Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Könnyebb lesz az átjutás, súlyosabb a büntetés

Az őszi ausztriai szőlőszüret idején körülbelül harmincezer magyar – köztük néhány ezer feketemunkás – jár át nyugati szomszédunk gazdáihoz dolgozni napi 40–50 euróért.

Tavaly több száz illegális magyar munkavállalót tiltottak ki a sógorok. A „nemkívánatosak" májustól – az egyszerűsített ellenőrzések miatt –, ha vállalják a kockázatot, könnyebben átjutnak majd a határon.

Keresetkiegészítés gyanánt

Jó néhány szakma határszéli művelőinek – ápolónőknek, pedagógusoknak és a munkanélkülieknek – nyújt keresetkiegészítést az őszi ausztriai szőlőszüret. A rokonok és ismerősök révén kijuttatott feketemunkásokra nagy szükség van: a gazdák az olcsó munkaerőt, a szüretelők az itthonihoz képest jobb keresetet használják ki. Csakhogy nagyon szigorúak az ottani hatóságok: akit illegális munkavégzésen kapnak, automatikusan kitiltják az országból. Lapunkban már beszámoltunk (2003. szeptember 6.) arról a névtelenséget kérő szigetközi fiatalemberről, aki tavaly egy hétig szedte feketén Ausztriában a szőlőt. Mint akkor elmondta: hajnaltól estig kellett dolgoznia lengyel és szlovák társaival napi negyven euróért. Közben ellenőrzés volt az ültetvényen, s néhány társa ekkor le is bukott: őket kiutasították az országból. A fiatalembert egy tigrisbukfenc és az azt követő elrejtőzés mentette meg ettől.
Sík Endre, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa „Magyarok az osztrák munkaerőpiacon" című, a világhálón is olvasható tanulmányában kifejti: leginkább a kétgyermekes családoknak jelent rövid távú kényszerforrásokat a külföldi munkavállalás. A tanulmányban megszólaló megyei feketemunkások a lebukástól félve dolgoztak Ausztriában.

Piros lámpa az ellenőrzésnél

„ Egy bécsi cégnél dolgozom. A határátlépésnél is félünk, s nagyon rossz úgy munkába indulni, hogy azt sem tudjuk, beengednek-e az országba. A munkahelyen sem jobb a helyzet. Fel van szerelve az épületben egy piros lámpa: ha ellenőrök jönnek, akkor az kigyullad, s menekülnünk kell. Van egy hátsó vészkijárat, azon megyünk ki, majd beülünk a kocsiba és eltűnünk" – meséli a tanulmányban az egyik munkás. Egy magyar ács szerint a munkahelye előtt a parkolásra is ügyelni kell: szorosan a házfal előtt kell megállniuk, az autó mögé pedig közvetlenül egy osztrák rendszámú járműnek kell parkolnia.
Ősszel gyakran tucatszámra utasítják ki a magyarokat a sógorok. Májustól azonban csatlakozunk az Európai Unióhoz, így könnyített, egyvonalas ellenőrzéssel, akár személyi igazolvánnyal is átjuthat bárki az osztrák oldalra. Az ellenőrzést a magyar határőr végzi, osztrák kollégája csak szükség esetén nézi meg az okmányokat. Ez felveti a kérdést: a kitiltott magyarok vállalják-e a kockázatot ősszel, a napi tízezer forint reményében?

„Maguknak ártanak"

– Az unióból kitiltott feketemunkásoknak biztosan könnyebb lesz a határon való átjutás a májusban érvénybe lépő egyvonalas ellenőrzés során – vélekedett Orodán Sándor határőrségi szóvivő. – Véleményem szerint ezek az emberek azonban maguknak ártanak a kockázatvállalással, hiszen a lebukás veszélye így is nagy: egy-egy rutinellenőrzés során a helyi gazdák földjén is megcsíphetik őket. Ezután azonban sokkal szigorúbb büntetésre számíthatnak: minden bizonnyal bíróság hoz ítéletet az ügyben, hiszen a munkavállaló jogsértést követ el. Azt azonban hangsúlyoznám: az ügy nem határőrizeti kérdés. A korábban kialakult gyakorlat szerint az uniós országok ezt a gondot megoldották egymás között. Annyi bizonyos: jelenleg mintegy 10–20 ezer magyar dolgozik Ausztriában, s ingázik naponta át a határállomásokon.

Nehéz gátat szabni

– Az állandó munkavállalók száma is eléri a tízezret, szezonális mezőgazdasági munkák esetén ez a szám 30 ezerre is nőhet. Az osztrákoknak nyilvánvalóan megéri az olcsóbb magyar munkaerőt alkalmazni. Úgy gondolom: minden országnak saját munkaügyi szabályozásába tartozik a helyzet kezelése. Valószínűleg a közeljövőben liberalizáltabban állnak ehhez a kérdéshez: a szabad eszme- és munkaerő-vándorlásnak nehéz lesz gátat szabni – mondta a szóvivő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakcímigazolvány

Tovább olvasom