Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Könyvekben is keresni tud a Google

Elindította új szolgáltatását a Google keresőprogram, amely könyvekben is keresni képes.

A béta állapotú kereső a print.google.com címen érhető el.

A sokat kritizált, szakemberek szerint a kulturális egyensúlyt is felborító új szolgáltatás már most több ezer könyv anyagában képes villámgyorsan bármit megtalálni, az adott oldalt a képernyőre varázsolni.
A Google, mely a jelenleg a világ vezető keresője, tavaly év végén jelentette be, hogy az elkövetkezendő hat évben könyvtári könyvek és folyóiratok millióit digitalizálja, így azok széles réteg számára válhatnak könnyen és egyszerűen elérhetővé. A Google programjában jelenleg a Harvard, a Stanford, az Oxford, a Michigan egyetemek könyvtárai, valamint New York város könyvtára vesznek részt. A vállalat jelenlegi tervei szerint az elkövetkezendő hat év során legalább 15 millió könyvet szeretne elektronikus formában megörökíteni és kereshetővé, elérhetővé tenni.

Az Unió jelenlegi elnöke, Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök e hónap elején cselekvésre szólított fel az európai kulturális örökség megőrzése érdekében. Juncker a kontinens kulturális miniszterei és mintegy 800 művész előtt tartott beszédében azt a programot támogatta, amelynek ötlete a francia nemzeti könyvtár vezetőjétől és elismert történészétől, Jean-Noel Jeanneney-tól származik.

A program célja, hogy digitalizálja az írott európai műveket, biztosítva azok fennmaradását és ismertségét az elkövetkező idők technológiai világában. Az aggodalmak szerint ha a Google terveinek nem lesz párja az Unióban, akkor elkerülhetetlenül az angol nyelv és az észak-amerikai kultúra, szemléletmód válik dominánssá. Mivel digitalizált és kereshető formában rendkívül könnyű lesz hozzáférni az amerikai művekhez, ezért az emberek világszerte ezeket az irodalmakat fogják megismerni és használni.

Miután 19 ország nemzeti könyvtárra intézett közös felhívást sürgető lépésekre, hat tagállam -- köztük hazánk is -- hivatalosan is javaslatot tett a kérdés napirendre tűzésére. Egy ilyen átfogó program akár egy évtizedet és euró százmilliókat is felemészthet, ezért pénzügyi támogatásra és összefogásra lenne szükség. A kultúra iránti elkötelezettség jegyében a találkozót követően 16 ország minisztere írt alá egy chartát, amely a kultúra kiemelt szerepéről nyilatkozik.

Forrás: hwsw.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szenti Tibor: Remény és küzdelem

Szenti Tibor író, helytörténész Ernest Hemingway Az öreg halász és a tenger című regényéről beszél. Tovább olvasom