Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Kolléganőt mentettek a győri szívcentrumban

Attól számítva, hogy a hölgy a mellkasához kapott, mert a szíve táján rendkívül erős görcsös fájdalmat érzett, 30 perc ha eltelt, már a műtőasztalon feküdt, és a főorvos megkezdte a szívkatéterezését.
A rekordok könyvében is szerepelhetne, köszönhetően annak, hogy a győri vérellátó asszisztensét a Kórházból vitték kollégái a Kórházba.


Egy emberöltő a Kórházban

Plaszkonka Lajosné 1967-ben került a megyei Kórházba segédápolónak, ennek 40 esztendeje, ám ahhoz hasonló hosszú „műszakja" még nem volt, mint amilyet most átélt. Csütörtökön úgy köszönt el férjétől, mint máskor: hát akkor viszlát kora este... Barnán, kipihenve ment most dolgozni, ugyanis számára ez volt a hétkezdet.


Nyaralás után

– Családommal töltöttem a kéthetes szabadságom: férjemmel, fiammal, menyemmel Közép-Dalmáciában nyaraltunk. Tenger, hűsítő fürdőzés, kirándulások, és persze pihenés és pihenés. Erről szólt most a szabadságom, minden a lehető legkedvezőbben alakult számunkra. A párommal csak a kikapcsolódásra kellett gondolnunk, a fiam vitt bennünket a kocsijával. Aztán tessék: hazaérünk, munkába állok, s az első nap első óráiban elkapott a gépszíj.


„Álmomban sem
gondoltam volna..."


– Görcsös fájdalmat éreztem, erős szorítást a mellkasomban. Utólag persze nyilvánvaló lehetett volna első pillanattól kezdve, hogy a szívinfarktus tipikus jelei, ám ha ez az emberrel magával történik... Álmomban sem gondoltam volna, és nem is hittem volna. A kolléganőim láttak el, aztán hívták, jött a saját belgyógyászunk. Kollégáim kísértek át a kardiológiára, s miután elkészítették az EKG-t, nem volt kérdéses, hogy mitől vagyok ennyire rosszul. Máris a szívkatéteres műtőben, Dézsi főorvosnál találtam magamat, injekcióztak és elkezdődött a katéterezés.


Családi előzmények

Plaszkonkáné rábacsanaki születésű, azóta mondhatja magát győrinek, amióta felvették segédápolónak a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba. Elvégezte a laboriskolát, a hematológiai asszisztensképzőt. 1970 óta pedig a megyei Kórház hatalmas épülettömbjében lévő vérellátó állomás asszisztenseként dolgozik. Lánya, fia már felnőtt, a maga életét éli.
– Ezen a bizonyos szabadságom utáni első munkanapon éppen készültünk Szilba és Páliba véradó napra. Eközben lettem rosszul. Ha azt kérdezi, volt-e előzménye, elsőre azt mondanám rá, hogy semmi. Néha éreztem a szívem tájékán kisebb szúrást, de nem tulajdonítottam neki jelentőséget. A családban? Szegény apámat és nagyanyámat is a szíve vitte el.


Sokat számít az időfaktor

– Ami az én mostani műtétemet illeti, az érzéstelenítő injekció volt az egyetlen, amit fizikailag érzékeltem. Azaz dehogyis. Amikor az elzáródott szívkoszorúeret tágította a főorvos úr és megszűnt az érelzáródás, valami nagy-nagy megkönnyebbülést éreztem. Az már a műtét után derült ki, hogy minden olyan gyorsan történt és zajlott le, hogy a szívizmom számottevően nem is károsodott.


Ferenczi József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jamaicánál jár a Dean hurrikán

Vasárnap elérte Jamaica partjait a Dean hurrikán. A viharos erejű szél fákat csavart ki, és… Tovább olvasom