Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Könnyítés az új biztosítókak: Rogán szerint nem Járaira szabták

A fideszes Rogán Antal szerint az új piaci szereplőket kívánta védeni azzal a módosító javaslatával, amely alapján a három éven belül alakult biztosítóknak nem kellene a banki különadót megfizetniük. A parlament gazdasági bizottságának elnöke hétfőn az MTI-nek azt mondta: egyetért a kormánnyal, amely tovább bővítette a kivételek körét. Leszögezte: nem Járai Zsigmondra lett szabva a kivételek köre.

Az Országgyűlés hétfőn szavaz a egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvényekhez benyújtott módosító indítványokról, köztük arról, amelyet a számvevőszéki és költségvetési bizottság nyújtott be azt követően, hogy Rogán Antal visszavonta a sajátját.

A bizottsági indítvány szerint kikerülne az idei évre szóló bankadó hatálya alól a biztosítók egy köre, és könnyebb helyzetbe kerülne a Magyar Posta, a takarékszövetkezetek és az árutőzsdei szolgáltatók.

Rogán Antal az MTI kérdésére hétfőn azt mondta: a kivétel jogos, azért adta be a javaslatot, hogy ne teremtsenek újabb korlátot a piacra belépő biztosítók számára. Aláhúzta: az érintett biztosítóknak is fizetniük kell majd a különadót, ha tevékenységük nyereségesnek számít és túl vannak a belépési időszakon.

Ha ezt az adót mindenkire kiterjesztenénk, elérnénk azt, hogy a biztosítási piacon nem lenne új szereplő - fogalmazott. Elfogadhatónak nevezte, hogy a kormány tovább kívánja bővíteni a kört a túlnyomórészt vidéki kistelepüléseken működő takarékszövetkezetekkel.

A fideszes politikus felhívta a figyelmet, hogy a bizottság javaslattal az ő indítványához képest a féltucatnyi kivél több tucatnyi intézményre nőtt.
Arra a kérdésre, hogy ez a bevétel nem hiányzik-e majd a bankadótól elvárt összesen 200 milliárd forintos összegből, úgy felelt: az indítvány jelentéktelen bevételkiesést jelent, hiszen új piaci szereplőkről van szó, vagy túlnyomó részt lakossági tevékenységet végzőkről, pénzügyi szolgáltatókról, takarékszövetkezetekről.

Arra a kérdésre, hogy e szerint nem igaz az a vád, miszerint a Járai Zsigmond nevével fémjelzett CIG Pannónia Életbiztosítóra szabták volna az indítvány, azt mondta: ez egyáltalán nincs így.

A számvevőszéki és költségvetési bizottság indítványa leszögezi azt, ami szerepelt a korábbi Rogán-javaslatban is: nem kellene a három éven belül alakult ("tevékenységi engedélyét első alkalommal 2007. június 1-jét követően megszerző") biztosítóknak a különadót megfizetniük.

A bankadót egyébként a javaslat alapján a következő hat biztosítónak nem kellene megfizetnie: CIG Közép-európai Biztosító Zrt., ERGO Életbiztosító Zrt., Genertel Biztosító Zrt., MKB Általános Biztosító Zrt., MKB Életbiztosító Zrt., Wabard.

A módosító javaslat könnyebb helyzetbe hozza a takarékszövetkezeteket: azok a hitelintézetek, amelyek 2009. december 31-én fiókjaik legalább 15 százalékát olyan településen tartották fenn, ahol az állandó lakosok száma ugyanebben az időpontban nem haladta meg a négyezret, különadójukat csökkenthetik az ilyen településeken működtetett fiókok összes fiókjukhoz viszonyított arányában.

A Magyar Posta közszolgáltatással kapcsolatos pénzforgalmi közvetítő tevékenysége a bizottsági javaslat szerint kikerül a törvényjavaslat hatálya alól, amit a javaslat azzal indokol, hogy ez ellehetetlenítené a posta pénzforgalmi közvetítő tevékenységének folyamatos működtetését, veszélyeztetve a nyugdíjkifizetéseket.

Az árutőzsdei szolgáltatók esetében az eredeti törvényjavaslat a teljes 2009. évi nettó árbevételt megadóztatná. A költségvetési bizottság módosító indítványa szerint azonban számos egyéb tevékenységük is van - tőzsdén kívüli termeltetés és kereskedelem, feldolgozás, élelmiszerkereskedelem -, amelyek megadóztatása nem indokolt. Az árutőzsdei szolgáltatóknál gyakran előfordul, hogy éppen a tőzsdei tevékenység bevétele jelentősen kisebb - áll a bizottsági módosító javaslat indoklásában.

Olvasóink írták

 • 3. HR_XAR 2010. július 15. 02:08
  „Ezt már nem fogjátok visszahívni. Megszavaztátok, ők megmódosítják maguknak az alkotmányt és minden fontos jogszabályt, aztán lassan feudális királyságba süllyedünk vissza, ahogy azt az antall elképzelte.”
 • 2. Jerry 2010. július 14. 07:11
  „Régi mese:A gyevi bíró.Neki nem kellett adózni, neki nem volt semmi tiltva.Aztán jött Mátyás király,és ....na de ma már másképp van.Szigorú törvények vannak érvényben kis hazánkban, igazi demokrácia,ahol a megszorítások,a törvények,az alkotmány stb mindenkire vonatkoznak.Kivéve a fidesz közeliekre.Meghalt Mátyás, oda az igazság, itt meg az idő,meg csak a fidesz pusztítja az országot.
  A tv-ben azt mondták, narancs riasztás van az egész ország terültére,melyet előre láthatóan négy évig fen tartunk.Kedvező széljárás esetén a riasztás négy évnél rövidebb idő alatt is vissza hívható.”
 • 1. zeta62 2010. július 13. 15:38
  „Ja, nem Járaira szabták, lásd még Borkai elvtársat...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 10 éves fiút apja egy nadrágszíjjal verte halálra

Mentőhelikopterrel szállították kórházba a 10 éves Gábort dunaharaszti otthonukból, azonban az… Tovább olvasom