Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Könnyebben vehetnek lakást az uniós polgárok

A parlament szerdai ülésén megkezdték a földtörvény módosításának részletes vitáját. A jogszabály lehetővé tenné, hogy csatlakozásunkat követően bizonyos feltételekkel az uniós tagállamok polgárai is szerezhessenek termőföldtulajdont hazánkban, az egyéb ingatlanok megszerzéséhez pedig ne kelljen hatósági engedélyt kérniük.

Jó befektetés most a termőföld
 
A földtörvény hatályos szabályai szerint külföldi természetes személyek nem szerezhetnek termőföldtulajdont Magyarországon. Hazánk a csatlakozási tárgyalások során abban állapodott meg, hogy további hét évig fenntartja a csatlakozás időpontjában hatályos jogszabályaiban foglalt, külföldön lakó vagy hazánkban élő nem magyar állampolgárokra vonatkozó termőföldszerzési tilalmat.

A törvényjavaslat miniszteri indokolása szerint azonban a csatlakozási szerződés értelmében nem tartoznak e tilalom hatálya alá az Európai Unió tagállamai azon állampolgárai, akik önálló vállalkozó mezőgazdasági termelőként kívánnak letelepedni Magyarországon, és legalább három éve folyamatosan, jogszerűen tartózkodnak hazánkban és mezőgazdasági tevékenységet folytatnak.

A törvényjavaslat egységesen "tagállami állampolgárnak" tekinti az Európai Unió tagállamának állampolgárán kívül az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam állampolgárát, valamint a nemzetközi szerződés alapján velük egy tekintet alá eső állam állampolgárát is (például a svájci állampolgárok).

Azt a feltételt, hogy a tagállami állampolgár legalább három éve folyamatosan és jogszerűen lakik Magyarországon, a területi idegenrendészeti hatóság által kiállított hatósági bizonyítvánnyal kell igazolni. Aki nem rendelkezik letelepedési engedéllyel, tartózkodási engedélyt, illetve a tartózkodási engedély benyújtását tanúsító igazolást kell felmutatnia a termőföldszerzéshez.

A három éves mezőgazdasági tevékenység igazolását a tevékenység végzésének helye szerint illetékes megyei földművelésügyi hivataltól kell majd kérni a javaslat szerint. A hivatal az igazolás kiállítása előtt környezettanulmányt is fog végezni a vállalkozónál. Az igazolás kiállítását azonban nem lehet megtagadni, ha az APEH igazolása szerint a tagállami állampolgárnak a tulajdonszerzést megelőző három évben mezőgazdasági tevékenységből volt bevétele.

A tulajdonszerzés további feltétele, hogy a tagállami állampolgár vállalja, hogy Magyarországon önálló vállalkozó mezőgazdasági termelőként letelepszik, valamint a termőföldet nem hasznosítja más célra, kivéve a mezőgazdasági termeléshez szükséges lakó és gazdasági épület létesítését .A kötelezettségvállalásról teljes bizonyító erejű magánokiratban vagy közokiratban kell nyilatkoznia.

Tekintettel arra, hogy a törvényi szabályozás célja az, hogy a tulajdonszerző saját maga használja a földet, a használat átengedését korlátozná a törvény. A tulajdonosnak vállalnia kell majd azt is, hogy a termőföld átengedéséből származó bevétele nem fogja meghaladni a mezőgazdasági tevékenységéből származó bevétel 25 százalékát.

A fenti igazolásokat és nyilatkozatokat az adásvételi szerződéssel egyidejűleg kell majd benyújtani a földhivatalhoz.

A feltételek fennállásának ellenőrzését a földművelésügyi hivatalok fogják végezni. A földhivatalok ezért kötelesek megküldeni az illetékes földművelésügyi hivatalnak a tulajdonjog bejegyzéséről szóló jogerős határozatot, valamint az okiratokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogy az ablak csillogjon

Napfénynél sohase tisztítsunk ablakot, túlságosan gyorsan szárad, és csíkok keletkeznek az… Tovább olvasom