Kisalföld logö

2017. 04. 25. kedd - Márk 10°C | 21°C Még több cikk.

Kizárták a Smert az Európai Szocialisták Pártjából

Az Európai Szocialisták Pártja felfüggeszti a legerősebb szlovák kormánypárt, a Smer ideiglenes tagságát a szervezetben. Erről az Európai Parlament szocialista-szociáldemokrata képviselőit tömörítő párt elnöksége döntött Brüsszelben.
Rasmussen pártelnök elmondta: nem azért döntöttek így, mert Robert Fico levélben jelezte, hogy a következő tíz hónapban nem kíván részt venni a párt vezető testületeinek ülésén, mellesleg eddig sem vett részt soha. Rasmussen azzal indokolta a döntést, hogy az Európai Szocialista Pártnak alapvető politikai és erkölcsi normái vannak, ezekkel nem fér össze a koalíció egy idegengyűlölő, rasszista párttal, nevezetesen a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párttal. Ez tehát a felfüggesztés fő oka.

Rasmussen arra nem tért ki, hogy vajon mi fog történni tíz hónap múlva, jövő év júniusában, hogyha addig a szlovák kormánykoalíció nem változik és Jan Slota és pártja továbbra is a koalíción belül marad, de jelezte: tíz hónap múlva is az alapértékek mentén fognak dönteni.

Dobolyi Alexandra, az Európai Szocialista Párt Elnökségének magyar tagja elmondta újságíróknak az ülés után, hogy nem maradéktalanul elégedett, a magyar képviselők felszólalásukban sokkal konkrétabb feltételeket szerettek volna szabni, azt szerették volna elérni, hogyha konkrétumokhoz kötik a Robert Fico vezette párt visszavételét, pontosabban a tagság felfüggesztésének megszüntetését az Európai Szocialista Pártban.

Robert Fico és munkatársai az elmúlt két hétben amúgy Bécsben, Rómában és Brüsszelben lobbiztak, hogy elkerüljék a kiközösítést.

Hogyan értékelték a döntést Szlovákiában?

A Smer, illetve az egész kormány most új esélyt kapott – mondta a brüsszeli döntés közzététele után Borisz Zala, a parlament külügyi bizottságának szociáldemokrata elnöke. Megmutathatja, hogy a szociáldemokrata értékeknek megfelelő politikát folytat, másrészt a szocialista képviselők személyesen is meggyőződhetnek a szlovákiai helyzetről – mondta, idegességét nem titkolva a Markiza tévének Borisz Zala.

Robert Fico egyelőre hallgat, nem utazott el Brüsszelbe, levélben azonban felajánlotta: a következő hónapokban nem fog járni az európai szocialisták elnökségi ülésére. Sem ez, sem az nem győzte meg az európai szocialistákat, hogy Jan Slota nyilatkozatban ítélte el a xenofób, rasszista és nacionalista eszméket, illetve megnyilvánulásokat, Ez bizonyíték arra – mondta a Magyar Rádiónak Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke –, hogy az Európai Szocialista Párt nem elégszik meg az ígéretekkel, hanem konkrét lépéseket vár.

Robert Fico szóvivője közvetlenül a brüsszeli döntés után azt mondta: a Smer tagsága felfüggesztésének egyik oka, hogy három hónappal ezelőtt nem a Magyar Koalíció Pártját hívta meg Robert Fico a kormányába.

Krónika Hírszolgálat
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tetszene egy zajvédő fal a Széchenyi hídon?

Tovább olvasom