Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Kommandósok szállították haza Farkas Pétert - fotókkal

Magyarországra hozták Farkas Péter olimpiai bajnok birkózót, akit több mint egy évi bujkálása után karácsonykor fogtak el egy andorrai hotelben.


A menetrend szerinti, Münchenből érkező repülőgép hétfőn késő este landolt Ferihegyen. A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt 2009. december 12-én jogerősen hét év fegyházbüntetésre ítélt Farkas Pétert négy géppisztolyos, csuklyát viselő fegyveres kommandós kísérte, míg az utas váróban másik két géppisztolyos rendőr, illetve tucatnyi egyenruhás állt készültségben.

Farkas Pétert a repülőtéren több mint ötven újságíró, fotóriporter és operatőr várta. A várakozók között volt három korábbi birkózótársa, akik "barátunk vagy" és "erős legyél" és "te vagy a legkirályabb!" kiáltásokkal fogadták egykori sporttársukat.

A barátai egy, az újságírók elé kifeszített szalagkordonra egy nemzeti színű lobogót is kiakasztottak Farkas Péter tiszteletére. Újságíróknak azt mondták: ugyanolyan örömmel és tisztelettel várták haza a birkózót, mint amikor olimpiai aranyéremmel tért haza Barcelonából.

Farkas Péter 1992-ben, Barcelonában, a XXV. Nyári olimpián szerzett aranyérmet kötöttfogásban, a 82 kg súlycsoportban. Az olimpikont, akit Andorrában fogtak el, és a spanyol-andorrai határon adtak át a magyar hatóságoknak - mert Andorrának nincs repülőtere - éppen Barcelonában ültették repülőgépre, és müncheni átszállással hozták haza Magyarországra.

Fegyveres kommandósok kísérik a Ferihegyi repülőtéren Farkas Péter olimpiai bajnok birkózót, miután egy menetrend szerinti járattal Magyarországra hozták a sportolót, akit több mint egy évi bujkálása
Fegyveres kommandósok kísérik a Ferihegyi repülőtéren Farkas Péter olimpiai bajnok birkózót, miután egy menetrend szerinti járattal Magyarországra hozták a sportolót, akit több mint egy évi bujkálása után 2009. december 26-án fogtak el egy andorrai hotelben. Fotó: MTI


Az olimpikon mosolyogva fogadta barátai kiáltását és a vakuk villogását, majd annyit mondott: "Jó estét, jó szurkolást!". A tavaly karácsonyi elfogását követően a sajtóban megjelent fotókhoz képest Farkas Péter időközben egészen rövidre vágatta a haját, s hiányzik az egyik első foga. A megbilincselt olimpiai bajnok sporttáskáját az egyik csuklyás kommandós hozta, majd egy lesötétített ablakú mikrobuszba ültették, és elszállították.

Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője Farkas Péter átadását követően újságíróknak a Ferihegyi repülőtéren elmondta: az olimpikont a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetbe szállítják, ahol megkezdi büntetésének letöltését. A 2008 november óta szökésben levő, és nemzetközi elfogatóparancs alapján keresett Farkas Péter olimpiai bajnokot egy andorrai hotelben fogta el a helyi rendőrség tavaly december 26-án éjszaka. A rendőrség még novemberben szerzett tudomást arról, hogy Spanyolországban tartózkodik a körözött sportoló, akinek elfogása érdekében titkosszolgálati eszközöket is bevetettek. Korábban olyan sajtóhírek is megjelentek, hogy a birkózó Thaiföldön bujkál a hatóságok elől.

 A bíróság 2008 novemberében Farkas Péterre első fokon öt, testvérére, Farkas Károlyra hét év fegyházbüntetést szabott ki kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt; az ítélethirdetésről a testvé
 A bíróság 2008 novemberében Farkas Péterre első fokon öt, testvérére, Farkas Károlyra hét év fegyházbüntetést szabott ki kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt; az ítélethirdetésről a testvérpár megszökött. Fotó: MTI


Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány az elfogást követő napon budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be az elfogás tényét. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium február 3-án tudatta az MTI-vel, hogy az adorrai hatóság kiadta Magyarországnak Farkas Pétert. Ettől az időponttól számítva az ORFK Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ munkatársainak harminc napjuk volt arra, hogy az olimpiai bajnok birkózót Magyarországra szállítsák. Bényi Mónika azt mondta: ennek eleget tettek, a kiadatási eljárás során semmilyen probléma nem merült fel. Farkas Péter ellen azt követően indult eljárás, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság kábítószer-bűnözés elleni osztályának munkatársai felderítő munkát követően még 2004. október 14-én házkutatást tartottak egy XVIII. kerületi családi házban, ahol több ezer tő, marihuána előállítására alkalmas növényt találtak a sok milliós ráfordítással átalakított, szellőző-, párologtató és világítóberendezéssel felszerelt helyiségekben. A három gyanúsítottat a helyszínen őrizetbe vették.

Farkas Károly, Farkas Péter és egy harmadik gyanúsított büntetőperében először felmentő ítélet született, amelyet később a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezett és új eljárást rendelt el. A sportolóra 2008 novemberében első fokon öt év fegyházbüntetést szabott ki a bíróság, testvérét, Farkas Károlyt hét évvel sújtotta kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt. A többórás ítélethirdetés közben Farkas Károly rosszullétre hivatkozva szünetet kért, és a határozathirdetés folytatásakor már nem ment vissza a tárgyalóba. Órákkal később újabb szünetet tartott a bíróság, azután már Farkas Péter sem ment vissza a terembe.

A másodfokú bíróság 2008 decemberében Farkas Péter első fokon kiszabott büntetését - távollétében - ötről hét évre súlyosbította, míg testvére, Károly hétéves és egy harmadik vádlott hatéves büntetésé
A másodfokú bíróság 2008 decemberében Farkas Péter első fokon kiszabott büntetését - távollétében - ötről hét évre súlyosbította, míg testvére, Károly hétéves és egy harmadik vádlott hatéves büntetését helybenhagyta. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Farkas Károlyt egy nappal később Vecsésen elfogták, az olimpikon azonban tavaly decemberig ismeretlen helyen tartózkodott. A másodfokú bíróság tavaly december 12-én Farkas Péter első fokon kiszabott büntetését két évvel, ötről hét évre súlyosította, testvére, Károly hétéves és a harmadik vádlott hatéves büntetését pedig helybenhagyta. A bíró az indoklásban azt mondta, hogy a vádlottak 2001 és 2004 között éveken át "irdatlan mennyiségű" kábítószert állítottak elő, aminek a sorsa azonban ismeretlen maradt, pedig nyilvánvaló, hogy azt értékesítették. Szerinte ha erre is kiterjedt volna a nyomozás, akkor akár életfogytiglani szabadságvesztéssel is sújtható bűncselekmény miatt vonták volna felelősségre az elkövetőket.

A hétfőn éjszaka hazahozott Farkas Péternek a jogerősen kiszabott hétéves fegyházbüntetés mellett egy korábbi felfüggesztett szabadságvesztés büntetését is le kell töltenie.

Olvasóink írták

 • 15. LAZA 2010. március 03. 16:39
  „Kínjában vigyorog.
  Sajnos nagyon túl lőtt a célon.
  Kábítószer az megbocsájthatatlan!
  Pedig hát én csíptem a fiút.
  Nem tudom felfogni,hagyan és miért tehetett ilyet.
  Nem hiném,hogy anyagilag annyira rá lett volna szorulva.
  Most azt javasolnám Neki,hogy törödjön bele az itéletbe és probálja meg minél előbb és minél rövidebb idő alatt leülni.
  Fiatal ember,még sok mindent helyre hozhat a börtönben is lehet pozitiv változásokat elérni!”
 • 14. Sophia 2010. március 03. 15:02
  „Nem lehet,hogy bolond egy picit?Olyan érdekesen viselkedett tegnap a hazaszállításakor.”
 • 13. Reális 2010. március 03. 13:06
  „Morális,gazdasági és lelki válságban a magyar!”
 • 12. Baradlay 2010. március 02. 23:32
  „Ami nagyon szanalmas,hogy a birkozo cimborai igy fogadtak! Igen,ilyen orszagban elunk!!!!
  Moral=000000!!!!!!!!!”
 • 11. Truder 2010. március 02. 20:55
  „De jó kedve van...”
 • 10. MTT 2010. március 02. 20:13
  „Remélem a fogát nem fogorvos húzta ki...Elöl látványosan egy hiányzik neki. Kár hogy a többi a helyén maradt. Szánalmas ez a kis nyomoronc és még boldog is. Majd "piroskaként" a fegyházba mosolyoghat az urára. EZT ÉRDEMLI.”
 • 9. ursula 2010. március 02. 15:38
  „Egy slukkra való még maradhatott nála az anyagból, amitől így vigyorog.”
 • 8. szmama 2010. március 02. 14:11
  „Nem kellet volna nevetni szerintem nincs miért, Szánalmas.”
 • 7. lolita 2010. március 02. 11:47
  „Maga az akcio is nevetseges,egyszerüen kabare az egesz.”
 • 6. bocikriszti 2010. március 02. 11:40
  „dr73 ez neki a börtönbe csak előnyt jelent majd:)”
 • 5. dr73 2010. március 02. 11:37
  „Tönkre vágta az életét.

  Ahogy elnéztem a jobb1?vagy2? foga már nincs meg....”
 • 4. bocikriszti 2010. március 02. 11:22
  „McAlieste elvették már vagy 2 hónapja”
 • 3. McAliester 2010. március 02. 11:18
  „És most a havi életjáradékot (200e) kapja vagy sem?????
  - hallottam olyat is, hogy elvették....”
 • 2. bocikriszti 2010. március 02. 11:07
  „micsoda vidám figura. bár nem csodálom. úgy ünneplik mind valami hírességet. pedig csak a "gyerekeinknek " csinált cuccot. szánalmas.”
 • 1. Hókuszpóka 2010. március 02. 10:26
  „Kíváncsi vagyok a sitten is így vigyorog-e majd.
  Ilyen hülye. Tönkrevágta az életét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is 270 forint alatt az euró jegyzése

A forint a hetek óta tartott árfolyam sávjának erős határánál mozog, kedden reggel röviddel hét óra… Tovább olvasom