Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Konyhaszínek, avagy az optimális összhatás

A lakások többségében a konyha válik a ház szívévé, és betölti az ebédlő, a nappali, sőt még a gyerekszoba szerepét is. Mielőtt egyértelműen kiválasztanák a színskálát, érdemes megállapítani, milyen prioritással bír a konyha.

A konyha – munkaterület

Ha színeket akarunk, a kiegészítőkkel variáljunk
Ha a konyhaművészetet hivatásszerűen űzik, mindenekelőtt temperamentumukat és egészségi állapotukat vegyék figyelembe. A melankolikus, introvertált embereknek a meleg színskála (bíborvörös, korral-piros, sárga, narancssárga és ezek árnyalatai) segít fokozni a munkabírást, a lobbanékony és ingerlékeny extrovertált egyének kitöréseiket a hideg színskálával (kék, zöld, világoskék) tudják egyensúlyozni.

A színpaletta „végleteivel" jobb elővigyázatosan bánni: a piros szín csak az első 20 percben tölt fel energiával és fokozza a munkakedvet, azután „túladagolás" és kimerülés lép fel. Az ibolyaszín még jobban csökkenti a munkakedvet, mint a teljes sötétség, így ibolyaszínű konyhában készíteni ünnepi vacsorát, „kifacsart citrommá" változtathatja az amúgy is fáradt háziasszonyt.

A rozsdamentes kiegészítők eleve meghatározzák a stílust
Ne nézzék le az úgynevezett „akromatikus" színeket. Először is ezek segítenek semlegesíteni a világos színek fölös aktivitását, másodsorban hatásuk a tudatalattinkra nem kevésbé fontos. Ha meg szeretnének szabadulni attól az érzéstől, hogy az unalmas rutin rabjává váltak – vegyék körül magukat fehérrel. Bármilyen más, mellé helyezett színnek is különös „hangzást" kölcsönöz. A közepesen telített szürke szín segít koncentrálni és rendet tartani a háztartásban.

A konyha - étkező

Sok helyen a konyha az élet központja
A szervezet egyáltalán nem közömbös az iránt, milyen környezetben zajlik a táplálkozás. Különösen kedvező légkört nyújt ehhez a narancsszín, amely nemcsak az étvágyat növeli, de a közös asztalnál a narancsszínű abrosz vagy lámpaernyő a boldogság érzetét kelti, fokozza az életkedvet, hozzájárul a fesztelen viselkedéshez. A színterápiában hatalmas a narancssárga lehetőségeinek spektruma: ezzel gyógyítják a légúti és emésztési zavarokat, a daganatokat és a reumát, a vérszegénységet és a depressziót.

A piros edények vagy szalvéták bármilyen fogást nem csak jóval étvágygerjesztőbbé tesznek, de ez a szín fokozza az immunitást és a szívósságot, növeli az életenergiát, serkenti a környezettel való aktív párbeszédet. De figyelem: a többlet piros agresszív kitörést és ingerültséget okozhat !

A barnás-sárga árnyalatok az ebédlőben hedonista hangulatot keltenek: ebben a környezetben ínyencnek érezzük magunka. Rég tudott, hogy a fűszín és a smaragdzöld kitűnően normalizálja a vérnyomást, fokozza az életkedvet, illetve nyugtat, kiegyensúlyoz. Az égszínkék és fehér tónusú ebédlő menekvés a bulimiában szenvedők számára. Az égszínkék segít megszabadulni a májgyulladástól, de nagyobb adagban nyomasztólag hat, az étkező övezetében a mély kék-zöld tónusok vagy pedig optimális hátteret nyújtanak egy romantikus gyertyás vacsorához.

A konyha - gyerekszoba
A megszokott kép: mászkáló kisfiú vagy nyughatatlan óvodás forgolódik a lábunk körül, mivel a mama a tejbegríz készítésével van elfoglalva. Az előrelátó szülők tudják, hogy hangulatuktól függ az egész család pszichológiai jóléte. Csakhogy nem éri meg lelkesedni a világos színek bőségéért: a gyereknek 7 éves koráig gyakran nem „feltöltődésre", hanem megnyugvásra van szüksége. Ha a gyerek erőtlenül növekszik, bátran lehet merészebb megoldáshoz folyamodni, a piros szín például a gyerekkori vérszegénység és apátia gyógyításában segít, fokozza az étvágyat, és nem utolsósorban növeli a vörös vérsejtek számát. „Hasonló" alapon, de jóval enyhébb hatással segít a rózsaszín. A narancssárga gyarapítja a hemoglobint és fokozza a kalandvágyat. A „verőfényes" sárga falú konyhában egy kisgyerek mindig jól érzi magát.

Textil a konyhában: divatos árnyalatok

Ha a konyha étkező is, szőnyegnek is van helye benne
Az első számú kedvenc – a piros és árnyalatai: az elbűvölő lángvöröstől a paradicsom-vörösbe áthajlóig, a korall-piros, az őszibarack szín, a ciklámen árnyalatok, valamint a málna-piros, a meggyszín, a gránit, a bíbor, és a lila egész spektruma. A divatirányzat a kifinomult, művészi ízlésűek számára – ugyanazon szín vagy közeli színek meleg-hideg árnyalatainak merész kombinációját kínálja. Az alap színskálát a világoszöld árnyalatai és a fehér egészítik ki. Feszültségét a minták méreteivel való játék adja meg, a kidolgozási módok „végletessége": fémes szállal szőtt sűrű len és finom organza, puha pamut és selyem.

A függöny mintázata egyforma lehet az abrosz mintájával, de más méretben. Ismét divatos a kocka. Színes mintákkal kombinálva különösen előnyösen mutat a párnák cserélhető huzatán, illetve a székek és taburetek huzatán. A különböző alakú selyempárnák varrott üveggyönggyel és egytónusú vagy kombinált színekkel kellemes intimitást kölcsönöznek a konyhai sarokkanapénak.

A konyhabútor

Válasszunk szolid, visszafogott színű bútort
Figyelembe kell venni, hogy konyhabútort minimum tíz évre választunk, ezért vigyázzunk, hogy ne unjuk meg egy-két év alatt a színét. Ha semlegesebb, visszafogottabb irányt választunk, néhány más színű kiegészítővel vagy új falszínnel könnyen újjávarázsolhatjuk a konyhát. Egészen más stílust és hangulatot sugároz egy konyha, ha rozsdamentes és üvegtárgyak találhatók benne, mintha mediterrán hangulatú, színes kerámiák és natúr fonott kosarak, vagy fadobozok rejtik a péksüteményeket, a fűszereket. Szintén kellemes, barátságos hatást nyújtanak a régi hangulatú fém teás- és kávésdobozok, vagy ha színes, antik üvegek sorakoznak a polcokon néhány felfűzött szárított fűszernövény társaságában.
Fontos szempont a helyiség mérete, alakja, belmagassága is. Szűkebb, alacsonyabb terekbe jellemzően világosabb bútorok kerülnek, növelve a térérzetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előkerült a 8 és fél ''alternatív'' zárójelenete

Negyven évvel a film megjelenése után kerültek elő Gideon Bachmann újságíró archívumából azok a… Tovább olvasom