Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Könnyű volt a vizsga

Az érettségizők hétfőn három tétel közül választhattak: „ A szerelem motívuma Csokonai Vitéz Mihály költészetében ” , „ Radnóti Miklós Hetedik ecloga című versének értelmezése ” és „ Jókai Mór egy szabadon választott regényének elemző bemutatása ” .

Szívósné Vásárhelyi Zsuzsanna, a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium magyar munkaközösségi vezetője szerint nagyon jól kiválasztott, pontosan megfogalmazott tételeket kellett kidolgozni a diákoknak. Az ötöshöz már nagyon jó verselemzői készségre volt szükség, de a hármas, négyes osztályzatért az is megküzdhetett, aki különösebb humán érdeklődés nélkül, rendesen tanult az érettségire. A tételek egyaránt harmonizáltak a szakközépiskolai és a gimnáziumi tananyaggal, valamint az egyes intézményekben feltételezhető tudásszinttel. A legtöbben Radnóti versét elemezték.

A legtöbben a verselemzést választották, Csokonai költészetével kevesebben barátkoztak. Az pedig fehér holló ritkaságú volt, hogy Jókai regényének elemző bemutatására vállalkozott volna valaki, hiszen elég, ha csak Tímár Mihály neve nem jut a diák eszébe: „ Aranyember kilőve " .
– A Jókai-kultusz, ami az én diákkoromban még élt, mára teljesen eltűnt, nem olvassák és ez szomorú – mondja Szívósné Vásárhelyi Zsuzsanna, aki szerint az átfogó kérdésre nem a Lilla-dalok „ felsorolásával " kellett válaszolni, mivel szerelmi motívumokról és nem szerelmi költészetről szólt a tétel. – Az írt igazán jó dolgozatot, aki a legismertebb szerelmes verseken túl más Csokonai-költeményekben is megpróbálta felfedezni a szerelmi rezdüléseket – véli a magyartanár.

A tippek ritkán segítenek


A győri Nagy Karola Csokonait választotta, bár bevallja: erre számított a legkevésbé. Mivel tavaly a „ Bánk bánról " szólt az átfogó kérdés, idén Madáchot „ ikszelték be " a legtöbben. „ Az ember tragédiája " hosszú évek óta nem volt érettségi tétel az írásbeli vizsgán. Többen a huszadik századi irodalomra koncentráltak az elmúlt hetekben, gondolva, hogy öt év után végre megint arról fog szólni az átfogó kérdés. Nem jött be a jóslat, Radnótira viszont mindenki számított, igaz, az „ Erőltetett menetben reménykedtek " a diákok.

A mobilt kéretik kint hagyni


Németh Tibor, a Kazinczy-gimnázium igazgatója szerint két éve szabály írja elő, hogy az érettségizők mobiltelefonját begyűjtsék a vizsga előtt. Ha valaki mégis „ becsempészte " volna a készülékét, magyar irodalomból aligha tudott volna „ telefonos segítséget " kérni. Év közben egyébként a tanárok soha nem kobozzák el a mobilt, az SMS-ben puskázás úgyis túl bonyolult.


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diáksikerek

Az általános iskolások megyei helyesírási versenyét nemrégiben a győri Gyárvárosi Általános… Tovább olvasom