Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 7°C Még több cikk.

Kórházügy: Sopron

és Csorna záradéka

A felvetődő finanszírozási gondok miatt csak záradékkal írja alá a soproni Erzsébet-oktatókórház vezetése a megyei egészségbiztosítási pénztárral kötendő szerződést. A csornai Margit Kórház vezetője sem írta még alá a dokumentumot, a városvezetés hiányolta ugyanis a finanszírozásra vonatkozó adatokat.
– A kiemelt súlyponti intézmények közé sorolt soproni Erzsébet-oktatókórház, immár a kapuvári körzettel együtt, mintegy 110 ezer ember ellátásáért felel – mondta Baranyai Tibor főigazgató főorvos. – Ugyanakkor véglegessé váltak az egészségügyi kormányzat által megállapított ágyszámaink: e szerint a soproni kórház aktív ágyai az eddigi 457-ről 413-ra csökkennek, viszont a krónikus ágyszám 62-ről 112-re bővül. Az már most valószínqsíthető, hogy nem lesz elegendő ágy a szülészeti, a neurológiai, belgyógyászati és a pszichiátriai ellátásnál, tehát élnünk kell a tízszázalékos átcsoportosítási lehetőséggel. Az aktív és krónikus ágyak arányának megváltoztatása – mivel az aktív ágyak magasabb finanszírozásúak – eleve hátrányos helyzetet teremtett. Jóllehet a belgyógyászati és a sebészeti mátrix egységen belüli betegmozgatás lehetősége bizonyos fokig előnyt jelent, a megállapított teljesítményvolumen-korlát miatt igen komoly finanszírozási gondok elé nézünk.

Szakmapolitikai

és ellátási kérdések


– A helyzet súlyosságát jelzi – folytatta a főigazgató –, hogy a legrosszabb esetben száz-százötven embert kellene elküldenünk akkor, amikor a létszám növelésére lenne szükség. Azaz lehet minisztériumi szinten struktúrát módosítani, de ahhoz megfelelő forráselosztásra, finanszírozásra lenne szükség. Ezért ugyan valószínqleg aláírjuk a megyei egészségbiztosítási pénztárral kötendő szerződést, de csak olyan szakmapolitikai és ellátási kérdéseket taglaló záradékkal együtt, amely a finanszírozás kérdését a biztonságos betegellátás érdekében megnyugtatóan rendezi.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyszer nélkül

Mosonmagyaróvár. A Mozgáskorlátozottak Mosonmagyaróvári Egyesülete szervezésében holnap délután négy… Tovább olvasom