Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Koncert közben meghibásodott a Zeneakadémia orgonája

A budapesti Zeneakadémián, pénteken este Varnus Xaver koncertjén meghibásodott a három orgonamotor egyike.
Az intézmény főmérnöke, Lakatos Gergely vizsgálatot indított, amelyet várhatóan hétfőre vagy keddre fejeznek be, de már most biztos, hogy a hangszer javítható.

A koncert 21. percében Xaver éppen Bachot játszott a Talamba Ütőegyüttessel, mikor az orgona váratlanul elhallgatott, füst csapott ki a motor-szobából, miközben a játékasztal feszültségmérői nullára estek - számolt be az eseményről Kovács Balázs, a koncert menedzsere az orgonista sajtóközleményében. Lakatos Gergely az MTI-nek azt mondta, hogy semmilyen füst nem volt, senki sem forgott veszélyben. A koncert után föltette a kérdést a zenésznek: vajon miért lepődik meg azon, hogy egy 42 éven át folyamatosan használt szerkezet egyszer csak meghibásodik.

A Zeneakadémia vezetői évek óta panaszkodnak arról, hogy az elektromos hálózat tűrhetetlen állapotban van, egyebek között ezért is halaszhatatlan az épület felújítása, ezért zárják be novemberben a házat. Az orgonista a közleményében azt hangoztatja, hogy: "Jogászaink az ügy tisztázása végett feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen a Büntető Törvénykönyv 260. paragrafusa alapján, közérdekű üzem megzavarásának gyanújával, amelyet a törvény öt évig terjedő szabadságvesztéssel rendel büntetni."

Ehhez Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora azt fűzte hozzá, hogy várják a hivatalos értesítést a feljelentésről, és, ha kell, állnak a per elébe. Megjegyezte: birtokában van egy levél, amelyben az orgonista 150 ezer forint bánatpénzt ajánl föl az egyetemnek, mertA plakátján azt tüntette föl, hogy övé az orgonabúcsúztató koncert, noha november 28-án Fassang László és Pálúr János, az akadémia hivatalos búcsúztató sorozatában még játszik a hangszeren. "Az emberek bedőlnek a hazugságoknak, az orgonamotorok, úgy látszik nem" - jegyezte meg a rektor. Az egyetem keresi a megoldást, hogy a nagyszabású felújítás során miként állíthassa vissza az orgona 1907-es, hiteles állapotát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkosságot kísérelt meg Lengyel Zoltán országgyűlésiképviselő

Öngyilkosságot kísérelt meg Lengyel Zoltán független országgyűlési képviselő, a politikust rövid… Tovább olvasom