Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Klíma-

változási adó

Hamburg/Budapest MTI Az Andorrai Fejedelemség történetében először hamarosan adót vetnek ki, méghozzá az éghajlatváltozás miatt kieső bevételek pótlására.
A Pireneusok csúcsai között megbúvó törpeállam mostanáig igazi síparadicsomnak számított, és a téli sportokra épülő turisztikai ipar adta a nemzeti össztermék 80 százalékát. A felmelegedés miatt azonban egyre kevesebb a hó, a síturizmusból így évről évre kevesebb bevétel várható.
Andorra adóparadicsom is volt, ahol még soha senkinek nem kellett adót fizetnie, de Pintat Santolaria kormányfő most mégis 13 százalékos vállalati nyereségadót javasol kivetni a hanyatló turizmus költségvetési hatásának ellensúlyozására. Kevesebb lesz hát a hó és a síelő külföldi, adót is kell fizetniük a vállalatoknak, a kormányfő mégis abban bízik, hogy országa végül jól jön ki a klímaváltozási válságból, és „a gazdaság teljesítménye 2020-ig megduplázódik”. Eltörölne ugyanis egy régi törvényt, amelynek értelmében andorrai vállalatban külföldi nem szerezhet egyharmadnál nagyobb tulajdonrészt, az intézkedés hatására pedig hosszú sorokban kígyóznának a külföldi befektetők – reméli a Franciaország és Spanyolország határán fekvő fejedelemség vezető politikusa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: vitát

a parlamentben Rendőri látogatás Kábítószerfogás Viharok, riasztások Nincs magyar

áldozat

Budapest» A Fidesz elutasítja a több-biztosítós egészségügyi modell bevezetését – mondta… Tovább olvasom