Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Konferencia és kiállítás a komáromi hajómalmokról

A Komárom környékén használt hajómalmokról és molnáraikról nyílik kiállítás pénteken este öt órakor a komáromi Klapka György Múzeumban, másnap pedig kétnapos konferencia kezdődik a szőnyi művelődési házban.
A rendezvényt a Megyei Népművészeti Egyesület szervezi. A hagyományos komáromi mesterségek közül korábban az aranymosóknak és a tulipántos ládák készítőinek szenteltek értékmentő kiállítást és konferenciát. Előadásokat tartanak a Duna csallóközi szakaszán lévő vízimalmokról, majd a Budapest és Baja között lévő hajómalmokról és bemutatják a székesfehérvári Szent István király Múzeum új állandó kiállítását és Hegedűs Sándor hajómalommakett-készítő munkáit.

A résztvevők a Monostori erődben megtekintik a Kenyérmúzeumot, majd a szlovákiai Gútán felkeresik a Hajómalom Múzeumot. Komárom környékén az ipari forradalomig több hajómalom működött, melyek a vízfolyással együtt vándoroltak. A hajómalom két hajóból állt: a víz belső oldalán lévő völgyhajóból és a parthoz közel álló házhajóból. A házhajóban volt a malomszerkezet és a molnár lakóhelye, a völgyhajó nyitott volt és csak arra szolgált, hogy a két hajó között forgó lapátkerék tengelyének egyik vége rajta nyugodjon.

A Nagy-Dunán egykor működő hajómalom újjáépített példánya jelenleg Gútán tekinthető meg. A gútai hajómalmot a komáromi hajógyárban építették újjá. Mivel a Dunán nem találtak biztonságos helyet számára, ezért felvontatták a Vágon Gútára. A hajómalom a város közepén kialakított mesterséges szigeten található, amelyre Európa leghosszabb fedett fahídja vezet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éghajlat-konferencia Szegeden

A következő évtizedekben az éghajlat további melegedése várható, de azt még nem tudni, hogy csapadék… Tovább olvasom