországon - javasolják kereszténydemokrata és fideszes országgyűlési képviselők.
Jövő júliustól ne lehessen találkozni a kommunista diktatúra nyomát őrző utcanévvel Magyarországon - javasolják kereszténydemokrata és fideszes országgyűlési képviselők a helyi önkormányzatokról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványukban. A kormánypárti politikusok több mint ezer ilyen utcanévre bukkantak eddig.

Stágel Bence KDNP-s országgyűlési képviselő szerdai budapesti sajtótájékoztatón kifejtette: javaslatuk értelmében nem viselhetné közterület vagy közintézmény olyan személy nevét, aki a XX. század önkényuralmi politikai rendszereinek megalapozásában, kiépítésében, vagy fenntartásában részt vett. Az indítvány kiterjed az olyan kifejezésekre, szervezetek nevére is, amelyek a XX. század önkényuralmi rendszereire közvetlenül utalnak, vagy azok emlékét idézik.

A javaslatnak az a célja, hogy az érintett önkormányzatok változtassák meg azokat a közterületi és közintézményi neveiket, amelyek mind a mai napig a kommunista diktatúra nyomait őrzik - összegzett.

Felidézte: a KDNP ifjúsági szervezete, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) régóta szorgalmazza, hogy az érintettek meghozzák ezeket a döntéseket. Stágel Bence, aki az IKSZ elnöke is, szomorúnak nevezte, hogy húsz évvel a diktatúrából történő szabadulás után az ország egyes településein járva egy különös időutazásnak lehetnek a szemtanúi. "Lenin, Marx, Ságvári Endre, Kun Béla, Szamuely Tibor, Mező Imre, Münnich Ferenc, November 7., Népköztársaság, Felszabadulás ma már csak a XX. századról szóló történelemkönyvek feketelapjaira való neveknek és fogalmaknak kellene lenniük" - mondta.

Baranyai Zsolt, az IKSZ által indított www.zsakutca.iksz.net honlap szerkesztője arról beszélt, hogy amikor a munkát elkezdték, arra számítottak, csak néhány tucat ilyen utcát találnak majd, ezzel szemben eddig több mint ezerre bukkantak Magyarország különböző pontjain. A honlapon az utcanevek, és életrajzok mellett a megfogalmazott javaslatokat is összegyűjtötték - tette hozzá.

Stágel Bence megjegyezte még: az önkormányzatoknak az az érve, hogy azért nem változtatnak, mert költségigényes, a jövőben nem állja meg a helyét. A helyi önkormányzatokról szóló törvényjavaslat ugyanis arra az esetre, ha a közterület elnevezésének megváltoztatása miatt kell a hatósági okmányokat - lakcímkártyát, céges papírokat - cserélni, általános illetékmentességet rögzít.

Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: javaslatukkal is jelezni szeretnék, hogy a nemzetközi szocializmus semmivel sem volt különb, mint a nemzetiszocializmus, és nem lehetünk elnézőek vele szemben sem.

Hozzátette, az utcaneveket illetően is történtek változások 1990 után, de mégis még mindig rengeteg olyan utca-, közterület- és közintézménynév van, amely méltatlan a demokráciában. Ezeket kell most végre megváltoztatni, hogy tiszta helyzetet teremtsenek - szögezte le a kormánypárti politikus.

Olvasóink írták

 • 5. dorombolok 2011. november 10. 11:02
  „Majd neveznünk kell utcát teret Orbánról, Kövérről, Navrasicsról ,Szíjjártöröl?”
 • 4. fortuna54 2011. november 09. 16:59
  „2-es.Te még fiatal lehetsz ahhoz,hogy ezt megércsed.Abban az idökben nem irhadtál volna ilyeneket.”
 • 3. tomiwudu 2011. november 09. 14:46
  „Erre van idejük !! <moderálva> Ezért fizetjük őket? Ez a legkisebb probléma ma ????????????,”
 • 2. Oreg35 2011. november 09. 14:29
  „" 20 évvel a diktatúrából történő szabadulás után..."!
  Talán most nem az van? Csak mások gyakorolják!”
 • 1. kerteszb 2011. november 09. 13:40
  „Ságvárival mi a gond? Legyen csak sok Horthy, Gömbös stb utca mi?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai Gordon rágalmazásáért ítélték el a tévést

Rágalmazás miatt egy év próbára bocsátotta a Budai Központi Kerületi Bíróság szerdán kihirdetett… Tovább olvasom