Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Klinkertégla: időtálló és fagyálló megoldás

Irodaházak, bevásárlóközpontok, valamint igényes lakóparkok, magánházak, illetve kerítések és épületlábazatok időtálló, változatos felületű, színpompás, tökéletesen fagyálló burkolata az AKA homlokzati klinkertégla.

Színvilága a piros és vörös szín különböző tónusaitól a sárga szín krém, okker és bőrszínű árnyalatain keresztül a barna, fehér, szürke színekig, valamint az acél- és szürkéskék színárnyalatokig terjed, színfoltos és tarka kivitelben. A klinkertéglák felületkialakítása is változatos: sima, barázdált, érdes, rusztikus és pattintott felületekkel kaphatók.
A magyarországi kínálatban újdonságként jelentek meg a függesztett szemöldökelemek.

A rendkívül gazdag kínálatban több mint 600 fajta idomtégla található, melyek fallefedések, párkányok, sarkok, ívek, ki- és beugrások, fallezárások saját anyagú kialakítására alkalmasak.
Az AKA kínálatában flaszterklinker is található, mely nagy teherbírású, tökéletesen fagyálló, saválló, forma- és színtartó, természetes színvilágú burkolat. Kiválóan alkalmas személy- és gépkocsibejárók, udvar- és teraszfelületek, illetve közterek, sétálóutcák és utak kiemelten igényes burkolására. Színválasztéka a piros többféle árnyalatától a sárga, barna és kék színek számtalan egyszínű és színfoltos variációjáig terjed. A különböző méretű és vastagságú flaszterklinkerek mellett idomelemek is találhatók, melyekkel nyitott folyókák, szegélyek, lépcsők alakíthatók ki.

A gazdag színválasztékú ThermoKlinker homlokzati rendszer jó hőszigetelésű, kezelést nem igénylő minőségi homlokzati felület kialakítására nyújt lehetőséget. Magas páraáteresztő képessége révén az épületben természetes lakóklíma alakítható ki, igen jó lélegző tulajdonságok mellett. A szerelési előírások betartásával akár az építtető is elkészítheti épületének hőszigetelő díszburkolatát, mely nyáron kellemesen hűvös, télen barátságosan meleg otthont biztosít.

A klinkertégla beépítése

A klinkertégla előtétfalazatok tervezése komoly szaktudást, kivitelezése nagy gondosságot igényel. A tervezésnél épületfizikai, statikai és esztétikai szempontokat egyaránt figyelembe kell venni.

A klinker előtétfalazatok általában az épület teherhordó szerkezetének elkészülte után épülnek. Az előtétfalazatok önmagukban nem állékonyak, ezért azokat az épület teherhordó szerkezetéhez hozzá kell kapcsolni. A teherhordó szerkezet és az előtétfalazatok viszonya alapján a következő rendszerek képzelhetők el:

  1. Légrés nélküli eléfalazás
  2. Hőszigetelés nélküli, légréses eléfalazás
  3. Hőszigetelt, légréses eléfalazás

Az első típus épületfizikai okok miatt ritkán alkalmazható. A második típus általában jó hőszigetelőképességű téglából készült teherhordó falaknál jön szóba. A harmadik típus a vasbeton- vagy acélszerkezetű többszintes épületekre jellemző.

Munkamenet

A klinkertégla előtétfalazat hagyományos kőműves módszerrel készül. A téglákat klinkerhabarcsba fektetik, majd a falazatot utólag fugázzák. A falazat készítésével párhuzamosan el kell helyezni az előtéthőszigetelést, a kiváltó- és a kapcsolóelemeket. A minőségi falazat készítéséhez a sorok vízszintességének gyakori ellenőrzése elengedhetetlen.

A klinker falazásához és fugázásához gyári előkevert klinkerhabarcsot ajánlott alkalmazni, mert ezen anyagoknál a megfelelő szilárdság és a kivirágzásmentesség garantált.

Klinkertégla falazatok kiváltása

A klinkertégla falazatok állékonyságának biztosítása és mozgásainak korlátozása csak a teherhordó elemekhez való rögzítéssel lehetséges. Számos szakcég gyárt korrózióálló acélból változatos méretrendű és teherbírású konzolokat. amelyek a nyílásáthidalások képzésére, valamint a téglafalazat kiváltására egyaránt alkalmasak. A konzolok méretezését és a konszignáció elkészítését a tervek alapján ingyenesen vállaljuk.

A nyílásáthidalások másik lehetséges módja előregyártott áthidalóelemek alkalmazása. Ezek rögzítőfülekkel ellátott, de fugázatlan elemek, melyek méretezett vasalást tartalmaznak. Az elemek daruval emelhetők be.

A klinkertégla falazatot a kiváltásokon túl korrózióálló acél kapcsokkal is rögzíteni kell a teherhordó szerkezethez. A kapcsok ellátják a hőszigetelőanyag rögzítésének funkcióját is.

Dilatáció

A klinkertégla falazatokat meghatározott felületi és/vagy hosszegységenként dilatálni kell. Ez rugalmas kittel kitöltött fugák alkalmazásával lehetséges. A dilatációs fugák kiosztását a tervek alapján díjmentesen megadjuk. A dilatációs fugák elhagyása fugarepedéseket okoz.

Szellőzés

A légréses klinkertégla előtétfalazatoknál a légrés feladata a vízpára kiszellőztetése. Amennyiben a légrés leszűkűl, eltömődik, vagy elzáródik alul vagy felül, akkor páratorlódás, falvizesedés léphet fel. A légrés zavartalanságának biztosítása ezért elsődleges fontosságú.

  • Hőszigetelésként csakis nem porló, nem rogyó, jó minőségű, általában kifejezetten ilyen célra gyártott anyag jöhet számításba.
  • Alul (a lábazatnál; nyílásáthidaló felett) levegő bejutását üres stószfugák képzésével biztosítani kell.
  • Felül (az ereszkapcsolatnál; nyílás alatt) a levegő kijutását üres stószfugák képzésével biztosítani kell.
  • A falazóhabarcs nem hullhat a légrésbe!


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Friss házasoknak

Könnyen elkészíthető, kedves meglepetés friss házasoknak: vékony, virágkötő-drótból formázzunk szív… Tovább olvasom