Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -3°C | 6°C Még több cikk.

Kóla, puska, sültkrumpli (Bowling for Columbine)

Michael Moore filmje elnyerte a Legjobb Dokumentumfilm Oscar díját. Méltán. Őszintén mutatja be a cukormázas amerikai álom mögött rejlő valóságot, a békésnek látszó kispolgárok életét nyomorító félelmeket. Mindannyiunk számára érdekes, tanulságos lehet, hiszen a világuralomra törő USA befolyása alól egyetlen ország sem vonhatja ki magát.
rendező: Michael Moore
forgatókönyvíró: Michael Moore
operatőr: Brian Danitz, Michael McDonough
zene: Jeff Gibbs, John Lennon, Marilyn Manson, Fred Rogers, George David Weiss, Bob Thiele
szereplők: Michael Moore, Bill Clinton, Charlton Heston, Marilyn Manson, John Nichols, Chris Rock, Matt Stone
producer: Michael Moore
vágó: Kurt Engfehr

A film sztorija

"Átlagos amerikai reggel volt: a farmer kiment a földjére, a tejesember kiszállította a tejet, az elnök pedig lebombázott egy újabb országot, melynek a nevét ki sem tudjuk ejteni." - hangzik el Michael Moore óriási port és politikai botrányt kavart filmjében. Az első mondat, amit az amerikai gyerekek az USA történelméről megtanulnak, nagyjából így hangzik: "A zarándokok azért jöttek Amerikába, mert féltek az üldöztetéstől." Tehát féltek. Azután mi történt? Idejöttek a zarándokok, félelemből, találkoztak az indiánokkal és féltek tőlük, így hát megölték őket." És ezt a sort folytathatnánk: napjainkig...

1999. április 20-án, azon a napon, amikor az USA a legnagyobb erejű bombázást hajtotta végre a koszovói háborúban, a Columbine Középiskolában vérengzés történt: diákok lőttek diáktársaikra. Ez a megrázó eset indította Michael Moore-t, hogy elkészítse játékfilm hosszúságú, merész dokumentumfilmjét az USA és az agresszió kapcsolatáról. Elevenbe vágóan éles szellemmel indul Moore "vidám" felfedezőútra Amerika szívébe, hogy lássa és láttassa, miért van tele brutális erőszakkal az amerikaiak élete, miközben megállás nélkül a boldogságot keresik?!

A Kóla, puska, sültkrumpli rendkívüli erejű film. Erkölcsi értelemben elmarasztaló vádbeszéd a félelem kultúrája ellen, egy olyan világ ellen, amelyben az emberek állig felfegyverkeztek és aztán az indulatok elszabadulásával ámokfutóvá lettek. Mint hazájában a legismertebb szatirikus és társadalmi kérdésekkel is foglalkozó dokumentarista, ezzel a szó legszorosabb értelmében úttörő jelentőségű filmmel Michael Moore egy olyan merész kérdést tesz fel, amelyet egyetlen amerikai sem merne megfogalmazni manapság, ezekben a vadul hazafias időkben: "Lőfegyver-bolond nemzet vagyunk-e, vagy egyszerűen csak bolondok?" www.port.hu

Kritikák

Bársony Éva, Népszava


"Az éles társadalomkritika és a csípős humor a Kóla, puska, sült krumpliban is remek összhangban fér meg egymással. Moore kiváló érzékkel ügyel arra, hogy a játékfilm hosszúságú dokufilmje a lehető legjobb hatásfokkal működjön, a lehető legszélesebb körben szóljon azokhoz, akiknek készült. Amit megmutat, az nem a győztes Amerika, hanem a félelmükben felfegyverkezett emberek Amerikája. A civileknél felhalmozott arzenál negyed milliárd darab lőfegyverre tehető, és Moore igazi merészsége abban áll, hogy miközben feltérképezi a jelenség gócait, a maga személyes véleményét fejti ki a társadalmasított erőszak gyökereiről, okairól. Szerinte nemcsak Amerika jelenét, hanem a történelmét is a félelem kultúrája hatja át, a nemzedékek sorába ültetett félelem szüli a fegyverek, az erőszak - nemzetközi összehasonlítással alátámasztott - példátlan kultuszát."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
AllMovie.com
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent István öröksége

Kék Szalag kitüntető címet kapott dr. Bóna László általános püspöki helynök kedden, az augusztus 20.… Tovább olvasom