Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Kompromisszumot sürget az uniós alkotmány ügyében Merkel

Kompromisszumot sürgetett az európai alkotmány ügyében az Unió soros elnökségét adó Németország kancellárja. Angela Merkel egy német televíziós interjúban úgy vélte, alkotmányos szerződés nélkül az unió nem lehet működőképes.
Az Európai Unió elnöki tisztét betöltő Németország kormányának vezetője a ZDF közszolgálati televízióban sugárzott, vasárnap késő esti interjúban arra figyelmeztette a tagállamokat, hogy alkotmányos szerződés nélkül az unió nem lehet működőképes. Szavai szerint ezért valamennyi tagország részéről nagyfokú kompromisszumkészségre van szükség.

A kancellár asszony megerősítette: a féléves német elnöki tevékenység egyik legfontosabb célkitűzése az alkotmányozó folyamat felélénkítése. Súlyponti törekvésnek nevezte a Franciaország és Hollandia által népszavazáson elutasított szerződéstervezet lehető legteljesebb megőrzését, utalva arra, hogy a dokumentumot Németország mellett tizenhét további tagország ratifikálta. Magyarország ugyancsak a ratifikáló államok között van.

Merkel szerint semmiképp sem szabad mindent elölről kezdeni. Az elkövetkező hónapok tárgyalásai során éppen ezért mindenekelőtt azt kell megállapítani, hogy a szerződés mely pontjaival szemben nyilvánul meg a legtöbb fenntartás, s melyek azok a területek, amelyekkel kapcsolatban a legátfogóbb a konszenzus - hangoztatta televíziós nyilatkozatában a német kancellár.

Angela Merkel már korábban utalt arra: uniós elnöki tevékenységének végére Németország menetrendet kíván elfogadtatni az alkotmány jóváhagyására. Távlati, de elengedhetetlen célnak nevezte, hogy 2009-re, az európai parlamenti választások idejére megszülessék az unió alkotmánya.

A ZDF-nek adott interjúban a kancellár a német elnökség további súlypontjai között említette az energiapolitikát, illetve a környezetvédelmet. Az előbbivel kapcsolatban fontosnak nevezte, hogy csökkentsék az Oroszországtól való függőséget a földgáz, valamint a kőolajellátás terén. Hangoztatta, hogy noha az orosz kormány a múltban megbízható szállítónak bizonyult, a jövőben erőteljesebben kell törekedni arra, hogy "megbízható árakat" is garantáljon.

A kancellár asszony végezetül az EU válságkezelő tevékenységének szükségességéről beszélt. Ezzel összefüggésben első helyen a Közel-Keletet említette, megerősítve: az Egyesült Államokat, Oroszországot, az EU-t és az ENSZ-t tömörítő, úgynevezett kvartett közvetítő szerepvállalását az uniós elnök Németország lényegesnek és sürgősnek tekinti.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rátgéber László:

– Úgy tqnik, megviselte játékosainkat a mérkőzés előtti huzavona. Gratulálok a… Tovább olvasom