Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Kölcsönösen csalást emlegetnek a pártok

Papp József csornai polgármester, szocialista politikus azt állítja: a Fidesz csalásra készül a második fordulóban Mosonmagyaróváron.
A helyi Fidesz vezetői viszont a városban április 23-ra szervezett országos makettkiállítás résztvevői között vélik a szocialisták átszavazóit.

– Több településről is konkrét információim vannak arról, hogy az ötös számú választókerületből az első forduló előtt száznál is többen jelentkeztek át a mosonmagyaróvári körzetbe a második fordulóra Csornáról, Jánossomorjáról, Rábapatonáról – jelentette ki a Kisalföldnek Papp József.

Dr. Harsányi Ernő csornai jegyző pontos adatokkal az „átjelentkezők" számáról nem tudott szolgálni. Annyit tájékoztatásul elmondott: jogilag van arra lehetőség, hogy a választópolgár különböző helyen szavazzon az első és a második fordulóban, igazolással. Még akkor is, ha az első körzetben szerzett mandátumot valamelyik képviselőjelölt, így ott második forduló nem lesz. Ezt a lehetőséget egy mosonmagyaróvári választási jogi szakértő is megerősítette. Szerinte itt van egy jogi kiskapu, mivel a szabályok ezt a lehetőséget egyértelműen nem tiltják.
Az országos választási iroda honlapján közzétett adatok szerint az 5-ös számú, csornai választókerületből több mint kétszázan kérték, hogy máshol szavazhassanak két hét múlva. Mint megtudtuk: ezek között, ahogy van mosonmagyaróvári, úgy budapesti és zalakarosi körzetbe történő „átigazolás" is.

Ez a szám azonban nem kirívó, hiszen az adatok szerint van az országban olyan körzet is, ahol több mint hétszázan kértek igazolást a második fordulós máshol voksolásról. Az átjelentkezőkkel hírbe hozott falu, Halászi polgármestere érdeklődésünkre úgy nyilatkozott, nem tud a falujába „átküldött" rábaköziekről.

A mosonmagyaróvári Fidesz vezetői sem tudnak híveik tömeges átjelentkezéséről. Szerintük viszont a városban április 23-ra szervezett országos makett- és modellkiállítás és -verseny résztvevői között kell a szocialisták átszavazóit keresni.

Még az első forduló előtt Kósa Lajos fideszes politikus, Debrecen polgármestere nyilatkozott arról, hogy tart a választási csalás e módszerétől. A több helyen is olvasható álláspontja szerint Lamperth Mónika belügyminiszter tavaly meghozott rendelete ad lehetőséget arra, hogy egy választópolgár a második fordulóban újból voksoljon egy általa megjelölt választókerületben, akkor is, ha az első fordulóban ott szavazott, ahol érvényes és eredményes lett a választás. Kósa Lajos szavaira reagálva akkor Halmai Gábor, az Országos Választási Bizottság elnökhelyettese megjegyezte: a választásról szóló törvény nem teszi lehetővé, hogy a polgárok választási jogát korlátozzák. Mint fogalmazott, amit Kósa mond, az elméletben valóban lehetőséget biztosítana a visszaélésre, de a törvény értelmében nem lehet korlátozni senkit alkotmányos alapjogában, biztosítani kell, hogy egy helyen, de mindenképp szavazhassanak a polgárok.

Az Alkotmánybíróság nem tiltja

Szakértők szerint a magyar jog, ha nem is engedélyezi, nem tiltja az „átszavazást". Azaz igazolással lehetséges az átjelentkezés másik választási körzetbe. A választó akkor is szavazhat, ha az első fordulóban olyan körzetben voksolt, ahol már mandátumot szerzett valamelyik képviselőjelölt. Az Alkotmánybíróság 338/2002-es határozata (négy éve vizsgálta a kérdést a testület) kimondja, hogy az első forduló előtt, amikor csupán közvélemény-kutatási adatok ismeretesek, azok nem szolgálhatnak elégséges indokul arra, hogy a jogalkotó kizárja az igazolás alapján a lakóhelytől távol történő szavazást a második fordulóban. S miután az első fordulót megelőzően minden választópolgár azonos feltételek mellett élhet az átjelentkezéssel, és a második forduló előtt ugyancsak valamennyi választóra nézve egységes szabályozást alkalmaz a törvény, „a jogegyenlőség sérelme nem állapítható meg".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szoros küzdelemre számított a választáson?

Tovább olvasom