Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 3°C

Kormányalakítási megbízás

Mádl Ferenc köztársasági elnök Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelöltnek ad megbízást a kormányalakításra a parlament május 15-i alakuló ülésén, aki vállalja a feladatot.

Mindez azután derült ki, hogy az államfő hétfőn hivatalában külön-külön megbeszélést folytatott az Országgyűlésbe jutott pártok vezetőivel, majd Medgyessy Péterrel.
Kovács László, az MSZP elnöke – elmondása szerint – tájékoztatta a köztársasági elnököt arról, hogy az MSZP az SZDSZ-szel együtt kíván koalíciós kormányt alakítani. A pártelnök a megbeszélésen Mádl Ferenc kérésére ismertette a kormányzati struktúrával kapcsolatos szocialista elképzeléseket. Jelezte, hogy ezeket az elképzeléseket az MSZP szeretné a május 15-i parlamenti ülésre már törvényjavaslat formájában előterjeszteni.
Medgyessy közölte: felelőssége tudatában vállalja a feladatot.
Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke egyetértett azzal, hogy Medgyessy Pétert, az MSZP listavezetőjét kéri fel a köztársasági elnök kormányalakításra. Mint mondta, a Fidesz ellenzéki szerepre készül a parlamentben. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy az MSZP vezetői – korábbi nyilatkozataiknak megfelelően – megőrzik azokat az eredményeket, amelyeket a kormány a családtámogatásban, az oktatásban, a Széchenyi-tervvel és az otthonteremtésben elért.
Dávid Ibolya, az MDF elnöke közölte: tudomásul vette a köztársasági elnök abbéli szándékát, hogy az Országgyűlés alakuló ülésén az MSZP-t és az MSZP miniszterelnök-jelöltjét kívánja felkérni kormányalakításra.
Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt, akivel a köztársasági elnök hétfő délután közölte, hogy őt bízza meg a kormányalakítással, újságírók előtt azt mondta: felelőssége tudatában vállalja a feladatot.
Az MTI kérdésére Medgyessy Péter kijelentette, hogy május 15-ig kialakul a teljes kormányzati struktúra, az új kabinet névsorát azonban az alakuló ülésig nem hozzák nyilvánosságra.
A politikus úgy látja, az új kormány megalakulásának reális dátuma május 27-e.

(mti)

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szociális ruhavásár

A Magyar Vöröskereszt kapuvári szervezete ma reggel kilenc és délután négy óra között szociális… Tovább olvasom