Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 24°C Még több cikk.

Költségvetés - ˝kizsigerelik a rendőrséget˝

A költségvetés részletes vitájában kedden a képviselők szót ejtettek a rendőri szervek, az EU-elnökség költségvetéséről, valamint a határon túli magyarság támogatásáról is.

MSZP: kizsigerelik a rendőrséget
Harangozó Tamás (MSZP) arra hívta fel a figyelmet a költségvetés vitájában, hogy a kormány kizsigereli a rendőrséget, tönkre teszik az állományt, mert az szja-kompenzálásra nincs elég pénz, a béren kívüli juttatás mértéke pedig kevesebb lesz.

Kifejtette, a kormány 22 milliárd forintot különített el az szja-kompenzációra, ez kevés 800 ezer ember kártalanítására. Csak a rendőrségnél 10 milliárd forintra lenne szükség. Csökken a béren kívüli juttatások mértéke is, mivel a Belügyminisztériumnál nincs fedezet arra, hogy az idei 260 ezer forintos szintet elérjék.

Kitért arra is, hogy a Terrorelhárító Központ felállításának nincs szakmai érve, de az ott dolgozok olyan juttatásokat kapnak, amelyekről a közrendőrök "csak álmodhatnak".

A Fidesz az EU-elnökség költségeiről
Hörcsik Richárd az EU-elnökség költségeiről szólva kiemelte: külön sorba kerül a Külügyminisztérium költségvetésében az elnökségre fordítható pénz. Ez az összeg rendelkezésre áll, nem bizonytalan események függvénye.

Ennek nagy jelentősége van, hiszen ezen is múlik az elnökség sikere. Az elsődleges cél elmondása szerint az unió intézményét közelebb tudják hozni az emberekhez.

Az LMP az NKA költségvetését is módosítaná
Karácsony Gergely, az LMP képviselője a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) költségvetését módosítaná úgy, hogy az alapítványok működési költségét 2011-ben 7 százalékra csökkentené a jelenlegi 10 százalékról.
Az így megtakarított 234 millió forintot a párt olyan területekre fordítaná, amelyek kevés támogatást kapnak az NKA-tól, ilyen az új kulturális kezdeményezések támogatása, illetve a közösségteremtő kulturális értékek támogatása.

A Fidesz többet fordítana a határon túli magyarokra
Kőszegi Zoltán (Fidesz) felszólalásában elmondta, a határon túli magyarokra 12 százalékkal többet fordítanának 2011-ben, összesen 12,5 milliárd forint jutna erre a célra. Ezen belül a felsőoktatás támogatására 70 százalékkal többet, 2,2 milliárdot költenének - mondta.

Hozzátette, ebből több egyetem infrastrukturális beruházása is megvalósulhat, s ilyen mértékű fejlesztésekre legutóbb az első Orbán-kormány alatt volt példa.

Elmondta azt is, hogy a diaszpórában élő magyarság támogatására is biztosítanak forrásokat.

LMP a kormányzati kommunikációról
Schiffer András (LMP) megjegyezte, hogy a kormány több mint egymilliárd forintot kíván kommunikációra költeni. Hozzátette, hogy ebben nincs benne az az összeg, amit az EU soros elnökségére fordítanának.

A politikus "pofátlannak" nevezte az emelést, mert mint mondta, ezt akkor teszik, amikor megszorítások lesznek, kapkodva próbálják betömni a költségvetés lyukait és ezt megelőzően a jelenlegi kabinet pártjai nyolc évig bírálták ugyanezért a szocialista kormányokat.
Közölte, hogy a gyakorlat nem teljesen újszerű, mert láttak arra példát, hogy fideszes önkormányzatok "nem nagyon fukarkodnak", amikor "saját önfényezésükre" kell pénzt fordítani.

Kijelentette, hogy eközben a Nemzeti Civil Alapprogram költségvetését felére csökkentik.

A Fidesz a Külügyminisztériumról
Tilki Attila (Fidesz) a Külügyminisztériumot érintő fejezetről azt mondta, hogy jövőre több pénz jut a külképviseletek működtetésére és megteremtették az állampolgárság egyszerűsített megadásával járó pluszfeladatok forrásait.

Hozzátette, hogy 1,3 milliárddal több jut a határon túli magyarok támogatására és biztosítva van az EU-s elnökség kiadásai is. Közölte, hogy a törvényjavaslatban 4,1 milliárd forint lett elkülönítve az elmaradt nemzetközi tagdíjak kifizetésére, de véleménye szerint a "szocialista kormányok felelőtlen magatartása" miatt ez az összeg sem elég, ezért ezt több mint hétmilliárd forintra növelnék.

A Jobbik a hadiárvákról
Zakó László (Jobbik) saját módosító javaslatait ismertette. A képviselő azt mondta, hogy a hadiözvegyek és hadiárvákat tömörítő szövetségnek plusz 120 millió forintot szeretne adni. Emellett további forrásokat a RoLa speciális vasúti szállítási módra, amelynek segítségével teherautókat vinnének vasúttal irányozna elő további forrásokat. Több mint három és félmilliárd forintot venne el az oltóanyagbeszerzésből, amit otthonteremtésre fordítana.

Fidesz a határon túli osztálykirándulásokról
Vargha Tamás (Fidesz) fontosnak nevezte a határon túlra szervezhető osztálykirándulásokat, amelyekre jövőre mintegy 1,2 milliárd forint áll rendelkezésre. Ebből 300 millió jut a pedagógia tartalmak kidolgozására és 900 millió a kirándulásokra, amelyből mintegy 30 ezer diák utazhat külföldi osztálykirándulásokra.

A Keleti-főcsatornával védekeznének a belvíz ellen
Szólláth Tibor Zoltán (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy az Észak-Hajdúságban közel százezer hektárnyi terület belvízproblémáját lehetne megoldani, ha a Keleti-főcsatorna megnyitható lenne a víz befogadására. Hozzátette, hogy ezt nagyobb költségvetési átcsoportosítás nélkül lehetne végrehajtani.

A Fidesz a gazdaságpolitikáról
Nagy István (Fidesz) kijelentette, hogy a költségvetés vitája alatt egy olyan vita is zajlik, amelyik arról szól, hogy létezik-e másik út a gazdaságpolitikában vagy csak a megszorítások lehetősége vár az országra.

A képviselő szerint az már önmagában is érték, hogy a költségvetés valós számokat tartalmaz.

5. rész

Az önkormányzatok és kulturális intézmények támogatása is szóba került a költségvetés újra megnyitott részletes vitájában a parlamentben kedden.

Kétpercesek az önkormányzatokról
Lamperth Mónika (MSZP) arról beszélt, hogy nagyon különböző okai vannak az önkormányzatok eladósodásának. Mint mondta, voltak olyan önkormányzatok, amelyek presztízsberuházásokat hajtottak végre.
Párttársa, Burány Sándor azon módosító indítványról beszélt, amely a kispesti felnőttek, gyerekek sportolási lehetőségeit bővíti. Ennek érdekében egy sportcsarnok felépítéséhez kért támogatást. Az önkormányzatok támogatására fordított összeg a 2011-es költségvetésben csökken - hívta fel a figyelmet.

Fidesz: a kormány célja, hogy a sport stratégiai ágazattá váljon
A fideszes Szekó József kifejtette: Magyarországon másfél-kétszer annyiba kerül egy autópálya megépítése, mint a szomszédos országokban. Az M6-os autópályánál több meghatározó település bekötése elmaradt - jelentette ki.

Kiemelte: a jövő évi költségvetés külön forrást tartalmaz az önkormányzati tulajdonban lévő, például az iskolai testnevelést biztosító létesítmények felújítására. Ez azért is fontos, mert a kormány az általános iskolákban, a 2011/2012-es tanévtől bevezeti a kötelező, mindennapos testnevelést - tette hozzá. Hozzátette, a kormány célja, hogy a sport stratégiai ágazattá váljon. Örömtelinek nevezte, hogy az állami, önkormányzati sportlétesítmények fejlesztésére és fenntartására szolgáló fejezet további több mint egymilliárd forinttal növekszik.
Beszélt az internetszolgáltatók adóztatásának megváltoztatásáról is.

A Jobbik az abortusz kapcsán is felszólalt
Hegedűs Lorántné arról beszélt, hogy egy önkormányzati közoktatást akár száz százalékban finanszírozhatna az állam.

Mikor fogják már végre egyszer az önkormányzatokat konszolidálni? - tette fel a kérdést. Véleménye szerint a recsegő-ropogó önkormányzati rendszeren nem lehet erős országot felépíteni.

Beszélt arról, hogy több módosító indítványában arra tesz javaslatot, hogy a 4-es metró építésére fordított összegből csoportosítsanak át más területekre. Mi volna ha nem a nagy presztízsberuházásokat támogatná a kormány? - vetette fel.

A jobbikos politikus szerint "nem volna felesleges" hozzányúlni az abortusztörvényhez. Mint mondta, egy módosító indítvány megszavazásával elérhetné az Országgyűlés azt, hogy többé nem asszisztál az abortuszhoz.

Véleménye szerint az abortusz nem születésszabályozás.

Fidesz: a kulturális bizottság 400 millió pluszt adna a Márai-programnak
Puskás Imre (Fidesz) a kulturális bizottság módosító javaslataira hívta fel a figyelmet. A képviselő közölte, a bizottság azt javasolja, hogy a Nemzeti Kulturális Alap 400 millió forinttal egészüljön ki annak érdekében, hogy a Márai-program összesen egymilliárd forinttal gazdálkodhasson. Mint mondta, a program célja az olvasás népszerűsítése.

Egy másik módosítóval a bizottság a Magyar Mozgókép Közalapítványt 3,5 milliárd forinttal erősítené meg - közölte.

Hangsúlyozta, harmadik módosító indítványában a bizottság a Jáki apátság rekonstrukciójának befejezésére csoportosítaná át a szükséges összeget.

Az LMP számos módosítót nyújt be a költségvetési javaslathoz
Scheiring Gábor (LMP) szerint nem megengedhető, hogy a kis- és középvállalkozásokat alig érintő társasági adót csökkenti a kormány, a nagyvállalati szféra közteherviselését pedig visszafogja.
Úgy fogalmazott: a költségvetési hiány súlyos terhet jelent a magyar költségvetésnek.

Az LMP szeretné, ha több pénz lenne az éghajlatvédelmi stratégia végrehajtására, és növekedne a fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek költségvetése - mondta. Hozzátette: a közösségi közlekedés összehangolására és akadálymentesítésére fordítható összeget is növelné pártja.

Elengedhetetlennek tartja a párt az energetikai célú épületfelújítások keretének megnövelését is - hangsúlyozta.

A Fidesz kétszázmillió forintos támogatást adna két vidéki kulturális intézménynek

Szabó Csaba (Fidesz) azt hangsúlyozta: kormányzati szemléletváltást tükröz a kistelepülési iskolák támogatásának növelése, ami több intézmény újranyitását lehetővé teszi.

Párttársa, Hoppál Péter üdvözölte, hogy a művészetoktatási intézmények évek óta stagnáló támogatása is emelkedik 2011 szeptemberétől.
Arra kérte a képviselőket, hogy a vidéki kulturális élet ösztönzése érdekében támogassák módosító indítványukat, amely 200 millió forint támogatást adna a debreceni Modemnek és a pécsi Kodály Központnak.

A Jobbik négyes metró költségeit csökkentené
A jobbikos Bödecs Barna kifogásolta, hogy a költségvetés tervezete fenntartja az elmúlt évek büdzséinek rossz szerkezetét.

Kiemelte, hogy a kormányváltás óta nem születtek a négyes metróval kapcsolatos kormányzati döntések, noha egyes állomások elhagyásával, valamint a vezető nélküli szerelvényekről történő lemondással jelentős összeget lehetne megtakarítani.

Párttársa, Szávay István a Trianon Kutatóintézet Közhasznú Alapítvány és Gulágkutatók Nemzetközi Társaságának költségvetési támogatását sürgette. Ugyancsak javasolta, hogy támogassa a parlament a határon túli televíziók eszközbeszerzését.

4. rész

A mozirendszer megmentése, a kiemelt oktatási körzetek elindítása, rehabilitációs program, a vidékfejlesztés és a katolikus egyház támogatása is szóba került a költségvetés újra megnyitott részletes vitájában a parlament keddi ülésén.

Fidesz: plusz százmillió forint a családok preventív kohéziójára
Talabér Márta (Fidesz) Harrach Péter (KDNP) azon módosító indítványára hívta fel a figyelmet, amely az előirányzott negyven helyett száznegyven millió forintra emelné a családok preventív kohéziójának támogatási összegét. Hozzátette: a gazdasági körülmények szűkösek, de a Fidesz számára fontos alapérték a család.

MSZP: 100 helyett 600 millió forint a magyar mozirendszer megmentésére
Ipkovich György (MSZP) a költségvetési vitában amellett érvelt, hogy a tervezett száz helyett hatszáz millió forint legyen jövőre a magyar mozirendszer megmentésére. Mint mondta, vannak még olyan városok, amelyekben a nem a plázamozik jelentik a kizárólagos szórakozást. Példaként Szombathelyet említette, ahol az elmúlt években fejleszteni is tudták az önkormányzati mozit. Véleménye szerint több helyen a következő lépés a 3D technológia megvalósítása lenne, de ez nagyon költséges beruházás, ezért kezdeményezte az artmozik által megpályázható keretösszeg megemelését.

LMP: jelképes támogatás a kiemelt oktatási körzetek program elindítására
Osztojkán Ágnes (LMP) módosító javaslatával egy jelképes összeget kért az esélyegyelőséget és az integrációt elősegítő kiemelt oktatási körzetek program jövő évi előkészítésére.

Beszélt arról is, hogy egy másik módosítással fejlesztőpedagógiai központi pályázati alapot hoznának létre, amelyből a nevelési tanácsadó és az iskolák közösen pályázhatnának annak érdekében, hogy az utazó pedagógiai szakemberek több időt tölthessen az iskolákban és adjanak szakmai segítséget a pedagógusoknak is.

Fidesz: hatvan millió forint az országos rehabilitációs programokra
Tapolczai Gergely (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy féléves szünet lesz az országos rehabilitációs programok a finanszírozásában, mivel a jelenlegi jövő pályázat márciusban jár lesz, viszont az új szeptemberben indul el. Hangsúlyozta: ez azzal a veszéllyel fenyeget, hogy leállhatnak az országos rehabilitációs programok. A fideszes képviselő jelezte, ennek pótlása érdekében nyújtott be módosító indítványt, amely hatvan millió forintos támogatást biztosítana az átmeneti időszakra.

Jobbik: átcsoportosítások a vidékfejlesztési programban
Varga Géza közölte: a Jobbik olyan módosító indítványt nyújtott be, amely az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program négy tengelye közti átcsoportosításokra tett javaslatot, amely egy új vidékfejlesztési stratégia alapjait teremtheti meg. Az ellenzéki képviselő a Leader Program előnyeit méltatta és bírálta a szocialistákat amiatt, hogy ennek segítségével építettek klientúrát. Kifogásolta azt is, hogy V. Németh Zsolt államtitkár a programról vidéken tett eddigi nyilatkozatai azt vetítik előre, hogy ismét kormányzati beavatkozás fogja csorbítani vidékiek önálló döntési jogát.

Fidesz a daganatos betegségekről
Heintz Tamás (Fidesz) a Magyar Rákellenes Liga 30 millió forintos támogatása kapcsán megjegyezte, hogy ma Magyarországon évente 65 ezer 65 évnél fiatalabb ember hal meg.

Közölte, hogy az összes halálozást és születést összevetve az ország népessége évente egy Kaposvár méretű várossal csökken minden esztendőben.

Kijelentette, hogy kiemelkedően magas a 40 és 65 év közöttiek elhalálozása, amit leginkább a daganatos illetve a szív- és érrendszeri betegségek határoznak meg.

Leszögezte, a védekezésben kiemelt szerepet játszik a prevenció.

LMP a környezetvédelmi területekről
Szabó Rebeka (LMP) két módosító javaslatukra hívta fel a figyelmet. A NATURA2000 környezetvédelmi területeken való gazdálkodás kompenzációjáról azt mondta, hogy Magyarországon ilyen összegeket csak a gyepterületekre fizetnek ki, az erdőkre nem. Kijelentette, hogy ez felesleges feszültségeket szül.

Elmondta, éppen ezért azt javasolják, hogy erre a kifizetésre is legyen külön sor a büdzsében.

Másik módosító javaslatukkal az alternatív értékesítési láncokat támogatnák és ezzel terveik szerint felélénkítenék a helyi termékek piacát.

Közölte, hogy ezt a módosító javaslatot két összeggel is benyújtja majd. Az egyik körülbelül kétmilliárd forintot, a másik 870 milliót tartalmaz majd.

Fidesz az egyházakról
Csöbör Katalin (Fidesz) azt mondta, hogy az egyházaknak 1998 óta biztosított járadék és járadékkiegészítés összege a katolikus egyház kivételével minden más érintett esetében emelkedett.

Közölte, hogy a korábban elfogadott módosító javaslat a költségvetésből több mint ötmilliárd forint járadékkiegészítést biztosít, amivel a katolikus egyháznak a teljes érintetti körön belül aránya visszaállna a kezdeti közel 65 százalékra.

Fontosnak nevezte, hogy az Országgyűlés elfogadta azt a javaslatot, amelyik a hittanoktatásra százmillió forinttal többet biztosít.
MSZP az útpénztárról

Sós Tamás (MSZP) támogatást kért arra, hogy az útpénztárba 16,5 milliárd forinttal nagyobb összeget szavazzanak meg.
A képviselő az úthálózat fejlesztése kapcsán kijelentette, hogy ebben a témában általánosságban egyetértenek, de a konkrétumokban megoszlanak a vélemények. A politikus közölte, hogy 9 módosító javaslatot nyújtott be, amelyek Heves megyei utak fejlesztését segítenék elő.

3. rész

A körmendi elkerülő útról, a sport és a turizmus megnövelt támogatásáról, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáról, és az Állami Számvevőszékről volt szó többek között a költségvetés részletes vitájában kedden a parlamentben.

Jobbik: épüljön meg a körmendi elkerülő út
Bana Tibor jobbikos képviselő arról beszélt, hogy az M8-as körmendi elkerülő út megépítése rendkívül hosszú ideje húzódik, rengeteg ígéretet lehetett hallani ezzel kapcsolatban. Bízik benne, hogy az elkerülő út megépítését célzó módosító javaslata elnyeri majd képviselőtársai támogatását - jelezte.

Bebes István (Fidesz) azt mondta, hogy ez egy olyan téma, aminek fontosságát figyelemmel kísérik. Megjegyezte: külön kellene kezelni az elkerülő út előkészítését és az országhatárig tartó gyorsforgalmi megépítését, az előbbi már előrehaladottabb állapotban van.

Fidesz: kiemelt ágazat a sport és a turizmus
Bánki Erik azt mondta, hogy a sportot és a turizmust kiemelt ágazatként kívánják kezelni, s a költségvetés számai is ezt mutatják. Mindkét terület büdzséjét a 2010-es költségvetési évhez képest duplájára emelik - mondta, hozzátéve: ez mérföldkő lehet. Egyértelmű nyertesnek nevezte a szabadidősportot, e célra a tavalyi 50 millió helyett 600 millió forint jut majd. A versenysport szintén nyertes, támogatása 58 százalékkal nő. A terület teljes támogatása 14 milliárdról a módosító indítványokkal 28 milliárdra, s így a 2002-es nominál támogatási szintre jutnak vissza. Kitért arra is, hogy a turizmus kerete 5,6 milliárdról 11,6 milliárdra bővül. A kormánypárti képviselő azt prognosztizálta, hogy így jelentős eredmények várhatók a munkahelyteremtésben is.

Kétpercesek a versenysportról
A képviselők a felszólalást követően kétperces hozzászólásokban hosszan vitatkoztak arról, hogy a versenysport támogatására milyen arányban van szükség.

Nagy István (Fidesz) kiemelte: a szabadidő- és versenysport nagyon szorosan összetartozik. Minden forinttal, amit a sportba fektetnek, négy forintot spórolhatnak meg az egészségügynek - tette hozzá.

Kukorelli Endre (LMP) negatív személyes példákat sorolva azt mondta, az lehet élsportoló, aki mindent kibír. Az élsportnak és tömegsportnak semmi köze egymáshoz - vélte. Nincs ellene, hogy az élsportolókat támogassa a kormány, de nem szabad "befeküdni" a versenysport erős lobbijának, s a népegészségügyet ennek a cirkusznak beáldozni - hangoztatta.

Bánki Erik (Fidesz) erre válaszul azt mondta, hogy nyilván vannak rossz edzők és rossz példák, de a rossz tapasztalatokból nem szabad általánosítani.

Gyenes Géza (Jobbik) orvosként azt mondta, a sport az egészségügyi prevenciónak nagyon fontos eszköze. Hozzátette, elszomorította, hogy a költségvetés egészségügyi részénél a kormánypárti képviselők nem fogadtak be olyan javaslatot, ami a beteg emberek életét szolgálta volna. Szerinte az élsport gyors politikai haszonszerzésre ad lehetőséget.
Bebes István szerint ez utóbbi nem igaz,s az utánpótlás, a szabadidő és versenysport egyaránt fontos.

LMP: javítani kell a nők munkaerő-piaci helyzetét
Ertsey Katalin a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáról beszélt. Mint mondta, rugalmas munkavégzési formákkal és gyermekmegőrzési lehetőségekkel kellene ezt segíteni. Ez azért is fontos lenne, mert a kisgyermekes nők foglalkoztatása 25 százalékkal marad el az európai átlagtól - mondta. Az eddigi intézkedések inkább semlegesek vagy negatív hatásúak - jegyezte meg. Kiemelte: olyan módosító indítványt adtak be, amely a gazdasági tárcánál jelölne ki egy felelős személyt, aki a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért lenne felelős.

Amíg a gazdaságfejlesztés fókuszába nem kerül ez a téma, a nők és a gazdaság is veszít - hangoztatta.

Fidesz a közútfejlesztésről
Manninger Jenő azt mondta, hogy miközben bár épültek autópályák, az alsóbb rendű utak állapota nagyon leromlott. A közútfejlesztésnél elsősorban az autópályáknál sokkal környezetbarátabb köz- és autóutak tervezésében kell gondolkodni - vélte. A közlekedési operatív programban kiemelkedő szerepet kap a vasútfejlesztés is - jelezte, hozzátéve: igazi előrelépés azt lesz, ha a MÁV és Volán egy holdingba szervezve együtt szolgáltathat majd.

Fidesz: megindulhat a folyómedrek kotrása és tisztítása
Szabó Zsolt arról beszélt, hogy a költségvetésben a termékdíj bizonyos részének átfordításával a folyómedrek kotrása és megfelelő tisztítása megindulhat. Így az árvizek elleni védekezés is könnyebbé válhat.

Jobbik: módosítók az Állami Számvevőszékről
Nyikos László szerint ügyelni kell arra, hogy jó törvényeket alkossanak, s ez a jelenlegi "tömeggyártás" mellett nehezen garantálható. A költségvetés pénzügyi ellenőrzése már a tervezésnél kezdődik - mondta az ellenzéki képviselő, aki indítványt nyújtott be az Állami Számvevőszéket érintően. Mint kifejtette: az ÁSZ támogatási igényét nem változtathatja meg, de belső átrendezést szeretne végrehajtani. Szerinte a 600 milliós növekményt céltartalékba kellene helyezni, s amíg nem tudni, mire fordítanák, ott is kellene tartani. Úgy látta: most semmiféle kontroll nincs azon számok mögött, amit a kormány beterjeszt. Az ÁSZ-nál várható létszámbővülés belső szerkezetéről semmit nem tudni - jegyezte meg.

2. rész

Az Országgyűlés kedden folytatta a 2011. évi költségvetésről szóló törvényjavaslat újra megnyitott részletes vitáját nyolcórás időkeretben.

Fidesz: a költségvetés a megújulás, a stabilitás irányába mutat
Román István felszólalásának elején felhívta a figyelmet arra: a jövő évi költségvetés első körös módosító indítványai között a bíróságoknak 3 milliárd forint támogatást, az ügyészség megerősítésére pedig egymilliárd forintot szavazott meg az Országgyűlés. Hozzátette, 5 milliárd forinttal emelkedett az önkormányzati fejezeti tartalék, 22 milliárd forint pedig a közszolgálatban dolgozók fizetésének kiegészítését szolgálja.

A kormánypárti politikus fontosnak nevezte a Költségvetési Tanács bürokratikus hátterének megszüntetését, ugyanakkor kiemelte: a törvény megerősíti a tanács működését. Példaként említette meg, hogy az áruvisszatartás jogával bővül a tanács munkája.

A költségvetés a megújulás, a stabilitás irányába mutat és tartani tudja a hiánycélt - jelentette ki.

Az MSZP az agráriumról
Göndör István (MSZP) azt kérdezte, hogy a 22 milliárd forint hogyan jut majd el a közszolgálatban dolgozókhoz.

Frakciótársa, Kovács Tibor azt hangsúlyozta, szerinte a kormány a pillanatnyi elképzeléseihez módosítja a törvényeket. Mint mondta, a fideszes Román István nem sorolta fel azokat a területeket - ilyen például az egészségügy - ahol kevesebb lesz a dolgozók fizetése.
Gőgös Zoltán szocialista politikus arról beszélt, hogy nehéz helyzetbe fognak kerülni a tejtermelő gazdálkodók.

Nem csak beszélni kell az állattartás fejlesztéséről, hanem cselekedni is kell - jelentette ki.

Közölte azt is, a fenntartható erdőgazdálkodási sorra még a félévnyi forrást sem biztosította a kormány a költségvetésben.
Megemlítette, hogy a kormány csökkenti a határon túli magyar agrárszervezetek támogatását. Ilyen soha nem történt az elmúlt nyolc évben - tette hozzá.

Beszélt arról, hogy a Balaton néhány településén hatalmas mértékben elszaporodtak az árvaszúnyogok. Egy szocialista módosító azt kezdeményezi, hogy kezdjenek el egy intenzív kutatási tevékenységet, mely kiderítené, miért lett ekkora probléma az árvaszúnyog-invázió a térségben - mondta.

Kétpercesek az agráriumról
Turi-Kovács Béla fideszes képviselő két percben az MSZP-s felszólalásokra úgy reagált: nagy bajban vannak egyebek közt a tejtermelők, a sertéstartók is, de ez a probléma nem most keletkezett, hanem az elmúlt nyolc éve alatt.

Gőgös Zoltán szocialista képviselő minderre válaszul azt mondta, a problémák gyökere abból az időből ered, amikor a kilencvenes évek elején a "kisgazdák szétverték a mezőgazdaságot".

Vincze László fideszes képviselő azt mondta: a kisgazda kormányzásra nem kellene szégyenkezve gondolni.

Hanó Miklós (Fidesz) közölte, a Horn-kormány idején zártak be élelmiszervizsgálókat. A szocialista kormány idején még 7,5 millió sertés volt, mostanra ez a szám az 2-3 millióra csökkent - tette hozzá.
Kétpercesek az önkormányzatok helyzetéről

Arnóth Sándor (Fidesz) szerint az önkormányzatok az elmúlt nyolc év gondjait rettenetesen megszenvedték, hiszen, szavai szerint, folyamatos elvonások jellemezték ezt a szférát.

Ipkovich György (MSZP) minderre azt mondta: évről-évre szűkültek a források, amit az önkormányzatoknak szántak, és ebben a költségvetésben sincs több forrás számukra.

Bebes István (Fidesz) is azt hangsúlyozta, hogy az előző nyolc évben folyamatos elvonás történt az önkormányzati szférából.

Babák Mihály (Fidesz) közölte: minden probléma a szocialista kormány elmúlt nyolc évében gyökeredzik.

"Amit ma megfogalmaznak a kormánnyal szemben kritikaként, ne felejtsék el, hogy az önök nyolcéves kritikája" - szánta szavait a szocialista politikusoknak.

Lamperth Mónika (MSZP) kétperces felszólalásában beszélt arról a módosító indítványáról, mely a panelfelújítási program folytatását célozza. Hozzátette: talált forrást is a módosító indítványához.

Fejér Andor (Fidesz) azt hangsúlyozta: az önkormányzatok többsége elérkezett a fizetésképtelenség határára. Mint fogalmazott, nominálisan nem növekedett az 2010-ben az önkormányzatok finanszírozása.

1. rész

Az egy évvel ezelőtt hatályba lépett Lisszaboni Szerződésről, a hűség napjáról, a civilek támogatásáról, az energiapolitikáról és az iskolai erőszakról beszéltek kedden reggel napirend előtt a képviselők a parlamentben.

Fidesz: egyéves a Lisszaboni Szerződés
Hörcsik Richárd fideszes képviselő annak kapcsán, hogy egy évvel ezelőtt lépett hatályba a Lisszaboni Szerződés, azt mondta: soros elnökként Magyarország legfontosabb feladata lesz "az új intézményrendszer egyensúlyi kialakítása". A tavaly létrehozott új intézményrendszer teljes mértékben csak a magyar elnökség alatt kezdi meg működését - hívta fel a figyelmet.

Németh Zsolt külügyi államtitkár az elhangzottakra reagálva arról beszélt, hogy a Lisszaboni Szerződés adja a magyar EU-elnökség keretét, "mi leszünk az első lisszaboni elnökség", másrészt Magyarországnak kell majd a szerződés végrehajtásából fakadóan sok feladatot elvégeznie. Mint fogalmazott, komoly feladat lesz "bejáratni" az új intézményeket. Mi azon az állásponton vagyunk, hogy ennek az intézményi rendnek egy vezérelve kell, hogy legyen: a közösségi módszer határozza meg az unió működését - jelentette ki.

KDNP: Sopron a leghűségesebb város
A KDNP-s Firtl Mátyás arra a trianoni szerződés utáni, 1921. decemberi népszavazásra emlékezett, amelyen a soproniak kinyilvánították, hogy magyarok, és amely miatt az első Orbán-kormány a hűség napjává tette december 14-ét.

LMP: támogatni kell a helyi közösségeket
A helyi közösség szerepe a vörösiszap-katasztrófa után címmel elmondott felszólalásában Kaufer Virág (LMP) azokról a rehabilitációs teendőkről beszélt, amelyeknek a helyi társadalmak belső sérüléseit kell orvosolniuk. Úgy ítélte meg, végzetesen kevés figyelem jut a helyi közösségek működésének támogatására. Kezdeményezte, a kormány mérje fel a katasztrófa sújtotta közösségek állapotát, készítsen stratégiát a helyi közösségek rehabilitációjáért és fejlesztéséért, támogassa a civil kezdeményezéseket.

Tállai András államtitkár egyetértett azzal, hogy a károsultak lelki bántalmait, pénzben nem kifejezhető sérelmeit is kezelni kell. Mint mondta, a katasztrófavédelem már az első napokban prevenciós központot hozott létre, a karitatív szervezetek fontos munkát végeztek, és szerdán nyílik meg a Veszprém megyei védelmi bizottság által létrehozott szűrőközpont Devecserben.

MSZP: megfontoltabb energiapolitikát!
Megfontoltabb energiapolitika képviseletére szólította fel a kormányt a szocialista Kovács Tibor (MSZP), aki szerint a mostani kabinet eltérni látszik attól az energiakoncepciótól, amelynek legfontosabb céljaiban konszenzus volt. Aggodalomra ad okot, miért akarja a Fidesz a felére csökkenteni a stratégiai földgázkészleteket - mondta a képviselő, aki úgy értékelte: egy frissen elfogadott törvény erősíti az orosz földgázfüggőséget, és egy most benyújtott javaslat a távhőellátás biztonságát veszélyezteti egyes városokban. A 200 oldalas energetikai csomag áttanulmányozására mindössze egy napja van a parlamentnek - sérelmezte. Kijelentette: tudomásul kell venni, hogy Magyarország nem energetikai nagyhatalom, megfontolt energiapolitikával kell biztosítani a gazdaság és az emberek energiabiztonságát.

Fónagy János államtitkár kijelentette: a kormány elkötelezett az energiaellátás biztonságának garantálása, valamint az energiafogyasztók terheinek lehető legalacsonyabb szinten tartása mellett. A biztonsági földgázkészlettel kapcsolatban azt mondta, a készletezési kötelezettség túlzott mértékűnek és merevnek bizonyult, ezáltal a fogyasztóknak indokolatlan többletköltségeket okoz, indokolt volt hát a változtatás. Kiállt az egyéb, tervezett szabályozási változások kedvező hatásai mellett.

Jobbik: "terror Fehérváron" 
A jobbikos Mirkóczki Ádám az iskolai erőszak elharapódzásáról beszélt, példaként a székesfehérvári Szent István Szakközépiskolát említve, amely - mint mondta - ékes bizonyítéka "a következmények nélküli, liberális oktatáspolitikának és az erőltetett integráció totális csőjének, valamint a törvényen kívül elhelyezkedő cigányság tabuként kezelésének". Azt mondta, az itt bevezetett felzárkóztató képzésben szinte kizárólag cigányok vesznek részt, de a képzés nem a tanulásról szól, a bűnözés és az erőszak mindennapossá vált az intézményben, a szülők elmondása szerint a romák terrorban tartanak mindenkit.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár elismerte, sajnálatos és gyakran előforduló jelenség az iskolai agresszió, amelyet a kormány elítél. A konkrét esettel kapcsolatban elmondta, az önkormányzat és a rendőrség együttműködik, próbál helyt állni.

Kijelentette, az oktatásirányítás alapvető törekvése, hogy a nehezen kezelhető gyerekeket kis létszámú osztályban neveljék, ahol az egyéni bánásmód biztosított. Hozzátette, a nevelés, a viselkedés szabályait törvényben akarják szabályozni. A büntetés azért fontos évszázadok óta, mert üzen a közösségnek is, mit szabad és mit nem - értékelte az államtitkár, aki kiállt amellett, hogy a helyes cselekedetet jutalmazzák, a helytelent pedig büntessék meg.

Olvasóink írták

 • 5. Csetneky 2010. december 15. 09:57
  „Érdekes társaság ez az Mszp. Ők sírnak a megfontoltabb energiapolitikáról, miközben köztudott, hogy pufajkás Gyula árusította ki az energiaszektort a külföldieknek, a kapott pénzt pedig jó szocialista szokás szerint elqurta.”
 • 4. morz 2010. december 15. 09:22
  „A fiúknak annyira lecsökken a szavazótáboruk, hogy kétséges lesz a többség, ezért 2014-ben szükségük lesz a külföldi magyarok szavazataira, amivel meglesz nekik. Ennyi.”
 • 3. morz 2010. december 15. 09:13
  „Lopják ki a pénzt az országból. Nem kell ide offshore, meg ilyen hülye bonyolult dolgok.”
 • 2. Lone_wolf.. 2010. december 14. 23:32
  „Az ám sőőt, pénzen kívül még szavazati jogot is adnának nekik, hogy kintről beleszólhassanak a dolgokba és az persze rajtunk csattanjon.A fityesz miután csökkentette a "szegény" gazdagok adóját lassan benzinárat is feltornássza 400 fölé ,az eurót meg 300 fölé.Különben is , a normális emberek kit érdekelnek? A legjobb a külföldi magyarnak meg a c..nyoknak.Lesz itt minden..nekik.Ha esetleg fidesz székház ostrom következne vmikor , alig hiszem hogy a rendőrség közbe avatkozik.”
 • 1. Primax 2010. december 14. 20:34
  „" A Fidesz többet fordítana a határon túli magyarokra "
  Jobban tennék, ha inkább az itthoniakkal foglalkoznának.
  A narancsosok többet fordítanának a határon túliakra, az itthoniakat meg aljas módon meglopják.
  EZEKRE szavazott a nép...? ! ? ! ?
  Hihetetlen.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig csaknem 588 négyzetkilométer áll víz alatt Békésben

Még mindig csaknem 588 négyzetkilométer áll víz alatt Békésben, a belvízvédelmi készültség mértéke… Tovább olvasom