Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Költségvetés 2011 - MSZP: 2011 nem az önkormányzatok éve lesz

Az MSZP szerint a jövő évi büdzsé tervezete alapján 2011 nem az önkormányzatok éve lesz.


Pál Tibor szocialista országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján úgy vélekedett: miután a kormány az emberek megtakarításaival növelte a költségvetés bevételeit, joggal lett volna elvárható, hogy a mindig is alulfinanszírozott önkormányzati szférának korrekt költségvetési keretet biztosít.

Értékelése szerint nem ez történt. A szocialista politikus reményét fejezte ki, hogy az önkormányzatokban is érintett kormánypárti képviselők a költségvetési vitában módosító javaslatokkal próbálnak majd javítani a büdzséről szóló javaslaton.

Pál Tibor emlékeztetett arra: idén nagyjából harmincmilliárd forinttal jut kevesebb az önkormányzatoknak, de a durva belső átcsoportosítás miatt ennél valójában nagyobb az elvonás a feladatok finanszírozási keretéből.

Tájékoztatása szerint a szociális ágazat 34 milliárd forinttal kap kevesebbet jövőre, ebből kilencet a szociális juttatásoktól, 24-et a feladatellátástól vesznek el.

Hozzátette: véget ér az Út a munkához program, amelyet felváltja ugyan a nemzeti közfoglalkoztatási program, de ez feleannyi pénzből, 64 milliárd forintból gazdálkodik majd.

A szocialista politikus értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy jövőre a munkaügyi központok által felajánlott közmunkát végezettségtől függően mindenkinek el kell majd fogadnia. Úgy fogalmazott: ez elég furcsa helyzeteket hozhat létre, mert annak a tanárnak, akit a közalkalmazotti törvény módosítása után elküldenek, akár utcai virágültetést is felajánlhatnak. A korábbi tanulója ez látva azt mondja majd, na ezért érdemes volt tanulni - vélekedett.

Furcsának tartja, hogy rendezett lakókörnyezettel kell rendelkeznie annak, akinek közmunkát ajánlanak fel.

Pál Tibor kitért arra: a költségvetési előterjesztésből kiderül, hogy gyakorlatilag leáll a panelprogram, mert jövőre csak a már megkötött szerződések kifizetésére állítottak be pénzt.

Beszámolt arról is, a 2011-es büdzsé tervezete rögzíti, hogy lesz létszámleépítés az önkormányzatoknál, mert az idei összeg háromszorosa szerepel az anyagban a végkielégítések kifizetésére, öt és félmilliárd forint.

Kifogásolta, hogy jövőre ugyannyi pénz lesz a költségvetésben az önkormányzatok uniós pályázati önrészének átvállalására, mint az idén.

Álláspontja szerint a gyermekétkeztetési díjak betervezett emelését az önkormányzatok valószínűleg áthárítják majd a szülőkre, amely újabb terhet jelent a kiskerestűeknek.

Pál Tibor hiányolta a költségvetési törvényjavaslatból a kötvénykibocsátások és a hiteltörlesztések kezelést. Emlékeztetett arra, hogy az önkormányzatok az elmúlt három évben 500 milliárd forint értékben hajtottak végre kötvénykibocsátást, amelyek törlesztése jövő januárban kezdődik.

Kiemelte: jó hír a fővárosiaknak, hogy a tervezet tartalmazza a 4-es metró Bosnyák térig tartó szakaszának építésére vonatkozó költségeket, összesen 27 milliárd forintot.

Olvasóink írták

 • 3. Primax 2010. november 03. 18:01
  „"Magyarország olyan ország, ahol az Alkotmánybíróság döntései mindenkire kötelezőek. Nincs kibúvó, kiskapu, ez a magyar demokrácia egyik vastörvénye." (2007. június 29., Orbán interjúja az Indexnek.)
  Nos ?”
 • 2. alacska 2010. november 03. 16:31
  „Csetneky Úr ! Mint önkormányzati ügyekben jártas szakember - állíthatom ,hogy ez nem igaz- az elmúlt 5 -6 évben a városok és falvak soha nem látott fejlődésen mentek keresztül- ehhez kellett kölcsön is - hiszen az állam nem fejőstehén - tetszettek volna becsületesen adót fizetni több került volna. A volt kommunista miniszterek és államtitkárok most mért nem adnak többet- hiszen " narancssárga " az ország 2/3-nál több !!!”
 • 1. Csetneky 2010. november 03. 16:10
  „Miután az Mszp az elmúlt 8 év ámokfutásával adósságba hajszolta az önkormányzatok jelentős részét - a feladatok megmaradtak a pénzt meg lenyúlták és elqurták - miből gondolja a kedves elvtárs, hogy van erkölcsi alapja pofázni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült a legjobb magyar márkák listája

A világ számos országában évről-évre kiosztják a Superbrands díjakat, ezzel elismerve a legkiválóbb… Tovább olvasom