Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Kórházakban rejtőzködtek a brit merénylők

Huszonéves külföldi orvosok - egyelőre ez a közös abban a nyolc gyanúsítottban, akiket Nagy-Britanniában tartóztatták le a pénteki, londoni robbantási kísérletekkel és a szombati glasgow-i repülőtéren végrehajtott támadással kapcsolatban. A nyolc gyanúsítottból öt orvos, egy pedig ápoló.
Az al-Kaidához köthető, külföldi militánsokból álló titkos terrorsejt brit kórházakat használt tevékenysége álcázásához - állítja a The Independent.

Brit kórházak és az NHS (brit egészségügyi szolgálat) szolgált fedezékül hat gyanúsítottnak abból a nyolcból, akiket a hétvégi londoni és glasgow-i merényletkísérletekkel kapcsolatban tartóztattak le Nagy-Britanniában és Ausztráliában. Öten orvosként dolgoztak Nagy-Britanniában, egy hatodik pedig - az egyik gyanúsított orvos felesége - ápoló - értesült a The Independent.

Orvos a kedden letartóztatott indiai származású férfi is, akit az ausztráliai Brisbane repülőterén vettek őrizetbe, amikor Indiába próbált repülni. Az ausztrál rendőrség egy ausztrál orvost is kihallgat a merényletkísérletekkel kapcsolatban. Egyelőre úgy tudni, hogy a Nagy-Britanniában elfogottak is mind külföldiek: Jordániából, Szaúd-Arábiából és Irakból érkeztek a szigetországba.

Egyikük, a 26 éves Dzsamil Abdelkader Asha neurológus például Szaúd-Arábiában született, de palesztin származású, és jordániai útlevéllel érkezett Nagy-Britanniába. Őt és 27 éves ápoló feleségét még szombaton tartóztatták le az M6-os autópályán, Cheshire-megyében a londoni robbantási kísérletekkel kapcsolatban. Asha 2005 óta él Angliában, ahol a North Staffordshire kórházban dolgozott.

Apja, Dzsamil Asha hétfő este Abdullah jordániai királyhoz fordult, hogy járjon közben fia ügyében. Ammanban újságírók előtt vehemensen védelmébe vette fiát: "Normális életet akar élni. Imádkozik, mint minden muszlim, de nem fanatikus. Július 12-én látogatott volna meg minket, és telefonált is, hogy milyen ajándékot vegyen a testvéreinek" - mondta Asha apja.

Irakból érkezett az a két férfi, akik szombaton egy égő Jeep Cherokee-t próbáltak a glasgow-i repülőtér épületébe vezetni. Egyikük, a bagdadi Bilal Talal Abdul Szamad Abdulla 2006 áprilisában költözött Nagy-Britanniába. Jelenleg harmadfokú égési sérülésekkel ápolják. Társa szintén iraki, míg két másik letartóztatott orvos Szaúd-Arábiában született.

Ez az első alkalom, hogy feltételezett külföldi iszlám radikálisok támadtak a szigetországban. Eddig olyan merényletek és robbantási kísérletek történtek csak, amelyet jobbára Nagy-Britanniában született és nevelkedett muszlimok követtek el, megkérdőjelezve a külföldi bevándorlók integrációjának sikerét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozim

Tovább olvasom