Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Kondor-grafikák a Kogart Galériában

Idén lenne nyolcvan esztendős Kondor Béla (1931-1972) kétszeres Munkácsy-díjas festő, grafikus, költő, a 20. század második felének egyik legjelentősebb alkotója, s ebből az alkalomból a Kogart Galéria emlékkiállításon mutatja be a művész grafikai sorozatait, köztük soha nem látott darabjait csütörtöktől.

A kiállításon láthatja a közönség Kondor Béla tíz grafikai sorozatát, köztük a Dózsa György-, a William Blake-, a Cirkusz-, a József Attila- és a Dürer emlékére készült sorozatot, valamint olyan műveket, amelyeket eddig még soha nem állítottak ki, mint A majomkirály nyugati utazásai című rézkarc sorozatot 1971-ből. Ezek mellett öt önálló litográfiája, szénrajza és a Várvédők című olaj-vászon képe is ott lesz a tárlaton - mondta el az MTI-nek Szabó Noémi művészettörténész, a galéria vezetője.

A Kondor Béla grafikai tárlat anyagát a Kogart gyűjteményből, a Petőfi Irodalmi Múzeumból, a Magyar Nemzeti Galériából és magángyűjteményekből válogatták - tette hozzá a galériavezető.
Kondor Béla az ötvenes években robbant be a magyar képzőművészeti életbe. Kötöttségeket nehezen tűrő habitusa és egyedi művészeti szemlélete hamar szembeállította őt a kor hivatalos művészetével és a Képzőművészeti Főiskolával, ahol előbb festő majd grafika szakra járt.

Diplomamunkája, a Jelenetek Dózsa György idejéből (1956) című hétrészes rézkarcsorozat új utat nyitott meg a hazai grafikában: tartalmilag a tragikusból a groteszkbe fordul, formailag erőteljesen konstruktív és expresszív.

Kondor Béla művészeti felfogása, egyéni világa és sajátos látásmódja a magyar művészetben előzmények nélküli. Életműve merít a grafika évszázados tradícióiból, Dürer, Rembrandt művészetéből, de radikálisan szakít saját korával, az 1950-es évekre jellemző szocreál leíró grafikával.
Festményei és grafikái nagy ívű szintetizáló képességről tanúskodnak. A rövid életű, ám kivételes életművet hátrahagyó művész igazi polihisztor volt: bravúros képzőművészeti tevékenysége mellett verset és prózát írt, orgonán játszott és élete utolsó éveiben fotóművészeti kísérleteket folytatott - foglalta össze Kondor Béla művészi munkásságát Szabó Noémi.

A Kondor Béla grafikai sorozatai című kiállítás július 1-ig tart nyitva a Kogart Galériában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két helyen tartanak időközi önkormányzati választást

Két helyen tartanak ma időközi önkormányzati választást: Budapest XIV. kerületében egy képviselő… Tovább olvasom