Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Könyv a szegedi katolikus papok üldözéséről

Új könyvet jelentetett meg a Bába Kiadó A csillagok a felhők felett is ragyognak – A szegedi katolikus papok üldözése az 50-es években címmel. A szerző, Visy Gábor a kötetben dokumentumjáték formájában mutatja be a szegedi papsággal szemben folytatott rendőrségi eljárásokat.
Visy Gábor személyesen ismerte Csizmazia Rezső, Havass Géza, Katona Nándor és Majtényi Béla római katolikus lelkészeket, akik maguk is részesei voltak a papok 50-es évekbeli üldöztetésének.

Visszaemlékezéseik és az egykori rendőrségi iratok, ügynöki jelentések a forrásai a most megjelent könyvnek. A kötetről tartott könyvbemutatón Gyulay Endre megyés püspök, Szalay István volt egyházügyi államtitkár, Majzik István kiadó és a szerző vett részt az Alsóvárosi Kultúrházban.

Gyulay Endre, aki maga is átélte az 50-es évek üldözéseit, személyes történeteivel emlékezett vissza azokra az időkre, amikor sokakat bebörtönöztek csak azért, mert teológiát hallgattak. A könyv tanúsága szerint a légből kapott vádak sokszor nevetségesek voltak: akadt akit azért marasztaltak el, mert misézés közben a hivatalos egyházi körlevelet elhadarta, pedig olyan „fontos" kérdésekről volt bennük szó, mint a népfront ügye. Ilyen téma persze csak azért kerülhetett be a körlevelekbe, mert a párt ellenőrizte, és átírta azokat.

Visy Gábor munkájában felhívja a figyelmet a politikai rendőrség szerepére, szervezőmunkájára, ami eddig nem kapott megfelelő hangsúlyt a téma kapcsán. A könyv legérdekesebb része a megfigyelések módszereinek leírása. A levelezések átkutatása, a lehallgatás mindennapos volt akkoriban, csakúgy, mint a „gyóntatószéki tesztelés", de ha kellett, akár falat is bontottak a szomszéd lakásból egy megfigyelés kedvéért.

Az est végén a beszélgetés hallgatói közül többen is a pódiumon emlékeztek vissza az ötvenes évekre. Arra, hogy azokban a nehéz időkben hogyan próbálták megőrizni hitüket, becsületüket, vagy arra, miként váltak maguk is a rendszer üldözötteivé.

F. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbjutás

A győri Rába Quelle Veritas Foton csapata Szombathelyen játszott Magyar Kupa-mérkőzést a… Tovább olvasom