Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

'Kormány takarodj! - Nem oszlatták fel az Országgyűlést

Az Országgyűlés nem szavazta meg a parlament feloszlatásáról szóló előterjesztéseket hétfő este. A Fidesz-KDNP nyújtott be egy ilyen javaslatot, a másik pedig egy népi kezdeményezés volt. Egyik sem kapott kellő többséget.

A Fidesz-KDNP előterjesztésére 170 képviselő szavazott igennel, 204 nemmel, a független Császár Antal tartózkodott. A népi kezdeményezést ugyancsak 170 képviselő támogatta, 205 nem, tartózkodás itt nem volt.Az egyik előterjesztést a fideszes Navracsics Tibor és a KDNP-s Semjén Zsolt jegyzete. Navracsics Tibor a szavazás előtt megismételte: március 8-ai hatállyal kezdeményezik az Országgyűlés feloszlatását, hogy az előrehozott választások a június európai parlamenti választásokkal egy időben legyenek. A Fidesz frakcióvezetője indokaik között említette, hogy Gyurcsány Ferenc az elmúlt években többször hazudott, soha nem látott mélységbe zuhant a magyar gazdaság növekedése, és Magyarország a gazdasági válság egyik legnagyobb vesztese.

Fotó: MTI
Fotó: MTI


Navracsics Tibor szerint hiteltelen, cselekvőképtelen kormánya van most az országnak. Azért kezdeményezik az Országgyűlés feloszlatását, minden párt nézzen szembe a választókkal, és a társadalmi többség bizalmát élvező parlament révén alakuljon meg a társadalmi többség bizalmát élvező kormány. A Fidesz frakcióvezető az SZDSZ és az MDF képviselőinek azt mondta, hogy megint válságkezelő program nélkül marad a köztársaság, ha nem támogatják a feloszlatást. Mióta kirobbant ugyanis a válság, az Országgyűlés mindössze 3 olyan törvényt fogadott el, amely a krízis kezelésével kapcsolatos - tette hozzá. Az MSZP-s Kovács Tibor úgy reagált: megérti Orbán Viktort, hogy három elveszített választás után kissé türelmetlen, Magyarországon azonban választásokon lehet elnyerni az ország irányítását. A Fidesznek be kellene látnia végre, hogy 4 éves ciklusokban működnek a kormányok. A fideszes Szijjártó Péter hozzászólásában azt mondta: Kovács Tibornak igaza van abban, hogy a kormányok 4 évig működnek, a jelenlegi azonban nem működik. Szerinte csak a reménytelenséget látni most, egyre mélyebbre sodródunk a válságban. Az ellenzéki képviselő úgy fogalmazott: a balfékség nemzetközi mértékegységévé a magyar kormányt választották az utóbbi időben, és Magyarországnak egy kiútja van a válságból: új választások és új kormány, meg kell előzni a következő egy év agóniáját - érvelt. "Csődöt mondtunk" - ezzel indokolta az MDF-es Herényi Károly, miért támogatja frakciója a parlament feloszlatását. Szerinte az Országgyűlés az elmúlt években képtelen volt ugyanis arra, hogy a minimális elvárható együttműködést produkálja a politikai oldalak között.

Fotó: MTI
Fotó: MTI


A kormány nem tud kormányozni, az ellenzék pedig nem tud kompromisszumot kötni. Tavaly szeptemberben az MDF kezdeményezte először a feloszlatást, de akkor az nem kapott kellő többséget. Most mindkét, ezzel kapcsolatos indítványt támogatják - tette hozzá. A szabad demokrata Kóka János a két nagy pártot kritizálta, de egyértelművé tette, hogy a feloszlatást nem támogatják: a Fidesznek szerinte nincs érdemi programja, csak kormányváltást akar mindig, a szocialisták pedig abban bíznak, hogy kihúzzák valahogy 2010 tavaszáig. Így akár tönkre is mehet az ország - mondta. A frakcióvezető dicsérte a Reformszövetség hétvégén megjelent javaslatait, szerinte azok alkalmasak arra, hogy az országot kivezessék a válságból.

 A hó vetett véget a Parlament előtti tüntetésnek

Az elkezdődő havazás vetett véget a Parlament előtti tüntetésnek hétfőn este. Délután óta néhány százan demonstráltak a kormány lemondását követelve az időközben felépített kordonok előtt.Gyakorlatilag véget ért a Parlament előtti kormányellenes tüntetés: az este fél nyolc körül elkezdődő havazással egy időben az emberek nagy többsége elment a térről. Este nyolc óra előtt már mindössze csak néhányan várakoztak a Parlament előtt - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. A Parlament előtt hétfőn délután gyűltek össze több százan, hogy a kormány lemondását és az országgyűlés önfeloszlatását követeljék. A tüntetés nem volt bejelentve, a rendőrség korábban azt közölte, hogy amíg békés a tömeg, nem avatkoznak be. Mindenesetre időközben kordont húztak fel az Országház körül, a vasrácsok mögött pedig rohamrendőrök várakoztak. A tüntetők alapvetően békések voltak, bár néhányan hógolyóval próbálták dobálni a rendőröket és a kordon mögött álló, kamerás rendőrautót. Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökség kérdésére elmondta, hogy a demonstráció alatt a rendőröknek nem kellett intézkedniük.


Korábban:

Több százan gyűltek össze hétfő kora délután Budapesten a Kossuth téren, mert a parlament a nap folyamán sürgősséggel tárgyal az önfeloszlatásáról és szavaz is az előterjesztésről.

A demonstráción részt vevők közül többen transzparensekkel, árpádsávos zászlókkal jelentek meg. A tüntetők többször skandálták, hogy "Kormány takarodj!", "Gyurcsány takarodj!", illetve azt, hogy "Hazaárulók!".

A tömeg délután három órakor kezdett el gyülekezni a Belvárosban, miután elektronikus levélben értesítették egymást a tüntetés résztvevői. A parlament parkolójában mintegy tíz rendőr sorakozott fel.
A tüntetőket és a parlament parkolóját kordon nem, csak egy virágláda-sor választja el egymástól.

Olvasóink írták

72 hozzászólás
 • 72. nocomment41 2009. február 25. 17:32
  „:)))))”
 • 71. gjozsi88 2009. február 25. 17:15
  „nocomment41!
  Ezt miért nem Brüszelbe mondja el?
  Elméletileg az Európai Néppárt alelnöke! Ennyire egyenes jellem!”
 • 70. nocomment41 2009. február 25. 17:12
  „60 # 2009. február 22.
  Nyugat-Európa felmondja a húsz évvel ezelőtt Közép-Európával kötött történelmi megállapodást azzal, ahogy a jelenlegi pénzügyi válságot kezeli - jelentette ki Orbán Viktor vasárnap Bécsben.
  A nyugat-európai bankok államosításával, pénzügyi megsegítésével hátrányba kerültek a közép-európai pénzintézetek - állította. Szavai szerint a Nyugat- és Közép-Európa közötti megállapodás felmondását jelenti, hogy a nyugati tulajdonosok nem juttatnak pénzt az itteni leánybankoknak, miközben ,,amíg a hasznot hozta a (magyar) bankrendszer, addig a profitot mindig zsebre tették".
  http://www.magyarnemzet.hu/portal/617750?searchtext=Orbám%20viktor”
 • 69. gjozsi88 2009. február 25. 17:04
  „idegen!
  A korábbi cikkeknél próbáltunk érveket ütköztetni,általában az az összes reakciótok,hogy ...komcsi!Ez nem gazdasági kategória!Az viszont igen,hogy a nagy Orbán bevitt benneteket a deviza adósságba és ezen röhög a világ,mert senki nem érti,miért vagyunk olyan hűlyék,hogy svájci frankba vagyunk eladósodva!(lakosságról beszélek)
  Ha jön a Fidesz,ezek a tartozások nem lesznek elrendezve,ezt az adósnak kell!Ez hosszú távon meghatároz mindent!
  A nagy Viktor kiment a szomszédba és lázítja őket az Unió elle: koldul és zsarolni szeretne!
  A Gyurcsány Brüszelbe,felelős vezetőkkel tárgyal,akik nagyon egyetértenek a törekvéseivel!
  Nem tudom,látsz külömbséget???”
 • 68. load 2009. február 25. 17:04
  „65. albatrosz
  Képzeld, milyen jól járna a Fidesz!
  Mire jövő év közepére kormányra kerül, az MSZP már végrehajtja a programjuk felét.
  A nyugdíjak befagyasztását, a nagy állami beruházások leállítását, a családi pótlékban részesülők számának redukálását, a nagy közalkalmazotti elbocsájtásokat,és nekik már csak be kellene fejezni az egészet, learatva a sikert.
  Látod milyen jó lenne, ha a szocik ellopnák a programot!”
 • 67. gjozsi88 2009. február 25. 16:56
  „albatrosz!
  Nem mindegy ki találta ki,ha jó!
  A Fidesz is azért van a parlamentbe,hogy a nép érdekét szolgálja és nem saját hatalmi törekvéseit!
  Mindenre azt mondani:nem, ez 5 éves gyerekre jellemző,nem egy kormányzásra készülő pártra!
  Tudom neked ez is elég,mert azt sem tudod megkülömböztetni, mi van érted,mi van ellened!”
 • 66. metermester 2009. február 25. 16:54
  „Védessék le...ennyi...”
 • 65. albatrosz 2009. február 25. 14:48
  „Miért árulná el a FIDESZ a programát?Azért, hogy néhány hónap mulva az MSZP azt hazudja, hogy ők találták ki?”
 • 64. load 2009. február 25. 14:22
  „61. Eva
  Tegye a dolgát, és ne óvatoskodjon!
  Ha nem teszi, mondjon le!”
 • 63. load 2009. február 25. 14:19
  „62. idegen
  "...van a fidesznek is programja de ..."
  Hol lehet elolvasni?
  Dobj egy linket róla légyszi!”
 • 62. idegen 2009. február 25. 09:09
  „Na ittvagy ? gjozsi már hiányoztál. Mindig jössz ezzel a programmal,az elvtársaidak már vólt egy pár.Azóta már jól bentvagyunk a kátyuba.Ne félj van a fidesznek is programja de most mág a haverjaid vannak hatalmon ,nemtudtad ?”
 • 61. Eva- 2009. február 24. 21:50
  „59-hez!

  Nem kapsz rá választ sehol!

  Load legalább leírta a szelíd változatot---de a dolog lehet ennél durvább is.
  Én a közvélemény kutatók számaiban kissé kételkedem--mert azt gondolom, hogy ez amolyan::
  véremet és életemet a hazáért, de "zabot+nem!" kijelentések sora!

  ha így lenne GyF bátrabb merne lenni!
  de a tapasztalatai óvatossá teszik.”
 • 60. nocomment41 2009. február 24. 20:04
  „Népszava Online - Belpolitika2009.02.24.
  "A devizaválság elleni legjobb védekezés"
  Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, hogy fel kell hívni az európai bankok és az európai kormányok figyelmét arra, hogy felelősségük nemcsak az anyaországban és az anyabankban van: az egységes piac szellemében az anyabankoknak ugyanazokat a szabályokat, megoldásokat érvényesíteniük kell fiókjaikban is, függetlenül attól, hogy azok hol helyezkednek el.
  http://www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=OnlineCikk.asp&ArticleID=1160520”
 • 59. load 2009. február 24. 19:31
  „43. Primax
  Föltettél néhány kérdést, amikről nekem megvan a sajátos véleményem.
  Nem biztos, hogy az idő majd engem igazol, de elmondom.
  Legelőször is, egyáltalán nem mindegy, hogy meddig tart ez a töketlenkedés a kormány részéről.
  Most már igazán nincs mire várni, és meg kellene hozni azokat az intézkedéseket, amelynek elodázásával Gyurcsány visszamenőlegesen hibáztatta - több alkalommal is - az összes ezt megelőző kormányt. Mire vár?
  Ő a főnök, neki kell állni és csinálni!
  A közvélemény kutatók szerint 100 emberből negyvenen azt mondják, hogy hajlandók lennének áldozatokat is vállalni, 62% az alapvető reformokat fontosnak tartja, 18% nélkülözhetetlennek.
  Ennek ellenére hezitál, reform-konferenciákat szervez, előadásokat tart a tennivalókról, csak beszél, és nem csinál semmit.
  Ötödik éve van kormányon. Ha az elődei rosszul csináltak valamit, ennyi idő alatt már korrigálhatott volna.
  Megmondom, hogy mi a problémája.
  Az, hogy teljesen hiteltelenné vált. Már szinte senki nem hisz neki. Sem itthon, sem külföldön.
  Gyáva és tehetetlen.
  A Fidesznek és Orbánnak ilyen kormányzati munka mellett nem is kell erőlködnie.
  Program nélkül, nulla parlamenti munkával is toronymagasan vezeti a választói preferencia listát. Csak arra kell vigyáznia, hogy ne kövessen el hibát. Mikor 2008 májusában a Filmművészeti Egyetemen a Kéri László féle zártkörű találkozón a nagyberuházások átmeneti leállításáról, meg a nyugdíjemelések inflációhoz kötéséről beszélt, és ez kitudódott, azonnal veszített 20% támogatót. Tanult belőle.
  Inkább nem mond semmit.
  A terve az, hogy így kihúzza a választásokig. Ha sikerül megtartania a mostani előnyét, 2/3-os többsége lesz a parlamentben.
  Ilyen többség birtokában gyakorlatilag azt csinál, amit akar.
  Olyan reformintézkedéseket vezet be amilyet akar. Más néven még akár a vizitdíjat és a tandíjat is visszahozhatja. Meglesz hozzá a legitimációja.
  De a legfontosabb amit meg fog tenni, az alkotmány módosítás.
  Átszabja a választási törvényt, a Köztársasági Elnök jogkörét tényleges prezidenciális hatalommal ruházza fel (az Országgyűlés ellenében), és elnökké választatja magát. A Horthy és a Kádár-korszak után jön az Orbán-korszak.

  Azt kérdezed, hogy mi fog változni.
  Hát ez, kedves Primax.
  Ehhez asszisztál most gőzerővel a Gyurcsány vezette MSZP.”
 • 58. creat 2009. február 24. 18:35
  „LAZA
  elkergetjük...
  lesz szabad választás...
  bár ez utóbbit kicsit részletezhetnéd, mert én nem bírom agyilag venni, mire is gondolsz (köszi)
  és akkor te kit javasolsz, kire szavazzunk?
  megszavazzuk...
  és akkor hogyan tovább? az új kormánnyal a nap is azonnal ránk süt?
  a beigért vér-verítékkel hogyan leszünk? vagy az csak hazugság?”
 • 57. gjozsi88 2009. február 24. 18:16
  „LAZA!
  Az a baj,hogy csak ennyi a Fidesz programja is!”
 • 56. gjozsi88 2009. február 24. 18:01
  „LAZA!
  Sok sikert! Mindent bele!Jó birkózást!
  Látod neked milyen egyszerü örömet szerezni! (Mert ennyire egyszerü vagy!)
  -Eddig is szabadon választhattál,hisz tudod sokan voltatok,de nem elegen!
  -Neked eddig is megkellett mondani,hogy ki hazudik!Most hogy fogod kiválogatni,azt mondják nem hazudunk!?”
 • 55. LAZA 2009. február 24. 17:14
  „Alternatív Program:
  1. Eltávólítani Hibbant Nérót és siserehad csapatát!
  2.Sabad választást a lehető leggyorsabban.
  3.Gyöztesktől alapvető elvárás:Ne hazudj! Ne lopj!és most már politikusként is:Ne őlj!
  A többivel aztán már a Magyar Emberek megbirkóznak!”
 • 54. nocomment41 2009. február 24. 16:42
  „"A bejáratnál elhelyezett kék matricák hirdetik, hogy itt bizonyosan nem emelik az árakat. Ennek ellenére e hét elejétől olyan törvény lépett életbe, amely alapján hat hónaptól három évig terjedő, kirívó esetekben akár tizenkét évi börtönbüntetéssel sújthatják az árdrágítókat."
  http://szentkoronaradio.com/elszakitva/2008_12_25_zarva-tartanak-a-felvideki-boltok-az-euro-miatt”
 • 53. gjozsi88 2009. február 24. 16:18
  „nocomment41!
  Ezt már leírtad magadról,most próbálj végre egy alternatív programot!
  Már alig várjuk!
  A Reform Bizottság a Fidesz javaslataitól még távolabb foglalt állást,mint a kormány!Talán erről is légy szíves!”
72 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rosszul lett és meghalt a meglopott ékszerész

A tolvaj üldözése után rosszul lett és meghalt egy meglopott ékszerész Orosházán hétfőn. Az idős… Tovább olvasom