Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

KKM: Kiss Szilárd soha nem volt Szijjártó Péter munkatársa

Kiss Szilárd soha nem volt Szijjártó Péter munkatársa, beosztottja, soha nem dolgoztak egy intézményben, Kiss Szilárd 2013 októberében hagyta el a minisztériumot, Szijjártó Péter pedig 2014 nyarán kezdett el dolgozni a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM) - közölte a szaktárca szerdán az MTI-vel.
A minisztérium arra reagált, hogy Barabás Richárd, a Párbeszéd Magyarországért (PM) önkormányzati képviselője szerdán azt mondta: a külügyminiszter Kiss Szilárd egykori agrárattasén keresztül "majdhogynem közvetlenül érintett az orosz szexipar fellendülésében, orosz bűnözők Európába áramlásában".

A KKM közölte, hogy Barabás Richárd azon állítása sem igaz, hogy "Szijjártó Péter és a külügyminisztérium sokszor támogatta a Quaestort alapító Tarsoly Csaba cégeit".

Ezzel szemben hangsúlyozták: a moszkvai vízumközpont üzemeltetéséért a Quaestor-csoport egy forint közpénzt nem kapott, az a saját vállalkozása volt.

A szaktárca ismertetése szerint a moszkvai kereskedőház a Quaestor magánkezdeményezéseként indult el. Az elmúlt egy évben folyamatosan folytak tárgyalások arról, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) ehhez a kezdeményezéshez az addigi eseti együttműködéseken túl is kapcsolódik, de szerződés megkötésére nem került sor. Értelemszerűen így havidíjra sem volt jogosult a Quaestor, és más jogcímen sem jutott közpénzhez. Ez nem jelenti azt, hogy az MNKH nem közvetített orosz relációban ügyletet, "kb. 1 millió eurónyi szállításunk volt Oroszországba, többféle terméket érintve, de ezekben a Quaestor nem vett részt" - írták.

Az isztambuli török kereskedőház annyiban speciális az MNKH hálózatán belül, hogy nem szerződéses-megbízásos viszonyban működött eddig, hanem egy vegyesvállalat jött létre TMTE néven, amelyben az MNKH, Tarsoly Csaba és egy török üzletember vett részt.

A múlt idő azért jogos, mert az MNKH már kezdeményezte ennek a vegyesvállalatnak a felbontását. A TMTE a török jog szerinti minimális alaptőkével alakult meg, a működtetéshez eddig néhány ezer eurót használt fel, amelyet a partnerek egyenlő arányban biztosítottak.

A KKM és háttérintézményei a Quaestor pénzügyi helyzetével kapcsolatban semmilyen törvénytelen információval nem rendelkeztek.

A Keleti nyitás sikeres, ezt a számok is alátámasztják - hangsúlyozza a közlemény.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az NNI továbbra is ismeretlen tettes ellen nyomoz a Quaestor-ügyben

A nyomozás érdekeire tekintettel a folyamatban lévő eljárásról bővebb tájékoztatást nem áll módjukban adni. Tovább olvasom