Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Klub várandós anyukáknak tabuk nélkül

Horváthné Gáncs Csilla egy önzetlen kezdeményezésbe

fogott még tavaly októberben: létrehozta Mosonmagyaróváron a várandós anyukák klubját. A háromgyerekes édesanyát a klub elindításáról, a tervekről, az anyaságról faggattuk.
Alig lépek be az ajtón, máris mosolygós szőkeség bukkan fel az előszobában. A hároméves Nóri apró ujjaival a kezemet keresi: meg szeretné mutatni a lakás minden zegét-zugát. Körbe is vezet, majd egy kiságynál áll meg, amire fürgén felkapaszkodik: ott pihen a család legkisebb csemetéje, az egy hónapos Kiara. Hamarosan bemutatkozik a Horváth-Gáncs család legnagyobb lánya is, az öt és fél éves Fanni, aki óvodásként már mesemondó versenyen is jeleskedett. Úgy tűnik, az anyukának, Horváthné Gáncs Csillának akadhat itt feladata bőven, ő mégis egy önzetlen kezdeményezésbe fogott még tavaly októberben: létrehozta Mosonmagyaróváron a várandós anyukák klubját, mely a Fehér Ló Közösségi Házban talált otthonra. A háromgyerekes édesanyát a klub elindításáról, a tervekről, az anyaságról faggattuk.

TAVAM-hírlevél

– A könyvtárban bukkantam rá a TAVAM hírlevelére. A TAVAM önszerveződő női körök, kismamaklubok és anyakörök hálózata, amely támogatni kíván minden olyan egyéni és társas kezdeményezést, ami a szülést-születést, az élet megkezdésének feltételeit egyre jobbá, természetesebbé teszi. Ezáltal a szülő-gyerek kapcsolat, a családi felelősségvállalás és a tudatosság erősödését szolgálja. Szívesen beszélgettem volna várandós anyukákkal, a tapasztalatokról és kérdésekről, amelyek ilyenkor a nőket foglalkoztatják. Érdeklődni kezdtem, hogy van-e a városban hasonló klub, és mivel nem találtam, a családsegítő központ ösztönzésére megszerveztem én – avat be a kezdetekbe a fiatal édesanya.

A Fehér Lóban

A klub a Fehér Lóban indult útjára, ahová minden hónap harmadik csütörtökjén várják az érdeklődő kismamákat, akiket tapasztalt anyukák és védőnők készítenek fel a gyermekvállalás és szülés szépségeire és ennek lelki vonatkozásaira. Az új tagokat is fogadják, és édesanyák is jelentkezhetnek gyerekeikkel együtt, ugyanis a foglalkozás alatt a legkisebbeknek számos játék áll rendelkezésére.

Amire nincs idő

Az októberi találkozón a terhesség első három hónapja szolgált a beszélgetés témájául, novemberben a második trimeszterről esett szó. A kötetlen beszélgetésen az érdeklődők bármilyen kérdést felvethetnek és megvitathatnak, lelki támaszt találhatnak. Ez Horváthné Gáncs Csilla szerint azért is fontos, mert ezekről a problémákról az egészségügyi terhesgondozáson idő hiányában nem esik szó.
– Az első terhességemet végigsírtam, nem tudtam, mit szabad tennem és mit nem. Nemcsak a szülés, hanem a gyermeknevelés is félelmetesnek tűnt akkoriban. A második gyermekem már könnyedén jött a világra, amiben sokat segített a szülésznőm is. Nem mindegy, milyen körülmények közt zajlik le a szülés – véli a tapasztalt édesanya, aki szerint mindenképp fontos, hogy a lehető legtöbbet tudjunk a témáról, és a klub létrehozása is ezt célozta meg. Csilla, akinek eredeti szakmája varrónő, a későbbiekben tovább szeretne tanulni, és egy olyan szakmát sajátítana el, amely a gyermekneveléssel kapcsolatos.

Legközelebb holnap

A legközelebbi, január 18-án 10 órától kezdődő klubtalálkozón az utolsó három hónap képezi az alaptémát, míg a továbbiakban a szülésről, szoptatásról, a szülés utáni gyermekágy viszontagságairól beszélgetnek majd, de új ötleteket is szívesen látnak. A klubról Horváthné Gáncs Csilla további információkat nyújt a 70/771-6592-es telefonszámon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Küzdelem az iskoláért

A harkai képviselő-testület úgy döntött, mindent megtesz a község iskolájának jövőjéért. Az… Tovább olvasom