Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 33°C Még több cikk.

Kontrát Károly: a rendőrség visszaszerezte a közbizalmat

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint ma az állampolgárok nagyobb biztonságban élnek Magyarországon, mint korábban.
A rendőrség visszaszerezte a közbizalmat - mondta a rendőrség múlt évi tevékenységét értékelő értekezleten Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán Budapesten.

Kontrát Károly szerint ma az állampolgárok nagyobb biztonságban élnek Magyarországon, mint korábban. Úgy véli, az emberek szubjektív biztonságérzete nem azáltal nőtt, hogy ezt állítja a kormányzat, hanem mert a közvélemény-kutatások szerint az emberek mondják ezt.

Az államtitkár szerint 2010-ben a rendőrség morális és anyagi válságot élt át, a törvények a bűnözőket védték, a szervezet folyamatos létszámhiánnyal küzdött. A kormányprogram végrehajtásaként azonnali intézkedésekre volt szükség, szigorúbb törvényeket alkottak, soron kívüli eszközfejlesztéssel, létszámbővítéssel, beruházásokkal segítették a rendőrök munkáját, ennek révén nőtt a rendőrőrsök, a körzeti megbízotti egységek száma, így a közterületi jelenlét, valamint a rendőrség társadalmi elismertsége is.

Kontrát Károly az elmúlt húsz év legjobb eredményének nevezte, hogy csökkent a regisztrált bűncselekmények száma, 2012-höz képest 2013-ban 20,5 százalékkal.

Az idei év feladatairól szólva hangsúlyozta, hogy mindenkinek az érdeke a közterületi jelenlét stabilitása és az elért eredmények kiterjesztése. A lakosság szubjektív biztonságérzetének további növelése érdekében a megelőzés fontosságát, továbbá a polgárőrséggel, az önkormányzatokkal, civil szervezetekkel, egyházakkal és a társszervekkel való együttműködést emelte ki.

Célnak nevezte, hogy "megvédjék egy élet munkáját", ennek részeként bejelentette azt is, hogy megvizsgálják a büntető törvénykönyv szigorítását a lakásbetöréseket illetően.

Megemlítette a tiszthelyettesi és zászlósi állomány illetményemelését is, ők a korábbi emeléssel és a kormányfő által bejelentett, januártól visszamenőleges hatályú emeléssel együtt havi 24 ezer forint kiegészítő juttatást kapnak.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány a rendőrség 2013. évi tevékenységét értékelve azt hangsúlyozta: az Országos Rendőr-főkapitányság és az alárendelt szervei megvalósították a szervezet részére meghatározott feladatokat és elérték a kitűzött célokat.

Kiemelte, hogy a közterületen elkövetett bűncselekmények száma 10,4 százalékkal, a polgárok szubjektív biztonságérzetét befolyásoló jogsértések száma 9,6 százalékkal csökkent, a rendőrség nyomozáseredményességi mutatója pedig 10 százalékponttal javult 2012-höz képest.

A kistelepülések közbiztonságának javításáról szólva a körzeti megbízotti szolgálat megerősítését hangsúlyozta, továbbá az intézkedési kultúra váltását, a polgárokkal, önkormányzatokkal, oktatási intézményekkel való párbeszédet. A rendőri munka minősítéséről beszélve több olyan közvélemény-kutatást is említett, amelynek alapján javult a szervezet megítélése. Többek közt a Tárki 2009-ben és 2013-ban végzett kutatására hívta fel a figyelmet, e szerint a Magyar Tudományos Akadémia, az Állami Számvevőszék és a rendőrség megítélése a legkedvezőbb, s ezen belül javult a rendőrségé a két felmérés között.

A munkájukat befolyásoló jogszabályok közül az új büntető törvénykönyvet, a körözési nyilvántartás újraszabályozását, az e-útdíj bevezetését, továbbá az életvitelszerű közterületen tartózkodás szabályozását emelte ki.

Magyarország bűnügyi és közbiztonsági helyzete kiegyensúlyozott és szélsőségektől mentes volt - jelentette ki Papp Károly. Hozzátette: az ismertté vált bűncselekmények közül az elmúlt öt év átlaga alatti volt az emberölések, a testi sértések, az önbíráskodások, a személygépkocsi-lopások, a rablások, a zsarolások, a rongálások száma. 2012-höz képest javult az emberölések, a halált okozó, illetve a súlyos testi sértések, a személygépkocsi-lopások, az önbíráskodások és a rongálások nyomozáseredményességi mutatója.

A bíróság elé állítások száma a 2012-es adatokhoz képest 9712-ről tavaly 12 568-ra nőtt, a vádemelésre átadott ügyek száma 10 százalékkal nőtt, az ismertté vált bűnelkövetők száma 93 976-ról 96 126-ra emelkedett, de csökkent a külföldi elkövetők száma. Az ismertté vált, sértetté váló természetes személyek száma 10 százalékkal csökkent.

A legtöbb bűncselekményt a fővárosban, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében követik el, míg a legkevesebbet Békés, Veszprém, Zala, Komárom, Tolna és Vas megyében.

A rendőri eljárásban bűnügyi őrizetbe vettek száma 14,8 százalékkal nőtt, és közülük az előzetes letartóztatásba helyezettek száma is 21,6 százalékos emelkedést mutat.

A főkapitány beszámolt arról is, hogy több mint 1,6 millió órát tett ki a közterületi szolgálat, nőtt az elfogottak, az előállítottak és a biztonsági intézkedések száma, és kevesebb alkoholszondás ellenőrzés mutatott pozitív eredményt.

Ismertette: megteremtődött a házi őrizet technikai ellenőrzése, ennek érdekében 652 eszközt szereztek be.

A rendőrség 2300, a gyülekezési törvény alá tartozó rendezvényt és ennél is több sportrendezvényt biztosított.

A közlekedésbiztonságról szólva elmondta: kis mértékben nőtt a személyi sérüléssel járó balesetek száma, ugyanakkor csökkent a halálos balesetek és a halálos áldozatok száma.

Óriási nyomásnak nevezte, hogy nőtt az illegális bevándorlók száma, Csongrád és Bács-Kiskun megyében a 2012-es évhez képest a négyszeresére. Nagyobb lett az embercsempészettel összefüggő és illegális határátlépők száma is.

A 2014. évi feladatokat a következő hetekben a területi rendőri szerveknél megtartandó parancsnoki értekezleteken határozza meg a rendőrség felső vezetése - mondta a főkapitány.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatta jelöltjeit és országos listáját a Jobbik

A mostani 43 fős frakcióból nyolcan nem szerepelnek a 116 fős listán, és vannak, akik saját… Tovább olvasom