Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Kormányátalakítás: Lázár, Varga, Szijjártó és Rogán is más feladatot kap

Lázár János, a Fidesz jelenlegi parlamenti frakcióvezetője lesz a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
Lázár János, a Fidesz jelenlegi parlamenti frakcióvezetője lesz a Miniszterelnökséget vezető államtitkár - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Lázár Jánost a frakcióvezetői székben Rogán Antal váltja, az IMF-főtárgyalói poszton pedig Varga Mihály követi Fellegi Tamást.

Rogán Antal azt mondta, megtiszteltetésnek tartaná, ha felkérnék frakcióvezetőnek, Varga Mihály pedig az IMF-tárgyalások mihamarabbi megkezdését tűzte ki célul.

Az ellenzéki pártok bírálták az átalakítást. Lázár Jánost - aki el is vállalta a Miniszterelnökség vezetését, így le kell mondania hódmezővásárhelyi polgármesteri posztjáról - Rogán Antal, az V. kerület polgármestere, a parlament gazdasági bizottságának elnöke válthatja a Fidesz-frakció élén - közölte a kormányfő, a Fidesz elnöke. Elmondta, pártja elnöksége is támogatja, hogy Rogán Antalt javasolja a képviselőcsoportnak a frakcióvezetői posztra.

A Miniszterelnökséget jelenleg vezető államtitkár, Varga Mihály június 1-jétől Fellegi Tamás utódja lesz, vagyis tárca nélküli miniszterként ő vezeti majd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokat. A miniszterelnök pénteken úgy válaszolt a kormányátalakítást firtató kérdésre: "megvagyok az egésszel, készen vagyok". Rogán Antal, a főváros V. kerületének fideszes polgármestere óriási megtiszteltetésnek tartaná, ha felkérnék a Fidesz parlamenti frakcióvezetői posztjának betöltésére.

A polgármester az MTI-nek nyilatkozva arról is beszélt, hogy ha megkapja ezt a tisztséget, szeretné elérni: az indulatok helyett az érvek nagyobb teret kapjanak a parlamenti munkában a következő években. Ha ebben csak egy kicsit sikerülne előrelépni, azt komoly eredménynek tartanám - tette hozzá. Mint mondta, számára fontos, hogy a frakcióvezetői munkában, ha a képviselőcsoport megválasztja a posztra, meghallja és tiszteletben tartsa majd mások véleményét is.

Varga Mihály, aki június elsejével váltja Fellegi Tamást az IMF-főtárgyalói poszton az MTI-nek azt mondta, azon dolgozik majd, hogy mihamarabb meginduljanak a hivatalos megbeszélések Magyarország és a nemzetközi szervezetek között.

A jelenleg a Miniszterelnökséget vezető államtitkárként megtisztelőnek nevezte az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszteri posztra való kormányfői felkérést, amelyet köszönettel elfogadott. Kifejtette: a következő napokban konzultálni fog Fellegi Tamással a folyamatban lévő ügyekről, majd lezajlik köztük az átadás-átvétel is. A szervezeti átalakítások nyomán június 1-jétől három államtitkár fog dolgozni a Miniszterelnökségen.

Közülük Lázár János veszi át Varga Mihály helyét, Győri Tibor jogi munkát végez majd, Szijjártó Péter pedig a miniszterelnök nemzetközi kapcsolataiért lesz felelős - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Az MSZP szerint nem az ország, hanem a miniszterelnök érdekeit szolgálja a kormányátalakítás.

Burány Sándor országgyűlési képviselő sajtótájékoztatón azt mondta: a kabinet politikáját kellett volna átalakítani a kormányzás félidejében, a személycserék viszont csak Orbán Viktor hatalmi érdekeit szolgálják. Példaként hozta, hogy Lázár János Fidesz-frakcióvezető államtitkári kinevezésével kénytelen feladni "hátországát", lemondani polgármesteri címéről Hódmezővásárhelyen. Szerinte ez azt jelzi, hogy a miniszterelnök igyekszik függőségi helyzetbe hozni mindenkit, aki az utódjaként jöhet szóba.

A Jobbik úgy látja, hogy a pénteken bejelentett kormányátalakítástól alapvető változás nem várható, nem személyi változásokra van most már szükség, mert önmagában ezek nem oldják meg az ország problémáit. Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő azt mondta, gazdaságpolitikai fordulatra lenne szükség, amelynek legfontosabb eleme az egykulcsos adórendszer eltörlése lenne, de a kormány ehelyett a most bejelentett változtatásokkal csak a jelenlegi sarcolásra és megszorításra alapuló politika folytatása mellett kötelezte el magát.

Az LMP szerint a kormányzati személyi változások azt mutatják, hogy a kabinet egyre gyorsuló tempóban száguld a rossz irányba. Jávor Benedek frakcióvezető budapesti sajtótájékoztatóján elhibázottnak nevezte a kormányátalakítást és úgy fogalmazott, hogy most politikai verőemberek kerülnek pozícióba. A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán Viktor által pénteken bejelentett kormányátalakítással semmi nem történt. Teljesen mindegy ugyanis, hogy ki lesz miniszter, illetve államtitkár és a mostani átszervezés egyúttal az IMF-tárgyalások eddigi bukásának beismerése - fogalmaz az ellenzéki párt pénteki közleményében.

Korábban:

A szervezeti átalakítások nyomán június 1-jétől három államtitkár fog dolgozni a Miniszterelnökségen. Közülük Lázár János veszi át Varga Mihály helyét, Győri Tibor jogi munkát végez majd, Szijjártó Péter pedig a miniszterelnök nemzetközi kapcsolataiért lesz felelős - közölte az MTI-vel pénteken Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor péntek reggel jelentette be, hogy Lázár János, a Fidesz jelenlegi parlamenti frakcióvezetője lesz a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Lázár Jánosnak így le kell mondania hódmezővásárhelyi polgármesteri posztról.

Őt Rogán Antal, az V. kerület polgármestere, a parlament gazdasági bizottságának elnöke válthatja a Fidesz-frakció élén. Június 1-jétől pedig Varga Mihály lesz Fellegi Tamás utódja, tárca nélküli miniszterként ő vezeti majd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatott tárgyalásokat.

Olvasóink írták

 • 6. kotorék 2012. május 12. 11:22
  „Lehet a levest fűszerezni így is-úgy is nagyjából ugyanolyan lesz!”
 • 5. embertelen 2012. május 12. 08:08
  „Remélem, hogy ezek után Szijjártó többet fog majd Kazahsztánban és Kínában tartózkodni, sőt javaslom, hogy afrikai és dél-amerikai diktatúrákkal is vegye fel a kapcsolatot. Orbánnak tetszeni fog és mi is jól járunk, amíg nincsenek idehaza, addig sem rontják a levegőt.”
 • 4. kotorék 2012. május 12. 06:28
  „Tudnák én is munkát adni nekik 47 000 Ft. bruttóért.”
 • 3. ATX 2012. május 11. 19:41
  „"Szijjártó Péter pedig a miniszterelnök nemzetközi kapcsolataiért lesz felelős" Az mit is jelent valójában???”
 • 2. öszödiböszme 2012. május 11. 19:18
  „1. Ambar 2012.05.11. 18:08
  Csatlakozom. Egy kérdés a viktátornak Észak-Koreán kivül milyen kapcsolatai vannak??”
 • 1. Ambar 2012. május 11. 18:08
  „Inkább nem írok semmit!Ez a véleményem!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Benyújtotta a kormány a biztosítási adóról szóló törvényjavaslatot

A kormány pénteken késő délután nyújtotta be az Országgyűlésnek a biztosítási adóról szóló… Tovább olvasom