Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Költségvetés - LMP: csapás a középosztályra

Az LMP szerint a jövő évi költségvetés szombaton bejelentett fő irányai rövid időn belül a harmadik csapást mérik a magyar középosztályra és munkavállalókra.

Miközben a párt egyetért a kormány 3 százalékos GDP-arányos hiánycéljával, az ehhez vezető út tekintetében jelentős a szakadék a kormány és az LMP javaslatai között - írta Scheiring Gábor országgyűlési képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az LMP szerint a középosztályra és munkavállalókra mért első csapás a magán-nyugdíjpénztári befizetések elterelése volt az állami rendszerbe. A büdzsétervezet erre "rátesz egy lapáttal": ma már a 3 millió magán-nyugdíjpénztári tag 90 százalékának erőltetett menetben történő visszaléptetése a cél az állami rendszerbe. E lépés alapjaiban ássa alá a szerződéses, jogállami viszonyokba vetett bizalmat azzal, hogy a kormány az egyéni megtakarításokra a nemzeti együttműködés jegyében rátette a kezét - fogalmaz Scheiring Gábor.

A második csapást a középosztályra és a munkavállalókra az október közepén beterjesztett adótörvény-javaslatok jelentették. A magán-nyugdíjpénztári einstandból ennek keretében sok százmilliárdos nagyságrendű jövedelemátrendezést valósít meg a Fidesz-KDNP az alacsony és átlagos mértékű munkajövedelemből élő társadalmi csoportok rovására - írta a politikus. A kedvezményezettek a társasági adókedvezményt kapó nagyvállalkozások és a legmagasabb jövedelműek. Ez nem csak aláássa a társadalmi szolidaritást, de nem járul hozzá a foglalkoztatás bővítéséhez sem: ennek sokkal hatékonyabb eszköze lenne az LMP által javasolt 5 százalékpontos járulékcsökkentés - hangsúlyozta.

A politikus felidézte az LMP csütörtökön bemutatott alternatív költségvetési koncepcióját, amelyben a párt a közösségi intézményrendszer, a hatóságok, a fogyasztókat, a természetet védő ellenőrző szervek megerősítésére tesz javaslatot. A Fidesz-KDNP Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által bemutatott javaslata ezzel szemben egy harmadik csapást jelent a munkavállalókra: a közösségi intézményeknél 20-30 ezer fős leépítéseket helyezett kilátásba, a dologi kiadások jelentős megkurtítása mellett.

Az LMP szerint a három csapás politikája súlyosan hátrányos helyzetbe hozza a megtakarításaikat és munkahelyüket elvesztő munkavállalókat, és nem jelent érdemi enyhítést a járulékokat tisztességesen fizető munkaadóknak. Mindez csak a kezdet: az LMP kíváncsian várja a költségvetés részleteit, ezek ugyanis a kormány ígéreteivel ellentétben e hét péntekig nem váltak ismertté. Ezzel a kormány a saját maga által kiterjesztett határidőt is elbukta, ami indokolatlanul korlátozza a törvényjavaslat parlamenti vitájára rendelkezésre álló időt - írta Scheiring Gábor.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szombati kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be, hogy a jövő évi költségvetés GDP arányos eredményszemléletű hiánya 2,94 százalék lesz. A kormány október 27-én elfogadta a jövő évi költségvetést, amelyet 2,94 százalékos eredményszemléletű (ESA) hiány mellett a 2,8 százalékos pénzforgalmi hiánnyal tervez, ez utóbbi fogalmazódott meg az IMF-EU megállapodásban - mondta a miniszter.

Közölte, hogy a közszféra jelenlegi 690 ezres létszámát 25-30 ezerrel kívánja csökkenteni a kormány jövőre. Ennek nagyobb része, megközelítőleg 25 ezer fő az évenként szokásos természetes fogyás, a többiek pedig a magánszférába kerülhetnek - jelezte a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György elmondta: a központi költségvetési intézményeknél 5 százalékos, a költségvetési háttérintézményeknél 10 százalékos lesz a létszámleépítés, 5 százalékos dologi költségcsökkentés mellett.

Olvasóink írták

 • 5. nanemár 2011. február 04. 17:51
  „gjozsi: az ország tényleg romokban (70% államadóság, tudod), de az IMF a jó öreg szoci féle "baj van, szorítsunk a nadrágszíjon" megoldáson kívül sokat nem tud felmutatni.. nem vagyok közgazdász, de gazdasági növekedés szerintem akkor van, ha költenek a népek, nálunk meg nyugati árak vannak keleti bérekkel, és az IMF "szakértői" még ebből akarnak elvenni... ez elég jó magyarázat?
  tudorka: ámokfutás a szocik 8 éve volt, csak egy példa, most mindenki dumál a magánnyugdíjpénztárakról, de mikor kiderült, hogy az eonnál, vagy hol milyen túlfizetések vannak, fletóék nem adták vissza a pénzt, hanem ment a krízisalapba, de akkor érdekes módon mindenki befogta a pofáját. ha visszakeresem a kisalföld.hu-n az erről szóló cikket, ott is hozzászóltál, hogy ámokfutás? elég bicskanyitogató a megjegyzésed, maradjunk annyiban...”
 • 4. gjozsi88 2010. október 31. 09:09
  „nagyfülesbagoly!
  Tedd meg , hogy azt a Fideszes ellentmondást feloldod, mely szerint a kampányban romokban az ország, majd néhány hónap múlva , a megbukott IMF tárgyalást követően, miközben bedölt másodszor is a forint, az gazdaság, a költségvetés stabilitásával indokolta az IMF szükségtelenségét!
  Ez az állitás két különböző időpontban a Viktor szájából hangzott el!
  Tehát nem a szocik ferdítettek..!”
 • 3. tudorka 2010. október 30. 19:44
  „nagyfulesbagoly 2010.10.30. 19:13

  Én a demokráciát féltem elsősorban.
  Az Orbán eddig mindig az alkotmánybíróság és a népszavazás intézménye mögé bújt amíg ellenzékben volt, de most már ezere nincs szükség?
  Egy földi gilisztában több gerincesség van mint az Orbán Viktorban, de imádjátok.”
 • 2. nagyfulesbagoly 2010. október 30. 19:13
  „1-es
  nem szeretem a viktort.
  de ugye nem akarod azt mondani,hogy az lmp majd saját zsebből megtömné az üres pénztárcát amit a fletó itt
  hagyott. az lmp sem tenne mást ,mert nem tudna mit tenni.
  csókolom”
 • 1. tudorka 2010. október 30. 15:11
  „Az LMP-nek végre fel kellene ismernie (meg minden más parlamenti és parlamenten kívüli ellenzéki pártnak), hogy az érdekvédőkkel közösen , mondom közösen kell fellépni ORBÁN VIKTOR ámokfutása ellen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költségvetés - MSZP: harácsolás és sápolás

Az MSZP szerint a jövő évi költségvetés - az eddig megismert formájában - "harácsolásból és a… Tovább olvasom