Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

Kölcsönösséget várva

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán megkoszorúzta a magyar és a szovjet hősök emlékművét, jelen volt a sárospataki könyveket bemutató kiállítás megnyitóján, találkozott a négy parlamenti párt vezetőjével, majd ellátogatott a budapesti Petőfi téri ortodox templomba.
Az orosz elnök a magyar államfő és a miniszterelnök együttes meghívására érkezett kedden Budapestre. Vlagyimir Putyin szerdán megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékművét a Hősök terén és a Szovjet Hősök Emlékművét a Szabadság téren. Ezt követően az orosz elnök, valamint Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelenlétében nyitották meg az Oroszországból hazakerült sárospataki könyveket bemutató kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeumban.
Az ünnepségen Gyurcsány Ferenc kormányfő örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a két ország úgy döntött, továbblép a nemzeti fájdalmakon, sérelmeken és egy új jövőt épít. „Köszönöm, Oroszország, köszönöm, Putyin elnök úr” – mondta, és méltatta mindazokat, akik áldozatosan munkálkodtak azért, hogy a könyvek visszataláljanak sárospataki otthonukba.
A megnyitón Sólyom László köztársasági elnök is köszönetet mondott azoknak, akik közreműködtek abban, hogy a könyvek visszakerülhettek Magyarországra.
Vlagyimir Putyin örvendetesnek mondta, hogy a sárospataki kulturális és szellemi értékek visszakerülnek jogos tulajdonosukhoz. Ez annak köszönhető, hogy gyökeresen megváltozott a két ország politikai viszonya – tette hozzá. A kiállítás megnyitóján részt vett Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, megjelent Göncz Árpád és Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, Orbán Viktor és Medgyessy Péter volt miniszterelnök is. Vlagyimir Putyin a megnyitó után találkozott a négy parlamenti párt vezetőjével a múzeum épületében. A találkozón – amelyet kérésére tartottak – biztosította a pártelnököket arról, hogy Oroszország a kétoldalú viszony fejlesztésére törekszik. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a sárospataki könyvek visszaadásához hasonló gesztusoknak kölcsönöseknek kell lenniük. A pártvezetők leszögezték: kiegyensúlyozott orosz–magyar kapcsolatokban érdekeltek.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán lakásán ebéden látta vendégül Vlagyimir Putyint.
Az orosz elnök látogatásának utolsó állomásaként ellátogatott a budapesti Petőfi téri ortodox templomba, ahol Hilarion püspök, a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzó főpapja köszöntötte.
Vlagyimir Putyin szerdán délután elutazott Magyarországról. Gyurcsány Ferenc közleményben mondott köszönetet a budapestiek türelméért az orosz államfő magyarországi látogatása miatt elrendelt forgalomkorlátozások miatt. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kosarasbúcsú és váratlan focigyőzelem

Vegyes hétvégét hagytak maguk mögött a soproni „kirakatcsapatok”. Az MKB Euroleasing… Tovább olvasom