Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Kölcsönösen hasznos a kölcsönzött munkaerő

A foglalkoztató vállalatoknak és a munkavállalóknak, de a munkaügyi szervezetnek is számos előnnyel jár a bevezetés előtt álló új foglalkoztatási forma, a munkaerő-kölcsönzés, amelynek gyakorlati megvalósítása többek között a győri Philipsben indul.
Eddig az országban csak magáncégek foglalkoztak munkaerő-kölcsönzéssel, állami szervezet nem. Azonban – a megyei munkaügyi központ elképzelése szerint –, ha a munkaerő-közvetítés lehet állami feladat, akkor a -kölcsönzés is. Ugyanakkor a magánkölcsönzőcégek profitorientáltan működnek, tevékenységük célja a haszonszerzés.
– Egyik fő feladatunk, hogy kiszolgáljuk a vállalatok munkaerőigényét. A megyében letelepedő cégek egyre piacképesebbek, egyes pluszmegrendeléseikhez azonnali létszámra van szükségük, s a feladat elvégzése után már kevesebb dolgozóra tartanak igényt.

Az új foglalkoztatási forma ezt a helyzetet nagyon jól ki tudja szolgálni, s egyre nagyobb az igény a munkaerő-kölcsönzésre a nagy társaságoknál, illetve a szezonmunkákat végző kisebb cégeknél. Ugyanakkor a foglalkoztatottak száma nagyobb, mint amit a statisztikák mutatnak. Ennek az az oka, hogy a távolról érkező munkaerő-kölcsönzők nem egészen szabályosan dolgoznak, sok foglalkoztatott nincs bejelentve – mondta el megnyitóbeszédében Rimányiné Somogyi Szilvia, a megyei munkaügyi központ igazgatója egy közelmúltban Győrött rendezett magyar–osztrák szemináriumon.

Már félezren vannak

Az igazgató elmondta, hogy a központ kísérletként vezette be a munkaerő-kölcsönzést. Az eddigi eredmények sokkal jobbak a vártnál, miután az 50 fős indulást követően mintegy 300-as létszámmal számoltak, de már most félezer azoknak a – jelenleg regisztrált munkanélkülieknek – a száma, akiket erre a foglalkoztatási formára képeznek.

Az új szolgáltatással kettős a cél: egyrészt munkahelyet teremtenek, másrészt képzéseket indítanak, amelyekhez az anyagi hátteret a kölcsönzési díj biztosítja, hiszen tevékenységük nem profitorientált. Ugyanakkor a feketemunkát is vissza tudják szorítani.

A megyei munkaügyi központ az Országos Foglalkoztatási Alap által alapított OFA Híd Munkaerőkölcsönző Kft.-vel közösen alakította ki az új munkaerő-piaci eszközt, amelynek alkalmazása esetén megvalósul a humán erőforrás fejlesztése, foglalkoztatása és egyben a munkahelyteremtés is.

A rendezvényen elhangzott, hogy a munkaerő-kölcsönzés megvalósítása többek között a győri Philipsben indul, ahol az elkövetkezendő időszakban ismét létszámbővítésre kerül sor, az év hátralévő részében újabb több száz munkavállaló számára biztosít stabil megélhetést a cég.
A szemináriumon Vas és Zala megyei, valamint osztrák munkaügyi szakemberek is részt vettek. Ez utóbbiak a „szomszédtól nem szégyen tanulni" szellemében vettek részt a győri, majd az ausztriai tanulmányúton, ahol a szomszédos országban már működő rendszert tanulmányozták a magyar szakemberek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok az eszkimó, kevés a fóka

Sok az eszkimó és nem kevés a fóka sem: rengeteg olyan ingatlanvállalkozás működik, amelyik nem üti… Tovább olvasom