Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Költségvetés - KDNP: maradjanak csendben az ellenzéki ˝szakértők˝

Az Országgyűlés mai ülésén tizenkét óra áll a képviselők rendelkezésére a jövő évi költségvetés megvitatására.
19:32 - Ellenzéki felszólalásokkal ért véget a jövő évi költségvetés általános vitájának második napja, amelyen tizenegy és fél órában értékelték a képviselők a 2013-as büdzsét.

Jobbik: ez a reménytelenség költségvetése

Lenhardt Balázs (Jobbik) szerint a 2013-as büdzsé a reménytelenség és a kilátástalanság költségvetése, és abból jövőre sem látszik az előrelépés.

Az ellenzéki politikus rendkívül komolytalannak nevezte, hogy most, június végén tárgyalja a parlament a jövő évi költségvetési előterjesztést. "Matolcsy György valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt áll" - fogalmazott.

Ez a büdzsé egy kommunikációs lufi, blöff, amelyet jól lehet eladni, mutogatni, de egy rozoga, düledező építmény, és folyamatosan toldozni-foltozni kell majd - mondta a jobbikos képviselő. "Már most a csőben van egy módosító" - jegyezte meg.

A jelenlegi gazdasági helyzetben növekedés nélkül nem lesz kilábalás, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pedig még egyetlen országot sem húzott ki a slamasztikából - összegezte véleményét Lenhardt Balázs.

Folytatódott a vita a jövőévi költségvetésről. Fotó: MTI (galéria)

MSZP: káosz van az önkormányzatok világában

Pál Tibor (MSZP) azt mondta: káosz van az önkormányzatok világában, nem lehet tudni a jövőbeni feladataikat, ahogyan a járásokét és a kormányhivatalokét sem.

A bizonytalan feladatellátás mellett a helyhatóságok állami támogatása is teljesen instabil - vélekedett a szocialista politikus, hozzátéve, hogy a káoszt növeli az önkormányzatok körüli teljesen zavaros jogszabályi háttér.

"Nem történik más 2013-ban, mint hogy magát az önkormányzati rendszert verik szét" - értékelte Pál Tibor, aki szerint romlani fog a helyi feladatellátás színvonala is.

"Cserbenhagyták a fővárost" - mondta az MSZP képviselője a kormány Budapestet érintő politikájával kapcsolatban.

LMP: a helyi és a zöldgazdaságot kell erősíteni

A vita végén Schiffer András felszólalásában úgy fogalmazott, futóhomokra épült a kormány gazdaságpolitikája, mivel az egykulcsos személyi jövedelemadóval nem sikerült beindítani a fogyasztást és a növekedést. Az ellenzéki képviselő emellett kritizálta a tranzakciós adó bevezetését is, amellyel szerinte a kormány egyértelműen a bankok és a spekulánsok oldalára állt.

Az LMP-s politikus ezt követően a helyi, valamint a zöldgazdaság fejlesztését szorgalmazta.

Az ülést vezető Lezsák Sándor ezután bezárta az ülésnapot. A parlament pénteken fejezi be a jövő évi költségvetés általános vitáját.

17:39 - A szocialisták az Országgyűlés csütörtöki ülésén a 2013-as költségvetésről szóló törvényjavaslat tárgyalásának felfüggesztését kérték a nemzetgazdasági tárca és a Fidesz-KDNP egyeztetését követően megjelent sajtóhírekre hivatkozva.

A fogyatékkal élők érdekében szólalt fel az MSZP

Tóth Csaba (MSZP) azt mondta, hogy a fogyatékossággal élők támogatásai közül egy sem növekszik a költségvetésben, azok vagy stagnálnak vagy csökkennek.

Az utazási kedvezményekre szánt források jövőre is az idei, már lecsökkentett szinten maradnak - jelentette ki. Hozzátette, hogy eközben jövőre sem jut elegendő pénz az olyan szolgáltatásokra, mint a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás - tette hozzá.

Fidesz: a kormány támogatja a kultúrát

Az ország adósságát elemző Gyimesi Endre (Fidesz) hangsúlyozta, hogy ez a helyzet csak óvatos tervezést tesz lehetővé a szakterületek számára. Szavai szerint a rendkívül nehéz indulási pozíciók ellenére a kultúra támogatása emelkedett a költségvetésben. A növekvő támogatás azt jelzi, hogy a kormány elkötelezett a kultúra támogatásában - szögezte le.

Balogh József (Fidesz) a tanyasi emberek szemszögéből közelítette meg a 2013-as költségvetést. Szerinte a következő év a felemelkedés és a fejlődés éve lesz a tanyasi embereknek, ezt garantálja a Nemzeti Vidékstratégia és a 300 milliárd forintos kerettel meghirdetésre kerülő Darányi Ignác-terv is.

A vita felfüggesztését kérte az MSZP

Tóbiás József (MSZP) a nemzetgazdasági tárca és a Fidesz-KDNP egyeztetését követően megjelent sajtóhírekre hivatkozva kért szót azt kérve, a Ház szavazzon a vita felfüggesztéséről, mert ezek az információk érdemben befolyásolják a büdzsé megtárgyalását, jelenleg olyan költségvetésről tárgyalnak, ami "már nem is igaz". Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 2 százalékosra változtatta a növekedési prognózist, miközben "440 milliárd forintot meg el is engedett a rendszerből és ennek a lábai nincsenek megteremtve".

Jakab István levezető elnök válaszként közölte, hogy ha a szocialista frakció arra kér szünetet, hogy megtárgyalja a híreket, akkor azt a házelnök akceptálja, de egyéb esetekben azt nem rendeli el, ugyanis a javaslatot nem tekinti ügyrendinek. Leszögezte, hogy a Ház elfogadott napirend alapján működik, a levezető elnökként pedig nem függeszti fel az ülést.

Tóbiás József mellett több szocialista képviselő és az LMP-s Schiffer András is Jakab István döntése ellen szólalt fel, de az ülés tovább folytatódott.

Jobbik: a költségvetés állandósítja az ifjúság hátrányos helyzetét

Farkas Gergely (Jobbik) elöljáróban leszögezte, hogy a képviselők "a sötétben tapogatóznak", mert senki nem gondolta volna, hogy még el sem fogadják a büdzsé sarokszámait, máris meg kell változtatni a javaslatot.

Az ifjúságpolitikára áttérve azt mondta, hogy a fiatalok elvándorlási hajlandóságának növekedése összefügg a kormány tevékenységével. Szavai szerint elég, ha csak a felsőoktatásban lezajlott változásokba belegondolnak.

A költségvetés állandósítja az ifjúság hátrányos helyzetét - szögezte le.

Folytatódott a vita a jövőévi költségvetésről. Fotó: MTI (galéria)

Jobbik: nem történt még a nemzetpolitikai fordulat

Szávay István (Jobbik) a nemzetpolitikai tárgyú előirányzatokat koncepciótlannak nevezte, kifogásolva: harmadik éve marad el a nemzetpolitikai fordulat. A felvidéki problémákat emelte ki, hangsúlyozva: az ott élőknek jogi segítséget kellene nyújtani.

Kifogásolta, hogy továbbra sem egységesek a nemzetpolitikai támogatások, külön támogatási keret van a határon túliak oktatásának és kulturális életének segítésére, a Bethlen Gábor Alap forrásain felül.

Nem értett egyet azzal sem, hogy az erre a célra fordítandó összegek is csökkennek. A Bethlen Gábor Alap járulékos költségeit is vitatta és a Magyarság Házának programjaival kapcsolatban is kifogásokat fogalmazott meg.

Fidesz: ez a kormány csökkentette az államadósság mértékét

Bodó Imre (Fidesz) önkormányzati vezetőként szólva azt mondta: a korábbi kormányok adósságcsapdába sodorták a helyhatóságokat, mert feladatokat testáltak rájuk, amelyekhez nem nyújtottak forrásokat.

Ez a kormány ugyanakkor nem hiteleket vett fel, hanem gazdálkodott, és csökkentette az államadósság mértékét - mondta. A gazdaságpolitikai célok között említette a hosszú távú növekedés előmozdítását és e tekintetben reménytelinek nevezte a jövő évet. A politikus a büdzsé sarokszámait megalapozottnak nevezte.

Bartos Mónika (Fidesz) a fenntarthatóságról szólva azt közölte: a nehézségeket nekünk kell leküzdeni, ehhez megoldást kereső gondolkodásra van szükség. A másodlagos élelmiszerellenőrzés fontosságáról is szólt, a silány minőségű termékek kiszorítása érdekében.

Kiemelte az energiahatékonyságra fordítható támogatásokat is.

Az MSZP az agrárforrásokat kevesellte

Gőgös Zoltán (MSZP) Bodó Imrének válaszként azt mondta: "nem azzal van a baj, amit önökkel felolvastatnak, hanem azzal, hogy önök még el is hiszik azt". Kijelentette: a vidékfejlesztési tárca például kevesebb forrásból gazdálkodhat, mint amennyit a fideszesek hangoztatnak.

A többi közt az erdészeknek szánt forrásokat kevesellte, de az állattartásra is többet fordítana a képviselő.

15:58 - Polémia a költségvetési törvényjavaslat tárgyalásának félbeszakításáról

A költségvetési törvényjavaslat tárgyalásának felfüggesztését javasolta az előterjesztés csütörtök délutáni vitájában a szocialista Tóbiás József a nemzetgazdasági tárca és a Fidesz-KDNP egyeztetését követően megjelent sajtóhírekre hivatkozva. A levezető elnöki teendőket ellátó Jakab István nem szavaztatott az ügyrendi indítványról, az általános vita folytatódott.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Rogán Antallal, a Fidesz és Harrach Péterrel, a KDNP frakcióvezetőjével egyeztetett a kormánypártok által megfogalmazott, a munka világát érintő, a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot módosító indítványok konkrétumairól. A találkozó után Rogán Antal bejelentette, 300 milliárd forint értékű, a munka világát érintő, tehercsökkentő csomagban állapodtak meg, Matolcsy György pedig azt mondta, jövőre a bruttó hazai termék - a tervezett 1,6 százalék helyett - akár 2 százalékkal növekedhet a csomagnak köszönhetően.

Tóbiás József ezekre a hírekre hivatkozva közölte a plenáris ülésen: kérik az előterjesztés tárgyalásának felfüggesztését, azaz a Ház szüneteltesse a javaslat tárgyalását, mivel a történtek érdemben befolyásolják a javaslatban foglaltakat.

Miután Jakab István azt mondta, a szocialisták tárgyalási szünetet kérhetnek, de a Ház az elfogadott napirend alapján folytatja munkáját, Schiffer András (LMP) szorgalmazta az ügyrendi vita megnyitását. Csatlakozott hozzá Tukacs István (MSZP), aki úgy érvelt, a napirenden szereplő előterjesztést "övező körülmények" érdemben változtak meg, és szerinte a házszabály alapján lehetőség van félbeszakítani a jelenlévők többségi szavazatával a téma tárgyalását.

Az elnöklő Jakab István (Fidesz) nem nyitott ügyrendi vitát.

A napirendet vagy a tárgyalt napirendi pontot érintően bármelyik képviselő bármikor egy percben ügyrendi javaslatot tehet, amelyet két percben indokolhat. Az ügyrendi javaslat elhangzása után képviselőcsoportonként legfeljebb egy képviselő, továbbá az elsőként szólásra jelentkező független képviselő kétperces hozzászólása engedélyezhető, egyébként az Országgyűlés a javaslatról vita nélkül határoz - áll a házszabályban, amely szerint az előterjesztő javasolhatja a napirendi pont tárgyalásának elnapolását.

15:20 - A külképviseletek támogatása, az önkormányzatok finanszírozása és a kormány túlköltekezései is szóba kerültek az Országgyűlés csütörtöki ülésén, a 2013-as költségvetésről szóló törvényjavaslat általános vitájában.

Fidesz: a külképviseletek a büdzsé nyertesei

Balla Mihály (Fidesz) a külügyi szempontokat figyelembe véve beszélt a 2013-as költségvetésről. Szerinte azért is fontos a jövő évi büdzsé szokásosnál korábbi tárgyalása, mert ezzel Magyarország egyértelmű jelzést küldhet nemzetközi partnerei számára, hogy továbbra is elkötelezett a megkezdett gazdaságpolitika folytatása mellett.

Kiemelte, hogy 10 százalékkal növekszik a külképviseletek támogatása, amely megfelelő biztosítékot jelent az esetleges árfolyam-ingadozásra, illetve a honosítási kérelmekkel kapcsolatos eljárások fedezetére.

Hangsúlyozta: a költségvetéssel is azt láttatni kell, hogy Magyarország igyekszik megoldani azokat a problémákat, amelyeket az "elmúlt évek" hagytak az országra.

Folytatódott a vita a jövőévi költségvetésről. Fotó: MTI (galéria)

Jobbik: sok a nyitott kérdés az önkormányzatok finanszírozásánál

Hegedűs Lórántné (Jobbik) az önkormányzati szektor forrásai kapcsán kritizálta a költségvetést. Szerinte elfogadhatatlan, hogy semmi konkrétat nem lehet tudni arról, hogy a megvonások után miből fogják a települések az "elvárt bevételt" hozzátenni az állami támogatásokhoz. A Jobbik szerint ez könnyen oda vezethet, hogy minden település kénytelen lesz helyi adókat bevezetni.

Hegedűs Lórántné szerint ugyanez a kérdés az oktatással kapcsolatban, ahol külön veszik az üzemeltetést és a fenntartást, így nem tudni honnan lesz pénzük a településeknek az iskolák működtetésére. A Jobbik szerint nem elképzelhetetlen, hogy akár 600 iskolát is bezárnak 2013-ban emiatt a problémák miatt.

LMP: minden idők egyik legnagyobb megszorítását hozza a költségvetés

Schiffer András (LMP) szerint a 2013-as költségvetés nem szolgálja azokat a célokat, amelyeket kellene, így például a kiszámíthatóságot, a decentralizációt, az igazságszolgáltatást, a társadalmi részvételt, a közszolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférést, illetve a helyi közösségek önrendelkezési szabadságát. Az ellenzéki párt szerint ez a büdzsé minden idők egyik legnagyobb megszorítását "zúdítja" az országra.

Ráadásul mindezt úgy, hogy közben 2013-ban 13 milliárd forintot költ Terrorelhárítási Központra, 700 millió forintot nemzeti kommunikációra, 1,6 milliárdot nemzeti konzultációra, 10 milliárd forintot szán a Kossuth tér felújítására, 2 milliárdért külön őrséget is felállít, illetve 2,7 milliárdért folytatja a Ludovika-campus programot - sorolta. Schiffer András szerint a kormánynak hallgatnia kellene Orbán Viktor kormányfő még 1994-ben, ellenzéki frakcióvezetőként elmondott szavaira: "szegény ország kormánya ne urizáljon".

Fidesz: a büdzsé egyensúlyt teremt a nyugdíjkasszában

A fideszes Talabér Márta a nyugdíjakról szólva elmondta: a kormány ígérete az volt, hogy a kassza bevételi és kiadási oldalát egyensúlyba hozza. Mint mondta, a kabinet egy másik vállalásának is eleget tett a járulékok reálértékének megőrzésével.

A demográfiai folyamatokról kijelentette: 2010 és 2060 között a népességen belül az idős korosztályba tartozók számának emelkedése várható, elérheti a 33 százalékot.

A képviselő bíztatónak tartotta a költségvetés nyugdíjakkal kapcsolatos számait.

Horváth János (Fidesz) a magyar külpolitika vetületeiről beszélt a költségvetéssel kapcsolatban. Hangsúlyozta: ha az országnak jól mennek a dolgai, akkor a világ is ránk figyel és beruházásaikat is ide hozzák.

Az MSZP csökkentené a TEK forrásait

Göndör István (MSZP) többekkel együtt túlzónak tartotta a Terrorelhárítási Központnak nyújtandó forrásokat. Az egyéni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség és a nyugdíj mellett foglalkoztatottak járulékainak emelését is bírálta.

Hiányolta ugyanakkor a büdzséből az úthasználati díjat, és a bérkompenzációról szólva közölte: az nem épül be a bérbe, a nyugdíjjárulék alapjába.

KDNP: ez a családok és a fiatalok költségvetése

Stágel Bence (KDNP) a fiataloknak szolgáló programokat sorolva említést tett a tudományos akadémia Lendület-programjáról, amely a kutatók itthon tartását célozza.

Szerinte stabilitást jelent a büdzsé az ország számára, amelynek két alapvető üzenete van: a foglalkoztatás bővülése és az adósság csökkentése. Azon reményének adott hangot, miszerint jövőre százezerrel növekedhet a foglalkoztatottak száma.

Méltatta az új diákhitelt, amely kedvező kamatterhet biztosít a tanulni vágyóknak, és közölte azt is: több mint 170 milliárd forintot tesz ki a lakásépítésre fordítandó támogatások összege.

Az oktatás céljairól azt mondta: a megújult iskolarendszernek a társadalmi leszakadás megakadályozását is szolgálnia kell. Az összkiadás 10,6 százalékát szánja oktatásra az állam - közölte. A felsőoktatás is jelentős változások előtt áll - jelentette ki -, hangsúlyosan szólva arról: olyan képzésekre van szükség, amellyel helyt állhatnak a fiatalok a munkaerő-piacon.

Azt mondta: a költségvetés családbarát és fiatalbarát Magyarországot hoz, és minden olyan tétel, amely ennek szolgálatába állítható, kellően megalapozott.

Jobbik: túl sok kockázatot tartalmaz a büdzsé

A jobbikos Baráth Zsolt azt sorolta, pártja miért nem tartja megalapozottnak a költségvetést. Szerinte az túl korán lett beterjesztve, adatai nem összehasonlíthatóak, így túl sok kockázatot rejt magában.

Kifogásolta, hogy nincs pénz a családi pótlék emelésére, hajléktalanellátásra vagy például a szociális és gyermekjóléti szolgálatok fejlesztésére.

Az átlagbér 0,2 százalékos csökkenéséről elmondta: az a közfoglalkoztatás munkabérének csökkenésével magyarázható.

Folytatódott a vita a jövőévi költségvetésről. Fotó: MTI (galéria)

13:14 - Az ellenzéki képviselők szerint a büdzsé arra példa, hogyan nem lehet költségvetést készíteni, míg a fideszes felszólalók a korai beterjesztés előnyeit méltatták a csütörtöki általános vita folytatásában.

Fidesz: stabilitást hoz a költségvetés

A fideszes Gyimesi Endre azt sorolta, hogy a kulturális támogatások mely tételei növekednek, ezek között egyes alapítványok támogatását említette.
Iván László (Fidesz) a nyugdíjakról szólva azt mondta: a szocialisták a magán-nyugdíjpénztári rendszer fenntartásával évről évre növelték az államadósságot, ezt is orvosolta a kormány a rendszer felszámolásával.

Frakciótársa, Szűcs Lajos az önkormányzatok finanszírozásáról azt mondta: kezdeményeznék, hogy mintegy 20 milliárd forinttal több forrás maradjon itt. A megyei önkormányzatok támogatásai szinten maradnak jövőre - közölte -, és üdvözölte, hogy a főszámokat idejében fogadja el a Ház.

Pogácsás Tibor (Fidesz) hangsúlyozta: kiszámíthatóságot és a stabilitást kell hoznia a büdzsének, amely szerinte eleget is tesz ennek. Az önkormányzatok feladatairól és forrásairól azt mondta: korábban egyre több feladatot kaptak pluszfinanszírozás nélkül, most azonban csökkennek kötelezettségeik. A büdzsé szerinte elegendő tartalékot biztosít arra, hogy az egyedi ügyekben is eljárhassanak az önkormányzatok.

Lényegesnek tartotta azt is, hogy a fejlesztésekhez szükséges önerő biztosításához 50 milliárd forint áll rendelkezésre.

Molnár Oszkár: hamarosan újra kell tárgyalni a büdzsét

Molnár Oszkár független képviselő szerint újra kell tárgyalni később a jövő évi büdzsét, ha például az IMF-tárgyalások sikertelenül végződnek. Szerinte a költségvetésből nem világlik ki, hogy csökkennének jövőre az emberek terhei, a kormány ugyanis az önkormányzatokat is arra kényszeríti, hogy tovább sarcolja polgárait.

Az egészségügyről szólva kijelentette: 20 milliárd forintos megtakarításért cserébe több kórházat is tönkre tenne a kormányzat. Az előterjesztés legnagyobb problémájának azonban azt tartotta, hogy továbbra is ingyen kapnak szolgáltatásokat, egészségügyi ellátást, oktatást azok a rétegek, akik sosem dolgoztak, így a közös kasszához sem járultak hozzá.

MSZP: így nem szabad költségvetést készíteni

Boldvai László (MSZP) szerint tanítani fogják az idei példát, hogyan nem szabad költségvetést készíteni. A gazdasági növekedést ugyanis minden elemzésnél magasabban határozta meg a kormány, de szerinte ezt is cinikus módon tette, hiszen - tudva, hogy túlzott az optimizmus -, tartalékokat épített a büdzsébe.

Azért is problémásnak nevezte az előterjesztést, mert hiányosak a megalapozó jogszabályok, a többi közt az adózásról. Az Állami Számvevőszék kritikáit alapul véve azt mondta: az adóbevételek mindössze 58 százaléka megalapozott.

A szintén szocialista Tukacs István szerint "ez a költségvetés, nem a költségvetés, és nem létezik". Sarokszámokat érintő lényeges módosítások történnek, amíg zajlik a vita - utalt a sárgacsekk-adóról szóló bizottsági döntésre.

Fidesz: a család a társadalom záloga

Rónaszékiné Keresztes Monika (Fidesz) - aki arról beszélt, hogy a család a jövő társadalmának záloga -, azt hangsúlyozta, hogy a gyermeket vállaló családoknál jelentős összeg marad az adóalapból. Hozzátette, hogy a családi adókedvezmény preferálja a házasságban született közös gyermekeket és az már a 91 napos magzat után is igénybe vehető.

Hangsúlyozta, hogy ez az intézkedés nem csak a gazdagok kiváltsága.
Jobbik: a nemzeti érdekek védelmét kell előtérbe helyezni
Staudt Gábor (Jobbik) azt mondta, ha a költségvetésnek az a célja, hogy megfeleljen az IMF-nek és az EU-nak, akkor azt a büdzsé maradéktalanul teljesíti. A Jobbik szerint viszont a nemzeti érdekek védelme, például a demográfiai adatok javítása kell hogy legyen a valódi szempont.

A költségvetés problémájának nevezte a koncepció hiányát. Hangsúlyozta, a tervezet úgy készült, hogy jelenleg még a 2011-es év végső számait sem látják pontosan.

Azt is problematikusnak nevezte, hogy a rendőrség nem kap elegendő pénzt a működéséhez.

Fidesz: kiemelt szerepet kap a munkahelyek megőrzése

Bábiné Szottfried Gabriella a munkahelyek megőrzéséről beszélt, amely kiemelt szerepet kap a jövő évi büdzsében. Tudatos, előre megtervezett folyamat alapján készült a költségvetés, amely fokozatosan érezhető változásokat eredményez az emberek és a vállalkozások mindennapjaiban - mondta a fideszes képviselő. Kiemelte: 200 milliárdot meghaladó rendkívüli keretet is tartalmaz a költségvetés a tartalékok mellett.

A nyugdíjrendszer finanszírozhatósága biztosított, a kormány garantálja a nyugdíjak értékét - fűzte hozzá.

Lakatosné Sira Magdolna arról beszélt, hogy a szigorú költségvetési politika szükséges a hiánycél tartása érdekében. Azt kérte, a nehezebb helyzetű régiók kapjanak beruházást segítő kedvezményeket. Megjegyezte: örömmel látta a Start programban résztvevők számának növekedését a tervezetben.
LMP: nő a nyomorúság az egészségügyben

Az LMP-s Szilágyi László arról beszélt, hogy 2013-ban "nő a nyomorúság" az egészségügyben, és nagy feszültségek várhatók. A gyógyító-megelőző ellátásokra 8 milliárddal több jut ugyan, de ez kevés lesz - vélte, majd kitért arra, hogy kilenc helyen mindenféle ellátás megszűnik az országban, s a várólisták tekintetében sem lesznek jobb helyzetben.

Szólt arról is, hogy a chipsadóból nem folyik be annyi, amit terveztek, és a kórházi rendszer átalakítása nyomán sem várható pluszforrás. Nem látom a béremelés fedezetét ebben a költségvetésben - fogalmazott.

Megjegyezte: ha a kényszernyugdíjazás az egészségügyre is vonatkozik, az nem más, mint "a fejre állás maga".

Szerinte a praxisalapba több forrásra lenne szükség, és az otthoni ápolást is erősíteni kellene.

10:56 - Környezetvédelmi, honvédelmi, kulturális és oktatási kérdések is előkerültek a 2013-as költségvetés csütörtöki általános vitájában, amelyben az Országgyűlés tizenkét órás időkeretben folytatta a büdzsé tárgyalását.

LMP: környezetvédelmi szempontból fenntarthatatlanságot hoz a büdzsé

Az LMP-s Szilágyi László a büdzsé környezetvédelmi vonatkozásairól szólva kijelentette: fenntarthatatlanságot hoz a költségvetés. A környezetvédelmi és vízügyi ágazat újabb elvonásokat szenved el, a zöld gazdaság élénkítése pedig nem kap támogatást - mondta. Kifogásolta azt is, hogy a kormány új atomenergia-blokkokról gondolkodik, ahelyett, hogy az ipari tevékenységek által okozott környezeti károkat tenné rendbe.

A többi közt a védett területek állami tulajdonba vételére, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálatra fordítandó forrásokat kevesellte a képviselő.

KDNP: időben elő lett készítve a költségvetés

Karvalics Ottó (KDNP) üdvözölte, hogy időben zajlott a büdzsé sarokszámainak előkészítése. A képviselő a munka értékét hangsúlyozta, és kijelentette: térségében, Barcs városában idén már csökkent az álláskeresők száma.

Folytatódott a vita a jövőévi költségvetésről. Fotó: MTI/Földi Imre (galéria)

Molnár Csaba: ez a töpörödés és a fenntarthatatlanság költségvetése

Molnár Csaba független képviselő a büdzsé benyújtásának körülményeit kifogásolta, vitatva a kormány érveit, amelyekkel a korai parlamenti vitát indokolta. Nem értett egyet azzal, hogy mindez segítené a kiszámíthatóságot, mert úgy vélte: a valódi számok jelenleg még nem ismertek.

A töpörödés és a fenntarthatatlanság költségvetésének nevezte a büdzsét, és bírálta, hogy a hiány csökkentését foltozgatással kívánja elérni a kormány, nem pedig hosszú távú strukturális reformokkal. Kijelentette: jövőre sem növekedhet a beruházások mennyisége, hiszen az azokról szóló megállapodásokat már meg kellett volna kötni. Kifogásolta az egészségügyi közkiadások csökkentését is.

Fidesz: számos feladat elkerül az önkormányzatokról

Ékes József (Fidesz) az önkormányzatok finanszírozásával kapcsolatban jelentette ki, hogy bár kevesebb forrás áll majd rendelkezésre, ezzel együtt számos feladat is elkerül a helyhatóságoktól.

Az MSZP az oktatási költségvetést bírálta

A szocialista Hiller István a közoktatás és a felsőoktatás finanszírozásának csökkentését bírálta. Mint mondta, utóbbiban reálértéken 20 százalékkal csökken a támogatás.

Folytatódott a vita a jövőévi költségvetésről. Fotó: MTI/Földi Imre (galéria)

Teljes csődnek nevezte a diákhitel új változatát, amellyel kapcsolatban nincsenek pontos számítások, mennyivel terheli meg a büdzsét.
Kijelentette: a leghatározottabban visszautasítja a költségvetést, amely hátrányos az oktatás számára.

Jobbik: a honvédelmi fejezet csaknem 50 milliárd forintja szorul magyarázatra

Korondi Miklós (Jobbik) a nemzetközi kötelezettségekkel kapcsolatos kiadásokat sorolva elmondta, 21,6 milliárd forintot tesznek ki a katonai vállalások. Kinek a gyerekes szórakozását finanszírozzuk ebből az óriási pénzből? - tette fel a kérdést.

A politikus azok felelősségre vonását is fontosnak tartotta, akik szerinte a Gripen-szerződésekkel eladósították a honvédelmi tárcát.
Kijelentette: a minisztérium büdzséjében csaknem 50 milliárd forintnyi magyarázandó tétel van, emiatt szerinte az egész költségvetést át kellene gondolni.

Fidesz: Nógrád megyének forrásokra van szüksége

Becsó Zsolt (Fidesz) Nógrád megye elmúlt 12 évi helyzetéről beszélt. Keményen bírálta a 2002 és 2010 közötti szocialista kormányokat, amiért intézkedéseik hatására Nógrád megye szinte teljesen leszakadt és súlyos helyzetbe került. Hangsúlyozta: éppen ezért a helyi emberek azt várják a 2013-as költségvetéstől, hogy célzott forrásokkal segítse a többszörösen hátrányos helyzetű térségek felzárkózását, hiszen ahogy nem érdeke az országnak a többsebességes Európa, úgy nem érdeke a többsebességes Magyarország sem.

Éppen ezért Becsó Zsolt szót emelt a támogatások esetén a területi elv érvényesítése és az önfoglalkoztató mikrovállalkozások segítése mellett, valamint szorgalmazta Salgótarján városközpontjának felújítását és számos turisztikai beruházás megvalósítását a térség fellendítése érdekében.

LMP: veszélyben a kultúra finanszírozása, a közmédián sokat lehetne spórolni

Karácsony Gergely (LMP) három terület költségvetési helyzetéről beszélt: a kultúráról, a pártok támogatásáról és a közmédia finanszírozásáról. A kultúra területén szerinte a 2013-as költségvetésben foglalt helyzet "egy fokkal jobb", mint a 2012-es, bár fennáll a veszély, hogy a költségvetés tarthatatlansága miatt később újra kell tárgyalni ezeket a forrásokat. Az LMP-s politikus úgy véli, hogy a filmgyártás támogatása és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) költségvetése kifejezetten jó helyzetben van, de ez sem a költségvetésnek köszönhető, hanem annak, hogy ezek források a lottóbevételektől függnek. A többi területen ugyanakkor az LMP szerint vannak problémák, így például súlyos fennakadások lehetnek a színtársulatok finanszírozásában, a legsúlyosabb a helyzet pedig a megyei közművelődési intézményrendszer esetében lehet, ahol még azt sem lehet pontosan tudni, hogy milyen feladatokat ki lát el.

Folytatódott a vita a jövőévi költségvetésről. Fotó: MTI/Földi Imre (galéria)

A közmédiára 2013-ra szánt 68 milliárd forinttal kapcsolatban megjegyezte: szerinte ez az összeg jelentősen csökkenthető még akkor is, ha az elmúlt 2 évben több mint ezer embert bocsátottak el és az állam kivásárolta a Kunigunda utcai székházat is ezzel csökkentve a kiadásokat. Az LMP szerint fölösleges 68 milliárd forintból fenntartani egy olyan közszolgálati televíziós műsortervet, amely ugyanolyan, mint a kereskedelmi csatornák, csak nagyságrendekkel alacsonyabb az nézettsége.

A pártok támogatása kapcsán megjegyezte: örömteli, hogy a pártok mégis megkapják az eddigi költségvetési támogatásukat a miniszterelnök által korábban "bedobott gumicsont" ellenére.


10:16 - A környezetvédelem, a munkaerő-piaci helyzet és a foglalkoztatottság, valamint a kormány ígéretei és az előző kormányok hibái is szóba kerültek az Országgyűlésben csütörtök reggel, a 2013-as költségvetésről szóló törvényjavaslat általános vitájában.

Fidesz: teljesülnek a környezetvédelmi célok

Sebestyén László (Fidesz) arról beszélt, hogy a jövő évi költségvetésben a környezetvédelmi előirányzatok megegyeznek a 2012-essel, a háttérintézmények finanszírozása megoldott, így a szükséges és elvárt feladatokat teljesíteni lehet. A kormány tervei szerint a lakosság életminőségének javulása tovább folytatódik többek között az ivóvízminőség-javító program és a szennyvíz-elvezetési és -tisztítási megvalósítási program folytatásával.

Sebestyén László elmondta: kiemelt feladat a nemzeti parki igazgatóságok szerepének növelése és a védett területek állagának megőrzése és javítása. Emellett cél a teljes GMO-mentesség megőrzése, a gazdák kártalanítása, amelyre 4 milliárd forintot különítettek el, és hektáronként 360 ezer forintot jelent. Összességében a környezetvédelmi területre szánt források a Fidesz szerint javítják az életminőséget, munkahelyeket teremtenek és hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez.

MSZP: a kormány nem tartja a be az ígéreteit

Kovács Tibor(MSZP) a kormány korábbi ígéreteiről beszélt. Szerinte a növekedési pályára állítással szemben visszaesés, vagy stagnálása következik 2013-ban, adócsökkentés helyett tömeges adókivetést alkalmaz a kabinet, így jövőre rekordméretű lesz a adóterhelés, az államadósság csökkentését pedig több millió ember pénzének ellopásával próbálják elérni, de ez sem sikerül. Szerinte a kormány össze-vissza beszél, így lassan egyetlen szavát sem lehet elhinni. A szocialista politikus úgy ítélte meg, a költségvetés annyira megalapozatlan, hogy szinte biztosan újra kell majd tárgyalni az Országgyűlés előtt.

Folytatódott a vita a jövőévi költségvetésről. Fotó: MTI/Földi Imre (galéria)

Hozzátette: az önkormányzatok és az egészségügy számára katasztrofális lesz a következő év, ráadásul komoly probléma, hogy teljes a bizonytalanság ezeken a területeken, pedig néhány hónap múlva az érintett intézményeknek is saját költségvetés kellene készíteniük.

KDNP: maradjanak csendben az ellenzéki "szakértők"

Lukács Tamás (KDNP) felszólalásában élesen bírálta a költségvetést kritizáló ellenzéki "szakértőket". Szerinte ugyanis a 2013-as költségvetés azért olyan, amilyen, mert a kormány rendkívül rossz gazdasági helyzetet örökölt. Emlékeztetett rá, hogy 2006-ban az akkori MSZP-kormány év közepéig a nyilatkozataiban tartotta magát az 5 százaléknál is alacsonyabb hiányhoz, majd később kiderült, hogy közel 10 százalékos lett a hiány.

Az ellenzéki padsorok felé fordulva Lukács Tamás azt mondta: aki ebben az időszakban felszólalt és védte a 3-4 százalékos hiányt, az most maradjon csendben. "Önmagában az szégyen, hogy ma itt ülhetnek, mert ha annyi szégyenérzetük lenne, mint egy vízilónak", akkor ma nem ülnének itt; ráadásul ezek után képesek számon kérni a kormányt - fogalmazott Lukács Tamás.

Az önkormányzati források kapcsán a kormánypárti politikus arról beszélt: differenciáltan kell kezelni a területet a települések eltérő méretei és igényei miatt, de szerinte megfelelő tartalékok vannak ebben a szférában, így van mozgástér a területen.

Lukács Tamás végül szót emelt a civil szféra forrásainak csökkentése ellen, és emlékeztetett rá, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapításai szerint ebben a szférában termelődik meg a legtöbb hozzáadott érték.

Jobbik: csökkenő fizetések és tömeges cégcsődök jöhetnek

Bertha Szilvia (Jobbik) a munkaerő-piaci kilátásokról beszélt. Szerinte mivel a közszférában a bérek nem emelkednek, így nem elvárható, hogy jó minőségű és versenyképes munkaerő érkezzen erre a területre. A versenyszférában nagy tömegeknek nem csak reálértékben, hanem nominálisan is csökkenni fog a fizetésük, hiszen a kormány megszünteti az alacsony keresetűek bérkompenzációját. Ehhez jön még hozzá a több százezer tervezett közmunkás havi 47 ezer forintért - mondta.

Folytatódott a vita a jövőévi költségvetésről. Fotó: MTI/Földi Imre (galéria)

A Jobbik szerint a fő gond az, hogy ez a három réteg adja a belső keresletet, de a csökkenő fizetések miatt a kereslet is csökkenni fog, a forráshiány miatt azonban kevés cég tud nemzetközi szinten is jó minőségű és versenyképes terméket előállítani és exportálni, így 2013-ban tömegesen jelenthetnek csődöt a hazai vállalkozások, ami a munkanélküliség emelkedéséhez vezethet. Ezt vetíti előre az is, hogy a kormány a költségvetésben növeli az álláskeresési juttatásokra szánt összeget és továbbképzésekhez szükséges támogatást is - hangsúlyozta Bertha Szilvia.

Fidesz: nő a foglalkoztatottság, csökken az államadósság

Kara Ákos (Fidesz) felszólalásában Bertha Szilvia szavaira reagálva leszögezte: a kormány nem vezeti ki a bérkompenzációt és csökkenő álláskeresővel számolnak, az pedig szerinte előny ha a felnőttképzés meghatározó része a most munkanélküliek képzését segítik.
Hangsúlyozta: a kormánynak továbbra is kiemelt célja, hogy csökkentse a munkanélküliséget és növelje a foglalkoztatottságot. Éppen ezért a költségvetés célzott ösztönzést és támogatási rendszert biztosít, miközben csökkenteni tudja a lakosságra nehezedő "hatalmas szocialista terhet", az államadósságot.

A környezetvédelem, a munkaerő-piaci helyzet és a foglalkoztatottság, valamint a kormány ígéretei és az előző kormányok hibái is szóba kerültek az Országgyűlésben csütörtök reggel, a 2013-as költségvetésről szóló törvényjavaslat általános vitájában.

Korábban

A 2013-as büdzsé összesen harmincórás általános vitája szerdán reggel kezdődött, a miniszteri expozéval, a számvevőszék és a Költségvetési Tanács elnökének, valamint a frakciók vezérszónokainak felszólalásaival.
Matolcsy György felvezetőjében azt mondta, a jövő évi költségvetés beruházási fordulatra épít, és ahhoz megfelelő forrásokat is biztosít. Szavai szerint a 2013-as az emelkedés költségvetése lesz, mivel az utóbbi csaknem két és fél év sikeres költségvetési konszolidációjára épül, s egyúttal 100 ezer új munkahelyet hoz létre. A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, az idei mintegy 1.400-1.600 milliárd forint után jövőre a tervek szerint mintegy 2.000 milliárd forint fejlesztési forrást állítanak az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) mögé.

Folytatódott a vita a jövőévi költségvetésről. Fotó: MTI/Földi Imre (galéria)

Rogán Antal, a Fidesz-frakcióvezetője mindenekelőtt azt emelte ki, hogy a jövő évi költségvetés további támogatást ígér a devizahiteleseknek, a gyermeket nevelőknek, a kis- és közepes vállalkozásoknak, megőrzi a nyugdíjak reálértékét és érvényesíti a tehermegosztás elvét. Tóbiás József, a szocialisták vezérszónoka szerint azonban a 2013-as büdzsében tervezett adóemelések miatt jövőre sem indul be a gazdasági növekedés, ráadásul ezért és a szociális támogatások befagyasztása miatt még több ember szegényedik el. A Jobbik az ország megnyomorításának költségvetéseként értékelte a jövő évi büdzsét, amely Vona Gábor pártelnök-frakcióvezető szerint a kormány torz gazdaság- és társadalompolitikájának lenyomata; míg az LMP úgy gondolja, ismét egy megszorító költségvetése lesz az országnak, az irreális kormányzati tervek pedig Vágó Gábor szerint több százmillió forintba kerülnek majd az embereknek.

Orbán Viktor miniszterelnök május elején kérte a kormánypárti frakciószövetséget, hogy az Országgyűlés rendhagyóan még a nyári szünet előtt fogadja el a büdzsé sarokszámait.

A kormány június 15-én nyújtotta be a költségvetési törvényjavaslatot, amely GDP-arányosan 2,2 százalékos hiánnyal számol. A kiadási főösszeg 15.476,9 milliárd forint, a bevételi 14.799,7 milliárd. A kabinet 1,6 százalékos GDP-növekedésre számít, és arra, hogy az államadósság bruttó hazai termékhez mért aránya 78-ról 76,8 százalékra csökken. Az infláció 4,2 százalék lehet a kormány várakozása szerint.

A jövő évi költségvetés általános vitája várhatóan pénteken délután három órakor végződik.

Olvasóink írták

  • 2. embertelen 2012. június 28. 14:57
    „Ezek a semmihez nem értő, KDNP-ések beszélnek, fidesz nélkül még a parlamentbe se jutnának. Egyszerűen nevetséges!”
  • 1. pozdorja 2012. június 28. 13:32
    „Tömött sorok a parlamentben. Látszik milyen fontos képviselőinknek a költségvetés...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horgászokat löktek egy tóba Borsodban

Bányatóba lökött két horgászó izsófalvi fiatalembert két hasonló korú társa azért, hogy egyikük… Tovább olvasom