Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Koós János és a szegedi halászlé

Koós János évtizedes slágereit a mai napig fütyörészi fiatal és idősebb egyaránt. Előfizetőinknek rendezett ingyenes ajándékkoncertjeinken februárban és márciusban a népszerű énekes lép fel megyénk öt városában. A turné első állomása február 15-én a Szegedi Ifjúsági Ház, ahova minden bizonnyal sokakat vonz majd Koós János és dalai.
– Maguknál is esett a hó? Mert itt vagy harminc centis, épp azt lapátolom. Vissza tudna hívni fél óra múlva? – kérdezte Koós János, mikor hat nappal szegedi koncertje előtt, csütörtök délelőtt telefon kerestük. Miután a házimunkát befejezte, és már a meleg lakásban ült, arról beszélt lapunknak, a havat ilyen formában egyáltalán nem szereti.

– A hó az Alpokban van jó helyen, amikor síelek. Itthon nem vagyok annyira oda érte. Ilyenkor inkább elmegyek nyaralni, bár éppenséggel idén nem utaztunk el. Csak Zalakarosra mentünk fürödni a feleségemmel és az unokámmal.

Rozi, az unoka

A büszke nagypapa a két és fél éves Roziról elmondta: amikor a kislány a televízió- ban meglátja, odarohan a képernyőhöz, és felkiált: nagypapa!
– Ez akkor azt jelenti, hogy szeret, ugye? – kérdezte ellágyulva.

Hofi oldalán

Koós János egyszerre énekes, színész, humorista és műsorvezető. Énekesként első sikereit táncdalfesztiválokon indulva aratta, amelyek közül hármat megnyert. A hatvanas években három filmben is szerepelt, 1982 és 1985 között pedig a Mikrosz- kóp Színpad tagjaként színész és parodista volt, később Hofi Gézával énekes-parodista duóként számos sikeres színpadi és televíziós produkciót készített, néhány éve pedig önálló televízió-műsorában műsorvezetőként is bemutatkozott. Jövő héten szerdán az énekes Koóst láthatják és hallhatják a szegediek.

Slágerek

Bár minden fellépés más és más, attól függően, hogy a közönség mit szeretne hallani, tizenhárom számot szinte biztos, hogy elénekel Koós János a jövő heti szegedi koncerten. Ezek közül a De jó így együtt, a Mondjátok meg Máriának, szeretem, vagy a Nem vagyok teljesen őrült éppúgy elmaradhatatlan a népszerű előadó fellépésein, mint a Micsoda nagyszerű dolog, a Mi férfiak, vagy az a dal, melyet talán nincs is, aki ne ismerne: a Kislány a zongoránál.

– Az adóhivatal kizárásával maradjunk csak annyiban, hogy sok fellépésem van évente – viccelődött. – Szokták kérdezni, hogy ebben a korban miért dolgozok még mindig ennyit, és mikor hagyom már abba. Erre csak azt tudom mondani: a halálom előtt öt perccel úgy befejezem, mint a pinty.

Mi lehet az oka annak, hogy évtizedek óta töretlen Koós János népszerűsége?
– Fontos, hogy az ember időről időre képes legyen megújulni – véli az énekes. – És persze nem mellékes, hogy az elmúlt 46 év alatt letettem néhány dolgot az asztalra. Vannak dalaim, amelyeket az emberek a villamosperonon állva a mai napig szívesen fütyörésznek. És nem csak a hatvanévesek ismerik ám ezeket! A Szigeten például a fiatalok együtt énekeltek velem. Lehet, hogy a nagymamájuktól hallották a számokat, de az is lehet, hogy egyszerűen csak megtetszett nekik, mert dallamosak.

Szerelmes dalok

A szegedi koncert – bár Valentin-nap után egy nappal rendezik – semmivel nem lesz romantikusabb, mint amilyen máskor.
– Nem is tudtam, hogy mikor tartják a szerelmesek napját – ismerte be Koós. – A műsorban viszont fellép a feleségem, Dékány Sarolta, akivel két duettet is énekelünk. Ezek közül az egyik pedig a világ egyik legszebb szerelmes dala a Cherburgi esernyők című filmből.
Koós János azt mondja, mindig szívesen jön Szegedre.

– Nagyon finom halászlét és haltepertőt adnak a parton álló csárdában. Ha arra járok, inkább teszek egy kis kerülőt, de mindig útba ejtem – magyarázta kötődését a napfény városához. Ezek után már nem is meglepő, hogy legemlékezetesebb fellépése is a halászléhez kötődik. – Az egyik halászléfőző fesztiválon egy Tiszán úszó színpadot állítottak fel. Amikor megláttam, arra gondoltam: te jó isten, milyen messzire van a közönség. Ez a legborzasztóbb ugyanis egy művésznek, ha nem tud belenézni a közönség egy-egy tagjának szemébe. De végül óriási sikerem volt. Remélem, a Szegedi Ifjúsági Házban és Csongrád megye többi városában is hasonlóan jó hangulatúra sikerül majd a koncert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

meglepő Vereség

Bassano–FC Sopron 3–1 (2–1) Tovább olvasom