Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Könyv jelent meg a bonyhádi bronzkori temetőről

A Bonyhád mellett feltárt bronzkori temetőt ismerteti Szabó Géza régész Pannónia kincse című könyve, amelyet csütörtökön Bonyhádon, a Solymár Imre Városi Könyvtárban mutattak be.
Az ezer példányban megjelent kötet 64 oldalon, közel négyszáz fotóval ismerteti a völgységi város határában végzett feltárás történetét, eredményeit.

A könyv bemutatja a napvilágra került hétezer éves, újkőkori kerámiatöredékeket és egy rézkori település maradványait, valamint részletesen foglalkozik a mészbetétes edények népének temetőjével, amely a kultúrához tartozó eddig ismert legnagyobb és leggazdagabb középső bronzkori temetkezési hely.

A kötet kiemeli a temető régészeti különlegességét: megfigyelhető a csontvázas rítusú temetkezés mellett a halottak helyben történt elégetése és a későbbi hamvasztásos temetkezés. A szerző az MTI-nek elmondta: az eredmények között új, hogy sikerült megfigyelni a népcsoport csontvázas temetkezését, erről ugyanis eddig nem tudott a kutatás.

"Az ismertetett leletanyag lehetőséget ad arra, hogy a korai és középső bronzkorban élő népcsoportok anyagi műveltségét öt időszakra osszuk, és a későbbi szórványleleteket a bonyhádi anyaghoz viszonyítva tudjuk meghatározni" - mondta Szabó Géza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább csúszik a 13 milliárdos nyíregyházi szennyvízprogram

Tovább csúszik az Európai Unió által támogatott, 13 milliárd forint értékű nyíregyházi… Tovább olvasom