Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Könnyen kapható szer - Dizájner drogok már tanítási időben is

Középiskolákban gond nélkül be lehet szerezni az úgynevezett dizájner drogokat, amelyeket már nem csak partikon, hanem tanítási idő alatt is használnak a fiatalok.

Szakképző iskolákban, szakközépiskolákban gond nélkül be lehet szerezni az úgynevezett dizájner drogokat, amelyeket már nem csak partikon, hanem tanítási idő alatt is használnak a fiatalok - derül ki a pécsi Fact Intézet nemrégiben lezárult kutatásából, amely Dél-Magyarországon vizsgálta a drogtípus terjedését.

Az intézet a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön - Pécsett, Kaposváron, Szekszárdon, Szegeden és Gyulán - hatvan mélyinterjúval végezte el a problémafeltáró kutatást, amely a dizájner drogokkal kapcsolatban még nem készült Magyarországon - mondta Tistyán László szociológus az MTI-nek.

A kutatás fogyasztókra és a segítő szervezetekben dolgozókra irányult, de kérdeztek rendőröket és szórakozóhelyeken dolgozó biztonsági őröket is; az interjúk során arra voltak kíváncsiak, hogy milyen a dizájner drogok, vagyis a kábítószerlistán szereplő, tiltott anyagok apró változtatásaival előállított szerek "terjedési sebessége", és az interjúalanyok hogyan észlelik a problémát.

A szociológus elmondta: a szerek legalitása és a hagyományos kábítószerekhez viszonyított alacsony ára miatt egyre fiatalabbak a droghasználók; tendencia, hogy az általános iskola utolsó éveiben megjelennek a dizájner drogok, és a középiskolába járók nagy hányada használja azokat.

A kutató hozzátette, egyelőre becsülni sem lehet a fogyasztók arányát, annyi bizonyos, hogy az előző évekhez képest ugrásszerűen megnőtt a számuk. Az interjúkat idézve azt mondta: egy biztonsági őr szerint a diszkók egy jelentős részében a jelenlévők száz százaléka fogyasztja ezeket a szereket.

Az interjúk arra utalnak, hogy átrendeződik az elosztás is: a dílerek köre jelentősen bővült, kialakult a szokás, hogy az látott el egy társaságot, aki nyelvismeret birtokában tudott rendelni drogot külföldről interneten. A szociológus felhívta a figyelmet arra, hogy e körökben megjelent a "zárt körű prostitúció", azaz ha egy lánynak nincs pénze, a testével fizet a szerért.

A kutatás, amelynek megállapításait júliusban Pécsett ismertetik részletesen, rákérdezett a szerek hatására is; a válaszadók szerint egy-egy dizájner drog hatása rövidebb ideig tart, mint a hagyományos kábítószereké, ennél fogva a fogyasztás intenzitása jóval nagyobb. Mihelyt elmúlik a szerek hatása, a fogyasztók azonnal ismét át akarják élni azt.

Tistyán László emlékeztetett: a dizájner drogok - köztük a sokáig legismertebb, január 1-től tiltó listára tett mefedron - tavaly nyáron terjedtek el robbanásszerűen Magyarországon. Ennek hátterében feltételezések szerint az áll, hogy Angliában felhalmozott készletek keletkeztek, de lehet, hogy ázsiai gyártók fedezték fel a bennük rejlő üzleti lehetőséget.

Jelenleg is legalább nyolcféle szer van a piacon, köztük több mefedron-módosítás. A szintetikus kábítószerek tiltó listára vétele lassan zajlik, szerek százai vannak tartalékban, amelyek a helyükbe tudnak lépni - mondta a Fact Intézet szociológusa.

Olvasóink írták

 • 5. pmc 2011. május 24. 23:20
  „http://privatkopo.hu/WebArticleShow.aspx?AGM=Hirmix&AN=dizajndrogok&MN=Fooldal&LN=Hungarian”
 • 4. SC 2011. május 24. 21:52
  „3. pancser
  "Először is az éjszakai diszkózást tiltanám be."
  Mikor menjenek,nappal?Iskola és munka helyett?Jujj ember,félelmetes vagy...:-)))”
 • 3. pancser 2011. május 24. 21:39
  „Először is az éjszakai diszkózást tiltanám be. Milyen ember lesz abból aki ifjan már drogokon él?”
 • 2. anuvuk 2011. május 24. 21:19
  „Ledöbbent, a fiatalok hozzáállása az ilyen szerekhez.- Számomra: Mi az, hogy kábítószer?!
  A mai fiatalság, teljesen és döbbenetesen el van szakadva a természettől. -Az a világ, melybe csak úgy jól érzik magukat, hamis világ, hamis ideál kergetése. Az ilyen céltalan ábránd, csak idő előtti, ki égést fog eredményezni!!!

  " Madárvédelem - Természetvédelem "”
 • 1. Csetneky 2011. május 24. 10:02
  „Azért az nem gyenge, hogy egyes discókban a jelenlévők 100%-a használja ezeket. Legalábbis a biztonsági őr szerint. Lesz dolga a visszatérő 30 ezer rendvédelmisnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiatalkorú elítéltek állatmenhelyen segítenek

Állatmenhely lakóinak gondozásában vesznek részt havonta egyszer a tököli Fiatalkorúak… Tovább olvasom