Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Kopaszra rágták a hanyi erdőket a gyapjaslepkék

Pusztít a gyapjaslepke lárvája: a Hanságban már kopaszra rágtak jó néhány erdőt.

Pusztít a gyapjaslepke lárvája – hallani már mindenhol. Bakk Józseffel a Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. dél-hansági erdészeti igazgatójával a Hanyban jártunk hernyólesen. A szőrös állatok kopaszra rágtak jó néhány erdőt. A csupasz nyárfák látványa elszomorító.

A hernyók hatalmas kárt okoznak az erdőkben
Szerdán mintegy 800 hektáros területen rendelte meg a Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. a gyapjaslepke elleni vegyszeres védekezést a dél-hansági és a Győrhöz közeli erdőkben. A permetszert a Dél-Hanságba, a Kapuvár és Maglóca környékén szórták, míg a győri erdészetben a rábapatonai, a győrszemerei, a koroncói, a téti és a mórichidai erdőkben volt rá szükség. A vegyszer környezetkímélő, a méhekre nem, csak a lombrágó rovarokra veszélyes. A szer kitinszintézist gátolja: miután a hernyó fogyaszt belőle, a vedlésnél pusztul el.

Lerágott nemesnyár

„Tízévenként lehet számítani az erdei gyapjaslepke-állomány felszaporodására" – tudtam meg vezetőmtől, miközben Miklósmajornál a Hany felé fordultunk terepjárónkkal. Az igazgató eloszlatta azt a tévhitemet is, hogy a kártevő mindössze néhány éve került az országba. „Itt van bizony már legalább száz éve." Idén nagyon szaporák és éhesek voltak a lepkék, bizonyítja ezt a nemesnyár-erdő, ahol a lombkoronákat teljesen lerágták a szőrös kártevők. Mohóságuk nem ismer határt, csak a fagyöngyöt kímélték meg néhány helyen. A pusztítás gyors és alapos. Alig hagytak levelet, ebből lehet következtetni, hogy a rágcsáló rovarok több millióan lehetnek, de az igazgató bízik abban, hogy a permetezés megöli valamennyit.
Miközben megálltunk egy pihenőház mellett és egy kis nyírfán hernyók után kutattunk, Bakk József elmondta, a fa anyagában nem tesz kárt a lárva, a levelek eltűnése miatt azonban a növény lassabban nő, a kártevők eltűnése után pedig ismét kihajt.

A kifejlett lepke
Tavaszi vegyszerszag

A gondok április végén kezdődtek, amikor a hernyók kikeltek, és a fák koronájára másztak. Ott senkitől sem zavartatva megkezdék a lakomát. Lerágták az embermagasságú csemeték lombját is, amelyek úgy néztek ki, mintha ki sem hajtottak volna a tavasz beköszöntével. Megtudtuk, hogy ezeket a növényeket is lepermetezték. Ottjártunkkor még érződött a földről felszálló vegyszer kissé csipős szaga. Néhány száz méterrel arrébb a fűzfákat megkímélték a mohó rágcsálók. Az igazgató szerint károk felbecsülése azért nehéz, mert tíz éve szaporodtak el legutóbb a gyapjaslepkék.
A négyezer hektár területű dél-hansági erdészet vezetője, ahogy a többi szakember is, azt reméli, hogy egyszeri permetezés elégséges, hatása ugyanis két-három hétig tart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bob Marley emlékkoncert

Június 2-án Marley özvegye, Rita Marley és jamaicai zenekara, a C Sharp ad koncertet. Tovább olvasom