Kisalföld logö

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 9°C | 18°C

Kölcsönautó visszajár

A gépkocsi-kereskedésekhez egyre több járművet visznek vissza a korábban hitelező bankok.

Soha ennyi lízingelt autót nem vittek még vissza a kereskedőkhöz, mint most. De hát ki tud ellenállni álmai autójának, amikor azt nulla kezdőrészlettel kínálják...? Megyei körképünk tanulsága: nemegyszer három-négyezer forinton bukik a vevő, s vele a bank.

A jelenség nem új keletű, tavaly már írtunk róla: egyre több autókereskedésben kínálnak „lízingből visszavett" gépkocsikat. A folyamat újabb és újabb szakaszokhoz ér, s a korábbi tapasztalatok (esetek) láthatóan kicsit sem befolyásolják az új kuncsaftokat.

Ráadásul az egyik reklámcég mostani bukása miatt újabb robbanásra számítanak a piacon: 8 ezer olyan autót adtak el ugyanis, amelynél ez a bizonyos cég havonta több tízezer forintot fizetett a vevőnek, csak hogy az a kocsi oldalára kitegye a reklámmatricát. A vásárlók többsége ebből fizette a lízingdíjat – a kereskedők úgy számolnak, ezeknek az autóknak a többsége visszakerül előbb a bankhoz, majd hozzájuk. Hogy viszonyítani tudjunk, ez a nyolcezer kocsi mit jelent, íme a tavalyi statisztika: körülbelül 40 ezer autót vittek/vettek vissza, miközben 180 ezret adtak el. A megyei autókereskedések olyan nagyon azért nem szomorúak, hisz ők – igaz, már használt autóként – újra értékesíteni tudják a járművet.

Az üzleten a bank, s persze a vevő bukhat, aki az esetek túlnyomó részében túlvállalja magát.
A kereskedők órákon át tudnák mesélni a történeteket, hogyan győzik meg saját magukat a vevők, hogy bár havi 25 ezer forint törlesztőrészletet képzeltek el, de menni fog az a 28-30 ezer is... A baj ott kezdődik, amikor a devizahitelnél a forintot leértékelik, s 25 ezer helyett 35-öt kellene fizetni.

Tavaly szeptemberben – amikor a forint zuhant – volt nagyobb „bumm" a piacon, ami nem is nagyon csillapodott. A bankok egyre óvatosabbak, de mindez kevés. Eleve 90 nap után indítják el a visszavásárláshoz szükséges eljárást, ami jó esetben is egy-másfél hónapig tart. Lefordítva, az az autós, aki nem tud fizetni, fél évig vezetheti a kocsit, ami nem az övé, s már biztosan nem is lesz az.

A kereskedők azt is tudják, hogy bár a tízéves futamidő most a sláger, ezen a vásárló, ha lelkiismeretesen fizet, bukni fog. Aki vett már fel valaha hitelt, az tudja: az első években csak a kamatokat fizeti az ügyfél, így ha előbb akar kiszállni, akkor a felvett pénz nagy részét vissza kell fizetnie. Autólízingek esetében a tulajdonos tehát előbb kifizetni a banknak a hitelbe felvett mondjuk kétmillió forintot, majd a gépkocsit (ami most már az övé) eladja – másfél millióért. Lehet itt is számolni, de minden jel arra utal, hogy autóvásárláskor rendre nem az észérvek döntenek.
 
Sudár Ágnes

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cigi az alvázban

Tovább olvasom