Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Klímák előszerelése

Az építkezők ma még jobbára figyelmen kívül hagyják az építkezés során a klíma előszerelését.

Pedig jó néhány forintot megtakaríthatnánk az átgondolt tervezést követő megvalósítással.

Az utóbbi években egyre inkább terjed a klimatizálás. A klímának a hűtésen kívül egyéb hasznos szolgáltatásait is élvezhetjük, ilyen a pollenszűrés, levegőtisztítás, fűtés. Azok, akik később klimatizálni szeretnék épülő házukat, nem árt, ha már az építkezés során előkészülnek a majdani munkákra.

Néhány jó tanács

Szakember segítségével számolják ki, hogy milyen hűtőteljesítményű klímára van szükség. Ha a teljesítményszámítás nem jó, a legprofibb klíma is kellemetlenségek forrásává válik. A tervezés során a helyiség fekvését (északi-déli) és a helyiségben általában tartózkodó személyek számát is figyelembe kell venni.
A nyers falak megépülésekor a csövezést be lehet építeni a falba megfelelő szigeteléssel ellátva. Ezzel egyidejűleg az elektromos vezetékeket is be kell építeni, utána jöhet a vakolás, festés.
A beltéri egységek vízelvezetőjét be kell kötni a csatornarendszerbe még az aljzat betonozása előtt.

Split klíma

A legkorszerűbb a mono, egy kültéri és egy beltéri egységből áll, a duó egy kültéri és két beltéri, a trió egy kültéri és három beltéri, a multisplit háromnál több beltéri egységgel van ellátva. Bármilyen helyiségtípusba ajánlható. A duó-trió-multisplit klímákat olyan helyre szokták beépíteni, ahol több kültéri egység nem fér el.
Dobozok a falban

A beltéri egység csatlakoztatásához 40x40-es dobozba ajánlott bekötni az összes vezetéket, beleértve az egyéb elektromos csatlakozásokat is. A dobozt ezek után be lehet vakolni. Amennyiben nem kívánnak klímát üzemeltetni, a doboz tetejét a fedelével elfedhetik. Felszerelésekor arra kell ügyelni, hogy a fedél a festéskor csak egy glettelő réteg ráhúzásával eltüntethető legyen. Így a későbbiek során bármikor levehető a doboz fedele, és beköthető a klíma beltéri egysége. Hasonlóképp járhatnak el kültéri egységgel is. A kültéri egységhez a villamos energiát oda kell vezetni a doboztól 30-40 cm-re, így áramellátása biztosított. Arra oda kell figyelni, hogy a dugalj földelt legyen, valamint min. 15-25 A biztosítása legyen. (Mono klíma esetén.)

Előre csövezés

Mobil klíma

Mozgatható, de tetőtéri lakásokba nem célszerű alkalmazni. Inkább irodák és nappalik hűtésére alkalmas.
Az előre csövezéssel elkerülhető, hogy építés után a lakásban véssenek, fúrjanak és a szobák falán sem éktelenkednek műanyag csatornák, mint egy utólagos felszerelés során. A csöveket a felszerelés után védőgázzal kell ellátni és légmentesen zárni.

A rossz szerelés miatt a meghibásodás általában egy-két év múlva jelentkezik. (A kompresszor savasodása miatt.) Ezért évente minimum egyszer el kell végezni a rendszer karbantartását, hisz komoly villamosenergia-megtakarítást eredményezhet a gondoskodás, a rendszeres karbantartás pedig a klíma élettartamát öt-tíz évvel meghosszabbíthatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Más állapot más bőrben?

A narancsbőr, striák, szinte állandó viszketés, duzzadt lábak - apró szépséghibák csupán, mégis bosszantóak. Miután tudomást szereztél a terhességedről, fokozottan oda kell figyelned mind a közérzetedre, mind testápolásra. Nem kell megijedned a rád zúduló információk és tanácsok tömegétől, egy kis időráfordítással és kényeztetéssel megelőzheted állapotod kellemetlen hatásait. Tovább olvasom