Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Költségkalkuláció a festéshez

Cikkünkben összefoglaltuk a lakásfestés lépéseit, és az ehhez szükséges anyagokat és eszközöket, melyek alapján bárki elkészítheti az előzetes költségkalkulációt.

Az első lépések

Egy jó költségkalkuláció elkészítéséhez döntenünk kell, hogy mesteremberre bízzuk, vagy magunk festünk ki. Az utóbbi esetén sorra kell vennünk a festés lépéseit, hogy meghatározhassuk az eszköz- és anyagigényt.

Mindkét esetben kezdjük a kifestendő helyiségek felmérésével: mérjük le hány négyzetméter a fal és a mennyezet, ez egy átlagos belmagasságú lakásnál körülbelül az alapterület háromszorosa. A festők négyzetméterárában általában benne van az anyag ár, mind a glettelés, mind a festés esetén. Itt érdemes megjegyeznünk, hogy lehetőség szerint olyan vállalkozót érdemes megbíznunk, akinek a vállalási díjában a takarítás is benne van.

Ha magunk vágunk bele a festésbe, megspórolhatjuk a munkadíjat, de nem szabad megfeledkeznünk az általában lényegesen hosszabb ideig tartó rumliról, nem beszélve a fizikailag is megterhelő munkáról.

Minden festéshez szükségünk van néhány alapvető szerszámra, melyek nélkül nem tudjuk rendesen elvégezni a magunkra rótt feladatot: spakli, glettvas, meszelőkefe, vödör, festőhenger, ecset, létra

Első lépésként vizsgáljuk meg a festendő felületet, hogy milyen állapotban van, mivel volt festve, esetleg tapétázva. Amennyiben meszelve volt a falunk két lehetőség áll előttünk: ha a felület jó állapotban van, nincs felpikkelyesedve, nem kell nagy felületeken javítanunk, egyszerűen újra meszelünk. Abban az esetben, ha nem meszelni akarunk, vagy sok javítani való van a falon, sajnos sokkal nehezebb helyzetben vagyunk, mint ha valamilyen diszperziós festékkel lett volna kifestve, ugyanis ekkor le kell kaparnunk a meszet, és valamilyen mélyalapozóval is át kell kennünk az egész falat. Érdemes erre odafigyelnünk például, ha albérlet keresés közben találunk egy szinpatikus kis lakást amit "csak" ki kellene festeni, de vagy meszelünk, vagy igen komoly munka és sok kiadás vár ránk.
 
Ekkor kezdődik igazán a munka

A vizsgálat után következik a helyiség lefóliázása, melyet célszerű minden esetben elvégezni, ezzel is megkönnyítve a festés utáni takarítást. A padlóra használjunk úgynevezett létrázható fóliát – tehát amit a létra nem lyukaszt át –, máshova jó a legvékonyabb takarófólia is. A nyílászárók széleit érdemes könnyen lehúzható öntapadós papírcsíkkal leragasztani, mely a festés után egy mozdulattal eltávolítható:

takarófólia
 
öntapadós papírcsík
Ekkor kezdődik igazán a munka; minden esetben át kell mosnunk a falat. Ez eltávolítja a port, feltárja a nedvesség hatására megjelenő hibákat. Ezt sima vízzel végezhetjük, egy meszelőkefe segítségével. Ha a fal tapétázva volt, azt el kell távolítanunk, melyet a legegyszerűbben úgy tehetünk meg, ha jó forró vízzel átmossuk a tapétát, csukott ajtó és ablak mellett, hagyjuk néhány percet dunsztolódni, majd újra átkenjük forró vízzel. Ezután remélhetőleg könnyen lehúzhatóvá vállnak a tapétacsíkok, lehet azonban, hogy néhány helyen spaklival kell segítenünk.

Miután ezzel végeztünk, átkaparjuk a felhólyagosodott részeket, eltávolítjuk a pergő festéket. Sajnos, ha a régi festékréteg túl vastag, akkor az egészet le kell kaparnunk, különben el fog válni a faltól. A teljes lekaparást abban az esetben is jó elvégeznünk, ha valamilyen sötét színnel volt eredetileg lefestve a fal, és mi világosra szeretnénk festeni, valószínűleg ezzel megspórolhatunk egy réteg festéket. Ha meszelve volt előzőleg a fal, és nem meszelni akarunk újra, mélyalapozóval kell kezelnünk a falat, mely semlegesíti a meszet, illetve megköti a mállékony felületet, melyhez sem a glett, sem a diszperziós festék nem tapad:

mélyalapozó (1 réteg)
Ezután jöhet a glettelés, amivel a hibás részeket javítjuk, illetve ha minden festéket lekapartunk, akkor a teljes falfelületet simává tesszük. Kétféle glettanyagot kapható a kereskedelemben, por alakú, melyet nekünk kell a megfelelő állagúra bekeverni, illetve előre bekevert, amit csak fel kell kennünk a falra. Amikor kiszámoljuk a szükséges mennyiséget, nem szabad elfelejtenünk, hogy glettelni is mindig két rétegben kell. Az első réteg megkötése után durva csiszolóvászonnal csiszoljuk át, majd hordjuk fel a következő réteget, melyet finom csiszolóvászonnal tükör simára tudunk csiszolni: glettanyag (2 réteg), 
csiszolóvászon, kézi csiszoló (ebbe tudjuk a csiszolóvásznat befogni).
 
És végül a festés

A glettelés után következik az alapozás, amit latex festék esetén semmiképpen nem hagyhatunk ki, mivel ennek sokkal nagyobb a felületi feszültsége, mint a hagyományos diszperziós festékeknek, így nem tapad jól a gletthez: alapozó (1 réteg)

Ha színes falat szeretnénk több lehetőség közül választhatunk: legegyszerűbb, ha kapunk olyan színű festéket, mely megfelel az elképzeléseinknek, ha nincs ilyen, a komolyabb festékboltokban kikevertethetünk magunknak egy meglehetősen széles színskáláról választható színt. Végül választhatjuk a legrizikósabb megoldást, magunk keverjük ki a színt fehér festék és színezőpaszta segítségével. Ekkor vegyük figyelembe, hogy nem keverhetünk a fehér festékhez akármennyi színt, ugyanis a pigment nem fog hozzákötni a festék kötőanyagához, és foltokba fog a falon összeállni. Érdemes mindig annyi festéket egyszerre megszínezni amennyi egy teljes helységre kell, ugyanis soha többet nem fogjuk tudni szemre kikeveri ugyanazt a színt.

Ha rendelkezésünkre áll a festék, nincs más dolgunk, mint kifesteni. Mindig legalább két réteg festéket hordjunk fel a falra a jó takarás érdekében. A két réteg között hagyjuk valamelyest megszáradni a felületet, ekkor jobban láthatóak a hibák is. A festékválasztásnál fontos szempont legyen, hogy milyen igénybevételnek lesz kitéve a falunk, esetleg időnként le kell mosnunk a tűzhely mögött, vagy a fürdőszobában állandóan párában fog úszni. Azt se felejtsük el, hogy általában a drágább de jobb minőségű festékek jobban takarnak, így kevesebb réteg elég a teljes fedéshez, ami kevesebb munkát jelent és sokszor az anyagköltség is kevesebb összességében. A festékek fajtáiról, és felhasználási területeiről korábbi cikkeinkben olvashatnak bővebben: fedőfesték (legalább 2 réteg), színezőpaszta.

Minden a kereskedelmi forgalomban kapható festéken, illetve segédanyagon feltüntetik, hogy hozzávetőlegesen mekkora felületre elegendő, bár ezt nagyban befolyásolhatja negatív irányban a gyakorlat hiánya. A fentiek alapján könnyedén összeállítható egy komplett bevásárlólista, amivel érdemes több festékboltot, felkeresnünk, hogy a lehető legjobb áron tudjunk beszerezni mindent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent István öröksége

Kék Szalag kitüntető címet kapott dr. Bóna László általános püspöki helynök kedden, az augusztus 20.… Tovább olvasom