Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Kórház lehet az elhagyatott Lipótmezei Elmegyógyintézetből

Az OPNI-t 2007-ben egy tollvonással megszüntették, a betegeteket szélnek eresztették. Most azonban úgy tűnik, nem lesz az enyészeté a hatalmas épület.
Mint korábban írtuk, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI) 2007-ig az első számú pszichiátriai központként működött az országban, amikor is egy tollvonással megszüntették, a betegeket szélnek eresztették.

Manapság az épületben már csak a hátborzongató üres szobák és a falon lévő rajzok emlékeztetnek az egykori elmegyógyintézetre.

Fotó: Szellemvárosok
Fotó: Szellemvárosok

Most azonban úgy tűnik, nem lesz az enyészeté a hatalmas épület. Az új budapesti kórház megépítésére több elképzelés is szerepel a minisztériumi előterjesztésben, de valószínűleg az OPNI adhat majd helyet az új intézménynek – értesült az InfoRádió.

Az elmúlt időszakban több megoldás is felmerült, hogy hol épülhetne meg az új budapesti kórház, amely egy megyei úgynevezett multidiszciplináris intézményhez hasonlítana. Az InfoRádió úgy tudja, az Emberi Erőforrások Minisztériumának előterjesztése szerint Lipótmezőn is létrejöhetne az új budapesti kórház.

Fotó: Szellemvárosok
Fotó: Szellemvárosok

A 40 hektáros területen álló épületet teljes egészében felújítanák és kibővítenék, egyúttal feltámasztanák az egykori pszichiátriai és neurológiai ellátást is. Az InfoRádió információi szerint az új kórház legalább 1000-1500 ágyas intézményként működne, hogy egy nagyszabású sportesemény sikeres magyarországi pályázata esetén hatalmas tömegek rövid időn belüli ellátását biztosítani tudja.

Fotó: Szellemvárosok
Fotó: Szellemvárosok

Az új budapesti kórház azonban máshol is megvalósulhat, a minisztérium által kevésbé favorizált ötletek között van például a Kelenföldi Pályaudvarhoz közeli üres telkek egyike, vagy a Kútvölgyi-tömb és annak bővítése egy új épülettel a Semmelweis Egyetemmel közös beruházásként, de szóba került a Sportkórház felújítása is, bár úgy tudni, a kis ágyszám és a szintén kis méretű diagnosztika és labor miatt e beruházás megindításának kevés az esélye.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elindult a közfoglalkoztatási portál

A Belügyminisztérium portálja zéleskörű tájékoztatást nyújt a közfoglalkoztatóknak és … Tovább olvasom