Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Könyvszalon megyei szerzőkkel

Október 13-tól 15-ig a győri Könyvszalon idején a Kisalföld receptkönyveihez kedvezményes áron juthatnak hozzá.

KATTINTSON A KÖNYVSZALON PROGRAMJÁRA >>

RECEPTEK A KÖNYVTÁRBAN: A Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár nyitott hétvégéje, csatlakozva az országos rendezvényekhez, fiatalokat és idősebbeket is várt különböző programjaira. A Könyvtárak összefogása a társadalomért akció témakörei közül a győri könyvtár a játékosságot és az információs társadalmat választotta témának. Így került sor lapunk szakácskönyveinek bemutatójára is. Az olvasók örömmel vették kezükbe a most megjelent második és a korábban napvilágot látott első kötetet. A Győri Könyvszalon idején mindkettőhöz kedvezménnyel juthatnak hozzá az érdeklődők.

Számos megyei szerző tollából született új verseskötetet, novella- és tárcagyűjteményt, tudományos és helytörténeti munkát mutatnak be a pénteken nyíló Győri Könyvszalonon. Az elmúlt évek hagyományait követve a Műhely kulturális folyóirat pedig Az otthonos város című tematikus számával szerepel a sokszínű programban. Villányi László főszerkesztő érdeklődésünkre elmondta: építészek, történészek, esztéták, írók, fotóművészek vallanak tanulmányban, esszében, novellában és beszélgetésben arról, hogy számukra mitől lehet szerethető egy város.

Rímekben és kisprózákban

A verseskötetek közül Borbély János Folytonos alkonyat című könyve ígérkezik unikumnak. Annál is inkább, mert a győri költőnek 1979 óta nem jelent meg új gyűjteménye, sőt, a nyolcvanas évek elejétől majd másfél évtizedig nem is írt verset. A most egybegyűjtött költeményeit elsősorban az őszinte önvizsgálat, a kíméletlen számvetés jellemzi. Ötödik, Porcelánmosoly című könyvét mutatja be idén a könyvszalonon Hámor Vilmos. A szerző – aki Villányi Lászlóval, Borbély Jánossal együtt egykor a legendás győri irodalmi kör, a Kassák Kollégium tagjai közé tartozott – új kötetében, ahogy fogalmazott: 272.636 betűből 46.281 szót rakott össze, mint egykori betűszedő, hogy 250 oldalon újabb kisprózáival tükröt tartson a harmadik évezred nyitányán élők elé.

Interjú, esszé, helytörténet

A Hazánk Könyvkiadó, miként nyár elején, a könyvhéten, az őszi könyvszalonon is több friss kiadvánnyal szerepel. Borbély János verseskötete, a Túl a nosztalgián című, főként 1956-tal, az emigrációval kapcsolatos, interjú- és esszégyűjtemény mellett fontos helytörténeti könyvek – így Pethes Katalin Bácsa története, Polgár Kálmán Hadi ösvényen című könyve, G. Papp Katalin Győr utcaneveit tárgyaló munkája – is megtalálhatók lesznek a standjukon.

Borsos Miklós életműve

Borsos Miklós születésének 100. évfordulója kínálta az alkalmat N. Mészáros Júlia művészettörténésznek, a győri Városi Művészeti Múzeum igazgatójának, hogy a jeles szobrászról írott könyvvel adózzon a klasszikus alkotói elveket valló művész életműve előtt. A gazdag képanyaggal megjelenő kötet fontos iránytű lehet a „minden esetben alapvetően valóságélményhez kötődő, lírai, érzéki és gondolatgazdag szobrászat" megismeréséhez, megértéséhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres kísérleti atomrobbantást hajtott végre Észak-Korea

Észak-Korea sikeres föld alatti kísérleti atomrobbantást hajtott végre - közölte hétfőn a KCNA… Tovább olvasom