Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Kolompár-per: november végén várható az elsőfokú ítélet

November 30-án elsőfokú ítélet születhet a Kolompár Orbán és nyolc társa ellen a Kecskeméti Városi Bíróságon többi között sikkasztás miatt folyó perben.
November 30-án elsőfokú ítélet születhet a Kolompár Orbán és nyolc társa ellen a Kecskeméti Városi Bíróságon többi között sikkasztás miatt folyó perben. Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró a per keddi napján kitűzte az ítélethirdetésig tervezett tárgyalási napokat, és hangsúlyozta: ha nem történik jelentős csúszás a bizonyítási eljárásban, a kijelölt időpontban ítéletet hoz.

A 2009-ben indult büntetőper kedden tanúkihallgatásokkal folytatódott.

A bíróság a másodrendű vádlott, az előzetes letartóztatásban lévő Kolompár László lányát szerette volna tanúként kihallgatni, de ő jogával élve nem vállalta, hogy válaszol a feltett kérdésekre. A bíróság ezután egy kórházban fekvő tanú nyomozati szakban tett vallomását olvasta fel. Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró októberre öt, novemberre nyolc tárgyalási napot tűzött ki.

A tanúkihallgatásokat október végén befejezi a bíróság, majd iratismertetés következik, végül a perbeszédekre kerül sor. A Kolompár Orbán és társai ellen 2009-ben indult büntetőper, majd újabb vádiratok benyújtása után az eljárásban három ügyet egyesítettek. Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró a 2010. június 17-ei tárgyaláson bejelentette: a tárgyalás elölről kezdődik, mert azt megelőzően 2009 októberében tartott tárgyalást, és több mint hat hónap eltelt.

A 2010. februárra tervezett tárgyalást azért kellett elhalasztani, mert Kolompár Orbán a MCF Roma Összefogás Párt képviselőjelöltjeként indult az országgyűlési választáson, ezért mentelmi jog illette meg. Az egyesített eljárásban Steigler Lászlóné Rédei Rita ügyész képviseli a vádat. Az első vádpontot a budapesti ügyészség nyújtotta be, de képviseletét a Kecskeméti Városi Ügyészség látja el. A vádirat szerint Kolompár Orbán az OCÖ akkori elnökeként a szervezet pénztárából 5 millió 70 ezer forintot vett fel 2004-ben, majd azzal sajátjaként rendelkezett. Ezért jelentős értékre elkövetett sikkasztás és számviteli fegyelem bűntettével tettesként, két alkalmazottat pedig társtettesként vádol az ügyészség.

A második vádpont szerint a Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól (OFA) a roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintos összegből folyósított 7,2 millió forint egy részével valótlan tartalmú számlákkal számolt el. Emiatt a vád jogosulatlan gazdasági előny megszerzése.

A harmadik vádpontban Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat akkori elnökét és társait jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével vádolja az ügyészség. E szerint a vádlottak az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a hazai költségvetésből 36,4 millió forintot, összesen 145,5 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, további 76,5 millió forintot kíséreltek megszerezni. Kolompár Orbán a bíróság előtt tett vallomásában nem ismerte el büntetőjogi felelősségét, és hangsúlyozta, hogy bűncselekményt sem követett el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik kezdeményezi Gyurcsány Ferenc előzetes letartóztatását

A volt miniszterelnök ellen a sukorói telekcsere ügyében milliárdos kárt okozó hivatali visszaélés miatt nyomoznak. Tovább olvasom