Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Köpölyözéssel a salakanyagok ellen

A köpölyözés nagyon ősi és nagyon nemzetközi gyógyító technika – a régi Kínában éppúgy ismerték, mint a régi Magyarországon, vagy akár a mai Lengyelországban – mondja Halina asszony, lengyel származású gyógyító, egy tibeti láma tanítványa. Más, szintén évezredekre visszanyúló módszereket is ismertet, a gyertyázástól a moxázásig, illetve a gyógyiszap jótékony hatásáig.
A köpölyözés ősi gyógyító technika. Fotó: Karnok Csaba
Hogyan is hat a köpölyözés? – Vákuumot hozunk létre a test valamely pontján, ott, ami legközelebb van a baj területéhez.

Gyógyító vákuum

A vákuum hatására a hajszálerek kitágulnak, vérbőség keletkezik. A vér a test más, távolabbi pontjairól is a köpölyözött területre áramlik. A vértermelődés pedig – hiszen a másutt hiányzó vért pótolni kell – fokozódik. A keringés fölgyorsul, s mindezek eredménye: a bajt okozó, káros anyagokat tartalmazó lerakódás föllazul, bekeveredik a vérbe, a nyirokba, és a kiválasztószervek működése következtében kikerül a szervezetből. Egy másik hatásról is beszél Bergerné Wilk Halina – e hatás már az ezoterikus, keleti tanok szerinti: kiegyenlíti az úgynevezett életenergia pályáit, s így a szervek tökéletesebben kezdenek működni.

Mi mindenre használható a köpölyözés? A kínaiak szerint „bármikor bármire". Részletezve: például mozgásszervi, gerincproblémákra, légző-, illetve emésztőszervi bántalmakra, de visszafordítható segítségével az immunrendszer működésének lanyhulása is. Akupunktúrás kezeléssel is kiegészíthető, ezt azonban csak szakember végezze.

Gyógyítás iszappal

„Az indiánok, ha valaki nagybeteg volt, és már nem tudtak vele mit kezdeni, beásták nyakig a földbe. Sok esetben gyógyultan ásták ki" – mondja Halina asszony. Ő maga is kipróbálta, beásatta magát iszapba, s tapasztalta: a módszer működik. „A föld valósággal kiszívja az emberből a benne fölhalmozódott rossz anyagokat. Részei vagyunk a természetnek, és a föld gyógyít." Oroszországban, ahol nagy kultusza van a természetes gyógymódoknak, ma is előfordul: fekélyes lábat beásnak gyógyító hatásáról ismert területen a homokba, s fölgyorsul a méreganyag-eltávozás. Gyógyiszapot Magyarországon is alkalmaznak különféle – elsősorban mozgásszervi, vagy akár nőgyógyászati – megbetegedéseknél, fürdőkben, gyógycentrumokban. De otthoni használatra is beszerezhető gyógyiszap.

Lánggal és anélkül


– Magát a köpölyözést az eredeti, „ősi" formájában egykor úgy csinálták, hogy fogtak egy darab papírt, meggyújtották, csészébe rakták, és a testnek arra a részére szorították, ahol gond volt. A tűz elaludt anélkül, hogy fájdalmat okozott volna, s a csésze belsejében a hő hatására képződött a vákuum, ez tapasztotta a csészét a bőrre – mondja a gyógyító. Ennek modernizált változatát ma is használják – be is mutatja –, de ugyanilyen hatásos a gumiharangokkal végzett, tűz nélküli köpölyözés is. Ami annyira egyszerű, hogy esténként a családban is lehet alkalmazni – ha bárkinek baja van. Alig pár percig tart – és hat.

Egy másik, hasonló technika a keleti eredetű gyertyázás. Van fül- és testgyertya. Lényege: méhviaszos lenvászonból, vagy más, hasonló anyagból sodort, üreges csövet beraknak a füljáratba, a tűz elhasználja a gyertya belsejében lévő oxigént, vákuum keletkezik – éppúgy, mint a köpölyözésnél –, melynek hatására eltávoznak a szervezetből a káros anyagok.

Boldogság mint mellékhatás

A testgyertyázás esetében pedig a köldökön keresztül történik a károsanyag-eltávolítás. S ha már a tűznél tartunk – lehet szólni a moxázásról is. A fekete üröm nevű növény szárítmányát rakják a test egy-egy pontjára, ami legközelebb van a gyógyítandó részhez. Mégpedig alátétre – mely lehet akár krumpliszelet is. A szárítmányt meggyújtják, négyszáz fokon ég, s gyógyít. A hő, illetve a gyógyanyagok egyaránt kifejtik hatásukat. – Sérülés, baleset után a nem működő váll, térd moxázás hatására egyszer csak elkezd mozogni. Mellékhatása is van a moxázásnak, mégpedig a boldogság – amely akár napokon át tart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Agrár Kht. zöld programja

Nemzetközi összefogással szeretné a biotechnológiában érdekelt kutatóintézeteket, egyéni és… Tovább olvasom