Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Klinghammer: csak a minőségi oktatást érdemes fenntartani

Klinghammer István szerint csak a minőségi oktatást érdemes fenntartani, a felsőoktatási államtitkár erről a Magyar Hírlapnak beszélt.
Klinghammer István szerint csak a minőségi oktatást érdemes fenntartani, a felsőoktatási államtitkár erről a Magyar Hírlapnak beszélt.

A lap csütörtöki számában közölt interjúban a hallgatói szerződésekről úgy vélekedett, amikor valaki egy közösség segítségét kéri, azzal kötelezettsége is támad. "Erről nem lehet vitát nyitni: ez morális kérdés, ezért a +röghöz kötés+ kifejezést meg sem hallom" - mondta. Arról azonban lehet és kell is tárgyalni, hogy a kötelezettség mire terjedjen ki. Erről vannak elképzelései, de előbb meg kell hallgatnia a HÖOK-ot - közölte.

Az intézmények finanszírozásáról kifejtette: fenntartani csak a minőségi oktatást érdemes, ez vezet minőségi diplomákhoz. Olyan oktatókra van szükség, akik publikálnak, akiknek találmányai, szabadalmai, ipari kapcsolatai vannak. Azokat az intézményeket kell támogatni, ahol ilyen oktatók tevékenykednek. Kérdés az is, megfelelő felkészültségű és számú hallgató igényli-e egy adott intézmény képzését. Főiskolát, szakot, tanszéket megszüntetni azonban nem a kormányzatnak kell, hanem az autonóm egyetemi vezetésnek - mondta.

Beszélt arról is, egyetért azzal, hogy az ELTE vezetése a nyilvánosságra került listával kapcsolatban a rendőrséghez fordult. Azt mondta: ha már minden kiderült, akkor lehet majd levonni a megfelelő és szükséges következtetéseket. "Egyáltalán nem kérdés, hogy fennmaradjon-e az intézmény, de az már igen, hogy a szabályozásában mire kell helyezni a súlypontot, mivel kell esetleg szigorítani a jövőben a hallgatói képviseleten" - mondta.

Olvasóink írták

 • 3. kisem 2013. február 28. 23:47
  „ad. #2.)
  Helytelen a megközelítés. Ugyanis nagyon sok mindenre kell áldozni a közös (nem állami) pénzből, egyszerűen csak azért, mert szükség van rá. Ugyanúgy a műszaki, a gazdasági, a humán értelmiségre stb, az orvosokra, a művészekre és így tovább, akkor is, ha a legtöbbjük nem is kap ösztöndíjat. Azaz a kevésbé jól tanulókra is költeni kell és nem az egyén önző érdekének kielégítésére, hanem társadalmi érdekből.
  De mint írtam, aki kér valamit, attól annak teljesítéséhez cserébe kérhetnek mást. Ellenben, ha valakinek - mintegy jutalomként - adnak valamit, az az adományozó részére egyúttal nem teremt jogalapot arra, hogy a jutalmazottól bármilyen ellenszolgáltatásra igényt tartson, főleg, hogy követeljen.”
 • 2. btl 2013. február 28. 12:25
  „kisem, az ösztöndíj valóban a jó tanulás első gyümölcse. de a tanulási lehetőség az állam pénzéből van, amit mi adunk össze az adónkból, hogy később jó szakembereink legyenek - NEKÜNK, nem a külföldnek!”
 • 1. kisem 2013. február 28. 11:59
  „"... amikor valaki egy közösség segítségét kéri, azzal kötelezettsége is támad."
  Ha kéri, és az alapján kapja a támogatást.
  Ellenben, ha saját korábbi munkája és a felvételi vizsgaeredménye alapján kiérdemli, akkor semmiféle kötelezettsége nem áll fenn az adományozóval szemben. Az ösztöndíj ugyanis a jó tanulmányi munka jutalma.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kátyúkárok: Colstok és fényképezőgép nélkül ne induljon útnak!

Nincsen egyszerű dolga annak az autósnak, akinek kocsiján egy kátyú miatt megsérült a gumiabroncs, a… Tovább olvasom