Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Konferenciával ünnepelt a 20 éves falugondnoki hálózat

A Magyar Tanya- és Falugondnoki Szövetség nagyszabású konferenciával ünnepelte a hálózat fennállásának 20. évfordulóját.

Az esemény fővédnöke Gráf József agrárminiszter volt, a tanácskozáson dr. Forgács Barnabás szakállamtitkár az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) újonnan megnyílt forrásaira hívta fel a figyelmet.

˝Most először sikerült uniós forrásból támogatáshoz jutnunk. A csaknem 9 milliárd forint összegű támogatásból 1086 kisbuszt vásároltak a fenntartók, amelyből 700 jármű segíti a falugondnoki feladatok ellátását˝ – mondta Csörsz Klára, a Magyar Tanya- és Falugondnok Szövetség társelnöke, aki szerint még legalább 200 gépjárműre lenne szüksége a hálózatnak.

Az 1989-ben mindössze 24 településsel útjára induló falugondnoki szerveződés a falvakban és szórványtelepüléseken lakók életkörülményeinek javítását tűzte ki célul. Mára egy 1204 szolgálatot képviselő országos érdekvédelmi szervezetté nőtte ki magát. Az ingyenesen elérhető szolgálat – amelynek munkájáról és tagjairól a www.falugondnok.hu oldalon lehet tájékozódni – ma a lakosság egyhuszadát, közel 500 ezer embert lát el. Alapfeladataik közé tartozik az étkeztetésben, a házi segítségnyújtásban, a rászorulók egészségügyi ellátásában, valamint az óvodába és iskolába szállításban való közreműködés. Mindennapi tevékenységük során nagy hasznát látják az ÚMVP segítségével beszerzett új járműparknak.

Az ünnepi eseményen dr. Forgács Barnabás, az FVM közösségi ügyekért felelős szakállamtitkára előadásában rámutatott a hálózat és az ÚMVP végrehajtásában érintett helyi szereplők, például a LEADER-akciócsoportok, a helyi vidékfejlesztési irodák, a falugazdászok és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tagjai együttműködésének fontosságára. Hangsúlyozta: idén számos olyan forrásra lehetett – és némelyikre most is lehet – pályázni, melyek jelentősen javítják a falusi, tanyai élet minőségét. Az intézkedések közül kiemelte a tanyavilág közúti elérhetőségének javítását kitűző ˝Mezőgazdasági utak fejlesztése˝ jogcímet, a LEADER-programot, illetve a december 16-ig nyitva álló, III. tengelyhez tartozó lehetőségeket. Ehhez kapcsolódva jelezte, hogy a mikrovállalkozások fejlesztésére és létrehozására, a turisztikai tevékenységek ösztönzésére, falumegújításra és a vidéki örökség megőrzésére rendelkezésre álló keretből már 50 milliárd forintot meghaladó kötelezettségvállalás van kilátásban. Különösen sokat vár az integrált közösségi és szolgáltatóterek kialakítását és működtetését célzó kiírás eredményétől, hiszen ezzel több százezer ember számára válnak 2010-től helyben hozzáférhetővé különféle közösségi, kulturális, közművelődési, szociális, egészségügyi, üzleti, információs, kommunikációs, adminisztratív és egyéb szolgáltatások.

Valamennyi előadó és részt vevő szakember egyetértett abban, hogy a vidéki életszínvonal emelése, az infrastruktúra és a szolgáltatások minőségének javítása, illetve a munkahelyek megtartása és újak teremtése Magyarország jövőjének a záloga. Ehhez azonban a szükséges támogatások mellett rá kell ébreszteni a vidéken élőket térségük és saját adottságaik felismerésére s kiaknázására, valamint ösztönözni kell az együttműködést az ágazatokat felügyelő tárcák, valamint a helyi szereplők között. Ennek jegyében a 2010 elején megszülető támogatási döntések kapcsán az FVM jelenleg is tárgyalásokat folytat a Pénzügyminisztériummal annak érdekében, hogy az utófinanszírozott projektek gazdái minél szélesebb körben élhessenek a 20%-os előlegfelvételi lehetőséggel.

Készült az Európai Unió, a Magyar Köztársaság kormánya és az ÚMVP Irányító Hatósága támogatásával. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdő Péter: nem az egyházat képviselték a katolikus papok a keresztállítási akción

Az egyház vezetőinek tudta nélkül vettek részt az adventi keresztállítási akciókon a katolikus… Tovább olvasom