Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 26°C Még több cikk.

Kizöldült a szennyvíztisztító telep

A Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep és kapcsolódó létesítmények (az ÉlőDuna Projekt) próbaüzemének végéhez közeledve már elültették a telepre szánt több mint 3.000 fa 80 százalékát.

A közlemény szerint a Csepel-szigeten 29 hektáron elterülő Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepen tavaly július végére, a próbaüzem kezdetére valamennyi műtárgy elkészült, most pedig már a telep növényesítése terén is jelentős előrehaladás látható.

A telep területén - az 1 hektáros erdőn kívül - összesen több mint 3.000 kisfát telepítenek, amelyből 2010 júniusáig körülbelül 80 százalékot ültettek el, a többit a munkaterület átadása után telepítik.

A növényzet öntözését a telep zöldterületét behálózó földalatti öntözővíz hálózaton keresztül oldják meg. Az öntözés költséghatékonnyá vált azáltal, hogy külön öntözővíz kutakat fúrtak, amelyek egy része talajvíz figyelő monitoring kútként is funkcionál.

A telep Nyugat-Európa számos nagyvárosában használt és bevált technológiával készült. A zárt rendszerű szennyvíztisztítónak köszönhetően a telep védőtávolsága nulla méter, így működése a kerítésén kívül sem hang-, sem szagkibocsátással nem járhat.

A Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep és kapcsolódó létesítményei beruházás Európai Unió által elismert költsége mintegy 428,7 millió euró, amelynek 65 százalékát az Európai Unió finanszírozza a Kohéziós Alapból, 20 százalékát a magyar állam, 15 százalékát pedig a főváros állja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torlódik a forgalom az M7-esen - két baleset is történt

Két, egymástól független baleset történt az M7-es autópálya Balaton felé vezető szakaszán,… Tovább olvasom