Kisalföld logö

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 5°C | 15°C

Kórházak: ma ismét találkoznak az intézmények képviselői a miniszterrel

Ma ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a kórházak és az Egészségügyi Minisztérium vezetői, hogy - a tervek szerint - megállapodjanak az intézmények többletjuttatásáról.

Mindkét fél bízik a megbeszélés sikerében, azonban azt, hogy biztosan létrejön az egyezség, kijelenteni nem lehet. Az MTI úgy tudja, a kórházak részéről csak akkor írják alá a megállapodást, ha a kormány kötelezettséget vállal arra, hogy akár a költségvetési törvénytervezethez benyújtott módosító indítvány(ok) formájában, vagy "bármilyen formában" a plusz pénz megjelenik a jövő évi költségvetésben.

A hetek óta tartó tárgyalás-sorozat után múlt héten már körvonalazódott egy megállapodás-tervezet a kormány és az intézményi érdekképviseletek vezetői között. Ennek értelében még októberben az intézmények megkapják a tárca által ajánlott 4,5 milliárdot, majd még ez év decemberében további forráshoz jutnak a kórházak, de ez a kifizetés már a jövő évi költségvetés terhére történne. Szintén rögzítették az előzetes megállapodásban, hogy januárban - megint csak a 2010-es büdzsét terhelve - a gyógyító intézmények egyhavi plusz finanszírozásban részesülnek, továbbá idén november 1-jétől visszaállítják az áprilisban eltörölt teljesítményvolumen-korlátot.

Arról is még zajlanak az egyeztetések, hogy mekkora teljesítményt, milyen alapdíjon fog biztosan finanszírozni a biztosító november 1-től. "Ha nem látjuk az összeget, akkor nem tudjuk, mit osszunk mivel" - fogalmazott egy kórházigazgató az MTI-nek.

A kórházak 25,5 milliárd forintot kértek a kormányzattól plusz juttatásként, mert véleményük szerint e nélkül már az intézmények működése és a betegellátás kerülne veszélybe. A kabinet kezdetben 4,5 milliárd forintot ajánlott, a múlt héten azonban megszületett a megállapodás-tervezet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pöttschingben üres palackot, Vulkapordányban rézkábelt loptak

A határ melletti Vulkapordányban 1300 euró értékű rézkábel és egy kocsi tűnt el. Tovább olvasom